Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дариха уникален полилей

200-килограмов църковен полилей с 33 икони и 115 лед светлини дариха на храм-паметника „Св. Св. Кирил и Методий” край Велики Преслав. Полилеят е с великолепна орнаментика и изглежда като позлатен. Изработен е в Украйна, от където идва и светият престол за олтара. Той също имитира злато и е със сцени от Възкресението, обясни свещеноиконом Николай.

Цялото обновление на храма е от дарители и възлиза на 60 000 лв. Преди две години Варненският и Великопреславски митрополит Йоан предостави на църковното настоятелство 3000 лв. и с тях започна дарителската кампания, припомни свещеникът.

Поетапно ремонтираха куполите на църквата, направиха цялостно вътрешно освежаване и монтираха стъклени витражи с осем големи икони под централния купол. Вечерно време прожектори осветяват ликовете на светците. Половината от иконите са на български просветители и са сложени така, че да гледат към Стария Преслав.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурс за достъпна среда

Агенцията за хората с увреждания  обяви конкурс за финансиране на проекти за изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хората с увреждания. Участници в конкурса могат да бъдат юридически лица – държавни, общински, стопански и неправителствени организации, регистрирани по българското..

публикувано на 31.01.23 в 11:42

Създават Аграрна камара

17 браншови организации на производителите в селското стопанство се събират днес на среща в Арбанаси, за да обсъдят създаването на Аграрна камара. Целта е да се обединеният производители, преработватели и държавата за съвместна работа и създаване на общи политики. Дискусиите за създаване на Аграрна камара, която да скъси връзката между отраслите..

публикувано на 31.01.23 в 11:30

Извънредно заседание на НС

В последната работна седмица на 48-ото Народно събрание преди разпускането на 3 февруари депутатите започват с извънредно заседание. Народните представители започват работа с второто четене на Законопроекта за допълнение на закона за здравното осигуряване. С него се създават условия за провеждане на целенасочена политика по регионален достъп до..

публикувано на 31.01.23 в 08:34

Адреси без ток

И днес на много места в региона ще бъде прекъснато електрозахранването заради профилактика и ремонтни дейности. В област Разград спирания на тока ще има 08:40 ч. до 16:30 ч. в част от Сеново и районите на селата Раковски, Дянково и Просторно. В Русенско с прекъснато електричество от 10:00 ч. до 11:00 ч. ще е част от квартал „Родина“ в..

публикувано на 31.01.23 в 06:43

Слаб сняг вали в Североизтока

Пътищата от републиканската пътна мрежа в Североизтока са проходими при зимни условия. Няма затворени участъци, увериха дежурните от областните пътни управления. В региона вали слаб сняг, видимостта е добра. В Разградска област пътните настилки на места са заскрежени, но обработени със сол и луга. 9 машини работят в момента. В Търговищка..

публикувано на 31.01.23 в 06:27

Валежи от дъжд и сняг

Между минус 3 и 0 градуса бяха температурите в 5:00 ч. тази сутрин в региона. Вали слаб сняг. Снежната покривка е между 1 и 4 см. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - 984 хектопаска, през деня ще се повишава. Влажността навсякъде е висока, в Шумен - 98%. Днес облачността ще е променлива, по-често значителна и на отделни..

публикувано на 31.01.23 в 06:13

КС решава за запасняците

Дело по искане на Министерския съвет за това дали армията може да обучава запасни и в мирно време е образувано в Конституционния съд. То се поставя заради две противоречиви тълкувания, дадени в различно време от Министерството на правосъдието. Решението за искането идва от Министерството на отбраната и с уговорката, че засега то няма общо с войната..

публикувано на 30.01.23 в 11:20