Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представления на открито през юни

Орлин Дяков
Снимка: БГНЕС

"Драматичният театър „Сава Огнянов“ води разговори с Община Русе, за да може да се осъществят представления на открито, съгласувани с мерките за безопасност", коментира за Радио Шумен директорът на сценичната институция Орлин Дяков. Очакванията са спектаклите пред публика на открито да станат факт през месец юни.

Орлин Дяков благодари на творческия и на техническия екип на театъра за добрата им работата. Припомняме, че актуалната комплексна  оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за 2019 г., отреди на русенския драматичен театър трето място в класацията, който събира 114 от максимални 150 точки. Част от критериите, по които се осъществява комплексната, са прилагането на нови технологии и използване на модерни дигитални средства при продуциране и промотиране на спектакли, усвояването на нови практики в управлението, състоянието на трупата и надеждност на техническия екип, както и връзките с местната власт.

Още може да чуете от разговора с Орлин Дяков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52

Лято арт се завръща

От 5 до 9 август „Клуб култура за Шумен” организира поредица от събития. Концертите, изложбите и срещите с изтъкнати български творци ще се състоят в двора на Ганушевата къща на улица „Цар Освободител“ № 152.  “За втора поредна година се организират интересни културни прояви. Август месец по традиция не е наситен с много събития от сферата на културата и..

публикувано на 31.07.24 в 11:35

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22