Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

4.5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса

Снимка: Пресцентър Министерски съвет

Правителството е готово да отпусне 4.5 млрд. лева публичен ресурс през осем пакета от мерки в подкрепа на бизнеса за справяне с кризата от COVID-19. Това каза днес министърът на финансите Владислав Горанов. През Българската банка за развитие ще се отпускат безлихвени кредити за физически лица в неплатен отпуск и за самоосигуряващи се. На малки и средни предприятия ще се предоставят кредити до 300 000 лева, а на големи фирми – до 50 000 лева през Фонда за фондовете. При тези заеми е възможна лихвена субсидия, която да го превърне в безлихвено кредитиране и гратисен период от 24 месеца за връщане на парите, каза Владислав Горанов.

От вчера до днес в България има 5 облекчения на противоепидемичните мерки за разпространението на COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов. От вчера са отворени пазарите от днес няма "прозорец" за влизане и излизане в София; разрешени са имунизациите на бебета, както и женските консултации и плановите операции. Обещавам, че този петък и събота, ако не се вдигне броят на заболелите, ще се търсят начин да се отвори достъпът до градините, парковете и планините, но при ограничение на събиращите се, каза още Бойко Борисов.

Министър-председателят съобщи още, че се отпускат по 650 лева на 15 200 полицаи, работили на първа линия по спазване на мерките за справяне с пандемията. Изплащането на парите ще започне още днес.ВИЖТЕ ОЩЕ

32 новозаразени с коронавирус

32 души са регистирани с коронавирус през изминалото денонощие в Североизточна България. 23 от тях са в Силистренска област, в Шуменско новозаразените са 5, в Разград 3 и в Русе 1. В страната 233 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал, обновени в полунощ.   Положителни са 5 на сто..

публикувано на 17.01.21 в 12:51

Леко разхлабване на мерките

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед, с която отпадат част от противоепидемичните мерки в училищата, университетите и болниците. Документът влиза в сила от днес (16 януари). За учениците се разрешават областните и общински кръгове на олимпиади и състезания, когато не могат да се организират онлайн. Присъствено ще се..

обновено на 16.01.21 в 07:27
Илюстрация: Георги Цветков

Подкрепа за нуждаещи се

72 нуждаещи се от община Попово ще могат да ползват асистентска подкрепа по проект. В ход е процедура за набиране на потребители. Това могат да са хора в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, както и деца и пълнолетни с трайни увреждания с..

публикувано на 15.01.21 в 14:20

КАТ на лов за пияни и дрогирани

Специализирана полицейска операция на територията на цялата страна ще започне в 19 ч. тази вечер, съобщиха от Пътна полиция. Контролът е насочен към водачите, употребили алкохол и наркотици. Във връзка с влошената обстановка полицейските екипи ще следят и ще помагат за разчистване на паднали клони и заледявания. Тази седмица беше проведена..

публикувано на 15.01.21 в 12:49

Онлайн медицински кабинет

Безплатен онлайн кабинет за консултации със специалист ревматолог ще заработи от този месец за пациенти от Източна България (  Варна, Бургас, Русе, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ). Организатор е пациентската фондация „Медкънект“.  Началото ще бъде поставено в края на януари и ще е за пациенти с поставена диагноза ревматоиден артрит,..

публикувано на 15.01.21 в 10:18

Една трета с ваксини до юни

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година. Това съобщиха за БГНЕС от Министерството на здравеопазването.  „Към края на юни при одобрение на 5 вида ваксини ще може да се обхване население от 2 300 000 души, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, уточниха от ведомството.  Доставките се..

публикувано на 15.01.21 в 10:02

Без ток на 15 януари

Ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще спират тока и днес в части от Североизточна България.  Между 10:00 ч. и 12:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на русенските села Басарбово, Красен, Божичен и Иваново.  Прекъсване на захранването от 16:00 ч.  до 17:00 ч. ще има и в две шуменски села – Хан Крум и..

публикувано на 15.01.21 в 06:34