Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възкресение на духа

4
Снимка: Личен архив

Фондация „Гален Темелков“ основаха група млади хора. Инициатор и вдъхновител е изкуствоведът Марина Персенг и приятелите на сина ѝ Гален, който загина в катастрофа край Плиска.

Първият постоянен във времето фонд е за подпомагане на студенти и кандидат-студенти по медицина и другите специалности в медицинските университети и колежи. Този проект ще бъде съгласуван първоначално с МУ-Варна и ПМГ – Шумен, а впоследствие и с другите университети, колежи и специализирани училища.

Вторият проект е наречен "Възкресение". Идеята е да се възстанови старият лагер под Мадарските скали, който пустее и е оставен да се руши. 

Сълза Стаменова ни отвежда в Плиска в дома на Марина и Гален, който вече е дом и на неговите приятели.

Концертът е планиран за септември. Възстановяването на лагера ще започне, след като приключат преговорите за предоставяне на част от базата. Тя ще бъде възстановена с доброволчески труд и с дарения. „Това е стар, но забравен начин да се твори света“ – казват от Фондацията.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Блокират път заради безводие

Жители на каолиновското село Тъкач протестираха тази сутрин пред сградата на ВиК – Шумен заради продължаващата криза с водата. Стигна се и до напрежение. Въпреки, че населеното място е на режим от началото на юли, във високите части водата не достига. Протестиращите настояват още и старото водохранилище в края на Тъкач да бъде пуснато в..

публикувано на 15.07.24 в 14:31

Жътвата е към своя край

За земеделските кооперации в Силистренско жътвата на ечемик, пшеница и рапица е към своя край. Добивите не са от най-добрите, изкупните цени също, макар и с по-ниска себестойност заради нормализиране цените на торовете. Съобщава се за среден добив от 500 до 700 кг от декар, но са били години, когато се е стигало и до 900 кг, по данни на..

публикувано на 15.07.24 в 09:08
Евро 2024

Европейското по футбол в историята

Тази вечер е финалът на Европейското първенство по футбол в Германия. До спора за трофея достигнаха Испания, която е единственият тим, успявал да защити титлата си,  и Англия – родината на футбола, която никога не е печелила шампионата на Стария континент.  Това е 17-ото издание на форума, който дължим на френския деятел Анри Делоне. Идеята си той..

публикувано на 14.07.24 в 11:58

Кой ще вземе ДПС?

Още двама депутати днес напуснаха ПГ на ДПС. Това са Мюмюн Мюмюн и Ибраим Зайденов. Така депутатите, напуснали или изключени от групата, са вече 24. В парламента от ДПС остават 23 народни представители.  Какво мислят шуменци за трусовете в ДПС, кой ще надделее - Пеевски или Доган, каква ще бъде развръзката от тежката политическа криза в партията, която..

публикувано на 12.07.24 в 14:54

Мечтата на Толга

Проблемът с липсата на квалифицирани кадри за агросектора с всяка година става все по-сериозен, най-вече при агрономи и трактористи. Това каза Толга Мехмед от кубратското село Звънарци, който е само на 17 години.  Той учи специалността „техник-растениевъд“ в професионалната гимназия в Кубрат. Освен, че работи усилено на полето, успешно участва и в..

публикувано на 12.07.24 в 08:37

Разрушители стават строители

Младежката сфера в Шумен   - артистично пространство от дърво, винил и мебели от палети, има всички шансове да посрещне своя 6-и рожден ден основно ремонтирана и обновена. Реконструкциите се налагат, защото макар, че е любимо място за концерти и други арт прояви на младите хора, сферата често става обект на вандалски актове. Парадоксалното..

публикувано на 12.07.24 в 08:26

ДПС на две

Продължават трусовете в ДПС, а ние продължаваме да питаме за измерението на конфликта в движението. След като снощи почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и на още петима души от ръководството на партията, днес парламентарната група изключи още 17 депутати, включително и другия председател Джевдет Чакъров, а малко по-късно още..

публикувано на 11.07.24 в 15:34