Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Третият пациент - жена от Торонто

Снимка: Областна администрация - Русе

67-годишна жена, завърнала се у нас на 20 февруари от Торонто, е третият пациент с положителна проба за коронавирус в Русенска област. Това съобщи днес директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

При прибирането си от Канада жената минала през международните летища на Франкфурт и Букурещ. На аеропорта в столицата на северната ни съседка жената била посрещната от 70-годишния си съпруг, който я докарал до Русе. На 25 март се проявили симптоми като отпадналост и повишена телесна температура. Предприето е симптоматично лечение. На 30 март жената вече се оплаквала от кашлица и мускулни болки. В период от пет дена приемала антибиотик, като на 3 април потърсила медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ „Канев“. От направената рентгенова снимка станало ясно, че жената е с двустранна бронхопневмония и веднага била настанена за лечение в инфекциозното отделение на болницата. Лекарката и медицинската сестра, които провели изследването, били частично екипирани със защитни облекла, поради което се наложило те да бъдат поставени под карантина. Пациентката и съпругът ѝ не са имали контакти с други хора.

Останалите двама пациенти с коронавирус в Русенско са в стабилно състояние и се чувстват добре.

Общият брой на взетите до момента проби за COVID-19 в региона е над 450, като сред изследваните са и хората, контактни с вече приетите за лечение пациенти. Очаква се техните резултати да излязат в най-скоро време. От представената информация стана ясно още, че от Министерството на здравеопазването в Русе вече е наличен медикамента „Колхицин“ за лечение за болните от коронавирус. Освен това от днес стартира регистър и мобилно приложение за заболелите от COVID-19, до който достъп ще имат полиция, НОИ, кметове, лични лекари и РЗИ.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за Преслава

Наградата  за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания „Русе – 21 век“ получи  единайсетокласничката Преслава Петрова от СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Призът връчи кметът на общината Пенчо Милков. През всички години на обучение в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ ученичката е завоювала високи резултати на национално..

публикувано на 25.11.20 в 16:07

Студенти срещу насилието

С надслов „Да оцветим света в оранжево и да създадем настояще и бъдеще без насилие! Заедно срещу насилието над жени и момичета!“ студентите от специалност „Социални дейности“ и членове на Клуб на социалния работник в Русенския университет отбелязаха 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени. Чрез собствена продукция..

публикувано на 25.11.20 в 15:52

208 оздравели за ден в Русе

Област Русе запазва шесто си място по заболеваемост в страната. Според данните от Единния информационен портал, 196 са новите случаи на COVID-19 в Русенско вчера, като 178 са поставени под домашна изолация, а останалите 18 се намират на болнично лечение. Най-много нови случаи са установени в община Русе – 151. Останалите 45 случая с в различни..

публикувано на 25.11.20 в 11:43

Оранжев свят срещу насилието

Световните дни за борба с насилието над жени ще се проведат от 25 ноември до 10 декември. Целта на международната кампания на ООН е да се повиши обществената осведоменост и да се мобилизират хората по света да допринесат за промяна. Тази година тя преминава под мотото „Да оцветим света в оранжево“. Община Русе се присъединява към..

публикувано на 24.11.20 в 10:27

Нов шанс за специални деца

Дневният център за деца и младежи с увреждания „Милосърдие” към Каритас Русе изгради мултисензорна стая.  Така ще се повиши качеството на предлаганата социална услуга за децата със специални нужди от Общината. Обновени са и уредите в залата за кинезитерапия. Благодарение на новите придобивки, децата ще имат възможност да усъвършенстват двигателните и..

публикувано на 24.11.20 в 09:46

Общински съветници онлайн

Извънредно заседание на Общинския съвет в Русе свиква неговият председател Иво Пазарджиев. За първи път сесията ще се проведе неприсъствено по утвърдени правила за времето от днес до 26 ноември. Гласуването ще бъде по електронен път. Дневният ред на заседанието е от една точка - предоставяне на безвъзмездно право на ползване на обект – общинска..

публикувано на 24.11.20 в 09:18

В Русе не връщат никого от болниците

Увеличен е капацитетът за лечение на пациенти с COVID-19 в двете университетски болници в Русе „Канев“ и „Медика“. Това съобщиха от областния оперативен щаб. Малко повече от половината от всички легла в УМБАЛ „Канев“ вече са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Така най-голямата болница и съответно една от най-натоварените в..

публикувано на 24.11.20 в 08:54