Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Демокрация и пандемия

Политологът Светлин Тачев заяви, че очаква след края на извънредното положение, въведено в редица държави членки, Европа да се завърне към ценностите на свободата и свободното придвижване на хора. За Радио Шумен той заяви, че в България мерките са по-скоро либерални, отколкото репресивни и видимо дават резултат.

Светлин Тачев коментира, че въпреки че Китай се е справил бързо с възпирането на коронавируса, европейците не са склонни да предпочетат подобни авторитарни и мерки и действия на държавата към гражданите.

Ще променят ли глобалния свят пандемията на коронавирус и извънредното положение, чуйте от разговора със Светлин Тачев.Свързани подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

„От спасение се нуждаят медиците“

Днес е Денят на спасението. Той е учреден през 2005 г. по предложение на главния редактор на вестник "Български лекар" д-р Тотко Найденов, с подкрепата на Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на 15 август..

публикувано на 15.08.22 в 14:40

Празникът на буквите в Шумен

"Честит празник!" Това пожелание отправя днес всеки, които обича българските букви и е благодарен на своите прадеди, родители и учители, че е закърмен с тях.  Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност беше честван днес и в Шумен. Още от 10 ч. от площад "Кристал" по булевард..

публикувано на 24.05.22 в 13:30

Доколко е умен „умният“ светофар

Кръстовището до Томбул джамия в Шумен е най-неравномерно натовареното в града и това беше причината да бъде избрано за поставянето на системата за следене на трафика.  Тя  разполага с 8 камери, половината от тях преценяват дали на кръстовището има още автомобили, които безпроблеми да преминат през него.   Също така би трябвало да осигурява приоритет..

публикувано на 20.01.22 в 10:57

По-скъпо билетче

Очакваното ново повишение на цените на горивата ще доведе до увеличение на стойността на билета за градски и междуградски транспорт в Шуменска област. Предстои транспортната фирма, която обслужва автобусните линии в региона, да направи анализ и да прецени кога и с колко да вдигне цената. Потокът от пътници намалява, а ескалиращите цени на горивата..

публикувано на 20.01.22 в 10:23

Медици на предела на силите си

Лек спад на новозаразените с COVID-19 спрямо предходните два дни отчитат в област Търговище. Днес стойностите са около 500 на 100 000 – на границата между червената и тъмночервената зона. Броят на желаещите да се ваксинират намалява спрямо миналата седмица. Вчера са били имунизирани 125 души при 300 дневно веднага след въвеждането на т. нар. „зелени..

публикувано на 02.11.21 в 13:44

Топлина и още нещо

Ще ви разкажем за една студентка и нейното голямо сърце. Тя започва висшето си образование на 40-годишна възраст, след като преди това се посвещава на семейството и на сина си. Има шивашко ателие в Бяла, което е източник на доходи, но идва момент, в който разбира, че трябва да направи нещо повече за себе си. Така Евелина Петкова избира да учи..

публикувано на 02.11.21 в 12:31

Защо Друмево е без вода

За проблем с водоснабдяването на село Друмево сигнализираха слушатели на Радио Шумен. Проблемът там е повече от 20 години, но упорито неглижиран, както от ръководствата на ВиК – Шумен, така и от страна на Община Шумен. Особено през горещите летни месеци седмици наред част от жителите на селото са без вода. Димитър Димитров сигнализира за поредната..

публикувано на 18.08.21 в 16:31