Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възкресение на духа

4
Снимка: Личен архив

Фондация „Гален Темелков“ основаха група млади хора. Инициатор и вдъхновител е изкуствоведът Марина Персенг и приятелите на сина ѝ Гален, който загина в катастрофа край Плиска.

Първият постоянен във времето фонд е за подпомагане на студенти и кандидат-студенти по медицина и другите специалности в медицинските университети и колежи. Този проект ще бъде съгласуван първоначално с МУ-Варна и ПМГ – Шумен, а впоследствие и с другите университети, колежи и специализирани училища.

Вторият проект е наречен "Възкресение". Идеята е да се възстанови старият лагер под Мадарските скали, който пустее и е оставен да се руши. 

Сълза Стаменова ни отвежда в Плиска в дома на Марина и Гален, който вече е дом и на неговите приятели.

Концертът е планиран за септември. Възстановяването на лагера ще започне, след като приключат преговорите за предоставяне на част от базата. Тя ще бъде възстановена с доброволчески труд и с дарения. „Това е стар, но забравен начин да се твори света“ – казват от Фондацията.

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови избори, нов късмет

БСП върна тази сутрин на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Следват предсрочни парламентарни избори. Датата, на която ще се проведат, ще бъде определена с указ на президента, като сред възможните са 26 март, 2 и 23 април. В каква кондиция са партиите за новите избори в началото на 2023..

публикувано на 24.01.23 в 15:26

Разследват духовник за зверски убитите кучета

Случай на причиняване на смърт на куче и 8 малки кученца потресе силистренци вчера. Изяснява се съпричастността на духовно лице като поръчител или подбудител. Образувано е досъдебно производство – първото за тази година за проявена жестокост към гръбначно животно. За миналата година е имало общо три. Насрочено е и заседание на..

публикувано на 24.01.23 в 13:03

Общината на Крепчанския манастир

Все по-популярна става търговищката община Опака. Един исторически обект на 1100 години може да бъде ключ към бъдещото развитие на региона. До 100 души на ден се е случвало да стигнат до Крепчанския средновековен скален манастир, след като учени популяризираха откритите върху стените му най-ранни надписи на кирилица в света. Затова все..

публикувано на 24.01.23 в 12:08

Старт на "Мисия безопасни пътища"

Пътна карта за развитие на безопасността на движение по пътищата в България ще представи Институтът за пътна безопасност на шуменци. Това каза за Радио Шумен председателят на института Богдан Милчев. Новата гражданска инициатива под името "Мисия безопасни пътища" цели да събере подписи на възможно най-много граждани в цяла България. Тя има за цел..

публикувано на 24.01.23 в 08:49

Как се справя Лидия?

Лидия Лечева живее в Русе. 47-годишната жена има сериозни двигателни затруднения заради заболяването си – множествена склероза. Въпреки това, тя продължава да работи в общинската администрация в Русе. Как се справя с градската среда, как ходи на работа, как се прибира в жилището си, което е в многоетажен блок? Какви са препоръките й, за да могат..

публикувано на 23.01.23 в 14:50

Дядовден на 66 години

Единственият у нас празник Дядовден се чества на 22 януари в русенското село Черешово. Неговото отбелязване започва преди 66 години по идея на местни хора и се празнува веднага след Бабинден. ,, Участниците в празника окичват магарето и каруцата, с която ще отидат в дома на дядото. Той ги очаква с подредена трапеза и след почерпката, двама от..

публикувано на 22.01.23 в 08:35

"Флирт"-ът на Графит

"Графит" е млада ученическа група от Силистра, с големи амбиции, която издаде и втората си авторска песен. Парчето със заглавие "Флирт" излезе днес, на 20 януари и започна своя живот в музикалната платформа Ютюб. Към песента е заснет и клип, който от групата описват като "интересна колаборация между музикално видео и мини филм". Всичко това се..

публикувано на 20.01.23 в 20:39