Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Възкресение на духа

4
Снимка: Личен архив

Фондация „Гален Темелков“ основаха група млади хора. Инициатор и вдъхновител е изкуствоведът Марина Персенг и приятелите на сина ѝ Гален, който загина в катастрофа край Плиска.

Първият постоянен във времето фонд е за подпомагане на студенти и кандидат-студенти по медицина и другите специалности в медицинските университети и колежи. Този проект ще бъде съгласуван първоначално с МУ-Варна и ПМГ – Шумен, а впоследствие и с другите университети, колежи и специализирани училища.

Вторият проект е наречен "Възкресение". Идеята е да се възстанови старият лагер под Мадарските скали, който пустее и е оставен да се руши. 

Сълза Стаменова ни отвежда в Плиска в дома на Марина и Гален, който вече е дом и на неговите приятели.

Концертът е планиран за септември. Възстановяването на лагера ще започне, след като приключат преговорите за предоставяне на част от базата. Тя ще бъде възстановена с доброволчески труд и с дарения. „Това е стар, но забравен начин да се твори света“ – казват от Фондацията.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинирахме се! Не е страшно!

Част от журналистите и работещите в Радио Шумен, пожелали да се имунизират срещу COVID-19, днес получиха първата доза от оксфордската ваксина „Астра Зенека“. Разбира се, колегите имаха въпроси към лекарите. За очакваните странични ефекти и натоварването на медиците попитахме управителя на ДКЦ 1 д-р Магдалена Ангелова и д-р Маргарита Петрова,..

публикувано на 23.02.21 в 15:50

В къщичката на Пижо и Пенда

Празник на мартеницата организират в Търговище. За втора поредна година инициатор е Ивайло Христов, който работи в сферата на пожарната безопасност. Идеята му е да постави началото на традиционен фестивал, който да събира българи от цялата страна, а защо не – и от чужбина. За втора поредна година, благодарение на екипа и децата от Центъра за..

публикувано на 23.02.21 в 10:33

Улици от миналия век

Жителите на шуменското село Стан от 40 години чакат да бъдат асфалтирани улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки. В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г.   има още улици, които никога не са..

публикувано на 22.02.21 в 15:40

Нови специалности във Факултета

По две нови граждански програми ще се приемат студенти в шуменския факултет на Националния военен университет от следващата учебна година. Това са „Геодезист“ и „Киберсигурност“. По тях ще могат да се обучават и курсанти от специализациите „Артилерийско инструментално разузнаване“ (за специалност „Геодезист“) и „Комуникационно-информационни..

публикувано на 22.02.21 в 14:16
КОЦ - Шумен

Не отлагайте лечението си!

„Пандемията COVID-19 временно отклони вниманието от профилактиката на онкологичните заболявания. Напоследък   в Комплексния онкологичен център в Шумен има увеличение на пациентите с авансирали онкологични проблеми заради с месеци отлаган преглед при специалист.“ Това каза управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов.  В КОЦ-а има голям..

публикувано на 22.02.21 в 14:01
Детска градина

Европа подкрепя детските учители

От началото на пандемията от COVID-19 през март 2020 г. досега детските градини в България бяха затворени общо за три месеца и половина. Но в този период детските учители не изоставиха децата и техните семейства. Те също провеждаха занятия в електронна среда. За повишаване квалификацията си в тази насока, педагозите получиха подкрепа и чрез..

публикувано на 22.02.21 в 08:56
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Има недостиг на плазма

В последните дни се е повишило търсенето на плазма за лечение на коронавирус, каза за Радио Шумен директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Според медика, проблемът не е само за Шумен, а за цялата страна. Управителят на болницата определи като положително намерението в Шумен да се изгради Център за извличане на плазма. Сега взетата в Шумен..

публикувано на 19.02.21 в 13:05