Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Третият пациент - жена от Торонто

Снимка: Областна администрация - Русе

67-годишна жена, завърнала се у нас на 20 февруари от Торонто, е третият пациент с положителна проба за коронавирус в Русенска област. Това съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

При прибирането си от Канада жената минала през международните летища на Франкфурт и Букурещ. На аеропорта в столицата на северната ни съседка жената била посрещната от 70-годишния си съпруг, който я докарал до Русе. На 25 март се проявили симптоми като отпадналост и повишена телесна температура. Предприето е симптоматично лечение. На 30 март жената вече се оплаквала от кашлица и мускулни болки. В период от пет дена приемала антибиотик, като на 3 април потърсила медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“. От направената рентгенова снимка станало ясно, че жената е с двустранна бронхопневмония и веднага била настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. Лекарката и медицинската сестра, които провели изследването, били частично екипирани със защитни облекла, поради което се наложило те да бъдат поставени под карантина. Пациентката и съпругът ѝ не са имали контакти с други хора.

Останалите двама пациенти с коронавирус в Русенско са в стабилно състояние и се чувстват добре.

Общият брой на взетите до момента проби за COVID-19 в региона е над 450, като сред изследваните са и хората, контактни с вече приетите за лечение пациенти. Очаква се техните резултати да излязат в най-скоро време. От представената информация стана ясно още, че от Министерството на здравеопазването в Русе вече е наличен медикамента „Колхицин“ за лечение за болните от коронавирус. Освен това от днес стартира регистър и мобилно приложение за заболелите от COVID-19, до който достъп ще имат полиция, НОИ, кметове, лични лекари и РЗИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Писменото ни богатство в дигитална изложба

Дигитална изложба разкрива елементи от писменото богатство на българския народ и приноса му за обогатяването на европейското културно наследство. Експозицията е достъпна в сайтовете на Областната администрация Русе и на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Инициативата стартира от днес – Денят на българската просвета и култура и на славянската..

публикувано на 24.05.20 в 17:56

Визита на посланика на Пакистан

Делегация от посолството на Пакистан в България посети днес Русе. Кметът на крайдунавската община Пенчо Милков и неговите заместници се срещнаха с временно управляващия Посолството на Пакистан у нас Н. Пр. Маруан Алекс Аийаш и със служители в посолството. Представителите на двете страни заявиха желанието си за съвместна работа в бъдещи..

публикувано на 22.05.20 в 16:18

Нова учителска стая

Обновени са учителската стая и кабинетът, в който се изучава китайски език в русенското Средно училище „Васил Левски“. Официалното откриване се състоя днес, 22 май. Новата учителска стая е подарък за всички педагози, които не са прекъсвали работа по време на извънредното положение в страната. В нея липсват дневниците и познат ата учебна документация..

публикувано на 22.05.20 в 16:13

Стягат детските градини

Директорите на детски ясли и градини в община Русе създават организация за започване на прием на деца от 1 юни. Това гласи заповед, подписана от зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Информацията от проучване на ръководителите на детски заведения сред родителите, дали искат децата им да се върнат обратно в яслите или..

публикувано на 22.05.20 в 15:39

Още един оздравял от Ясеновец

Изписан е оздравелият от коронавирус пациент от УМБАЛ „Медика Русе“, съобщава БТА. След повече от 3-седмично лечение 41-годишният мъж вече е в стабилно състояние, афебрилен и без дихателна недостатъчност. Пациентът е изписан след два последователни отрицателни резултата при PCR тестване и остава под домашна карантина 28 дни. Мъжът от..

публикувано на 22.05.20 в 14:27

Условна присъда за кражба

Обвиняем за ползване на чужда банкова карта се призна за виновен. Окръжният съд в Русе одобри споразумение между окръжния прокурор и защитника на обвиняемия, с което последният се призна за виновен в това, че на 15 август миналата година  на десет пъти сам и в съучастие с друг използвал чужда дебитна карта, а получената сума била в размер на..

публикувано на 22.05.20 в 12:40

Диагноза "Изоставен"

За първите четири месеца на годината 249 кучета са настанени в Общинския приют за безстопанствени животни в Русе, показва отчетът на ръководителя Жени Попова. 158 от тях са осиновени, останалите чакат новите си стопани. По време на извънредното положение рязко се е увеличил броят на сигналите за изоставени домашни животни. От началото на годината..

публикувано на 22.05.20 в 12:08