Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Третият пациент - жена от Торонто

Снимка: Областна администрация - Русе

67-годишна жена, завърнала се у нас на 20 февруари от Торонто, е третият пациент с положителна проба за коронавирус в Русенска област. Това съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

При прибирането си от Канада жената минала през международните летища на Франкфурт и Букурещ. На аеропорта в столицата на северната ни съседка жената била посрещната от 70-годишния си съпруг, който я докарал до Русе. На 25 март се проявили симптоми като отпадналост и повишена телесна температура. Предприето е симптоматично лечение. На 30 март жената вече се оплаквала от кашлица и мускулни болки. В период от пет дена приемала антибиотик, като на 3 април потърсила медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“. От направената рентгенова снимка станало ясно, че жената е с двустранна бронхопневмония и веднага била настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. Лекарката и медицинската сестра, които провели изследването, били частично екипирани със защитни облекла, поради което се наложило те да бъдат поставени под карантина. Пациентката и съпругът ѝ не са имали контакти с други хора.

Останалите двама пациенти с коронавирус в Русенско са в стабилно състояние и се чувстват добре.

Общият брой на взетите до момента проби за COVID-19 в региона е над 450, като сред изследваните са и хората, контактни с вече приетите за лечение пациенти. Очаква се техните резултати да излязат в най-скоро време. От представената информация стана ясно още, че от Министерството на здравеопазването в Русе вече е наличен медикамента „Колхицин“ за лечение за болните от коронавирус. Освен това от днес стартира регистър и мобилно приложение за заболелите от COVID-19, до който достъп ще имат полиция, НОИ, кметове, лични лекари и РЗИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да спират плановите операции

Русенска област е в червената зона на заболеваемост от COVID-19, но спиране на плановия прием и плановите операции за момента не се предвижда, тъй като регионът е далеч от критичните стойности. Това обяви днес изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов. Той не изключи вероятността през следващите една-две седмици да се въведат..

публикувано на 09.03.21 в 11:50

Безплатни прегледи

Безплатно вътреочно налягане на пациенти в рискови групи ще измерват на в Университетската болница „Медика Русе“. Кампанията е по повод Световния ден за борба с глаукомата - 12 март и ще се проведе от днес, 9 март, до четвъртък, 11 март, в крайдунавския град. Прегледите ще бъдат в Очния кабинет до Спешното отделение на лечебното заведение...

обновено на 09.03.21 в 11:12

Ощетени с данък МПС

„Хиляди българи са ощетени заради неправилно облагане с данък МПС" – заяви кметът на община Русе Пенчо Милков. Според него, това се дължи на липсата на вписана екологична категория в талоните на автомобилите. „Пропускането на този важен детайл при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е често..

публикувано на 09.03.21 в 11:00

Без вода

Без вода от 9 до 15 ч. утре, 9 март, ще бъде част от Русе, съобщават от местното водоснабдително дружество. Заради подмяна на сградни водопроводни отклонения , ще бъде н арушено водоподаването за потребителите по ул. „Стрешер планина“, ул „Пашаница планина“ и ул. „Ямбол“ в кв. „Дружба 1“. От ВиК – Русе се извиняват за причиненото..

публикувано на 08.03.21 в 15:52

На съд за нерегистрирани археологически обекти

Бизнесменът Пламен Бобоков ще отговаря пред съда в Русе по обвинение, че е държал незаконно в дома си археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред. При обиск в русенския дом на Бобоков, извършен на 17 юни 2020 г., са открити 50 археологически обекта – стрелички и върхове на копия. Тъй като те не са били регистрирани по надлежния..

публикувано на 08.03.21 в 13:49

Равен брой заразени и излекувани

56 са новите случаи на COVID-19 в област Русе за изминалото денонощие, а оздравелите са с един повече – 57, съобщават от Регионалната здравна инспекция. За последното денонощие в региона са починали още един мъж и една жена с доказана коронавирусна инфекция. Днес от 15 ч. до 18 ч. е обявен „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в Университетската..

публикувано на 05.03.21 в 10:29

Русенският университет с нов корпус

1 милион лева за нов учебно-изследователски корпус в Русенския университет „Ангел Кънчев“ одобри днес Министерският съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Комплексът ще се намира между Втори корпус и Средното училище по европейски езици. Двуетажната сграда ще разполага със  7 големи лаборатории, всяка с площ над 200 кв. м. Лабораториите..

обновено на 04.03.21 в 13:34