Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Строители с отрицателни проби - на работа

3
Снимка: Областна администрация - Шумен

Руските работници с отрицателни проби за COVID-19 започват работа по трасето на газопровода край Нови пазар. Това съобщават от Областната администрация в Шумен. Решението е на Областния кризисен щаб, който заседава днес.

Заседанието беше свикано от областния управител проф. Стефан Желев след регистрираните два нови случая на COVID-19 сред групата работници, пристигнали в България за работа по изграждането на трасето на газопровода „Балкански поток“. Директорът на РЗИ - Шумен д-р Пепа Калоянова съобщи, че на 1 юни екипи на инспекцията са взели за изследване 108 проби, като две от тях са с положителен резултат за COVID-19. Мъжете са без симптоми и ще останат изолирани и под карантина през следващите 28 дни. Под карантина остават и първите работници, при които беше регистриран COVID-19, както и техните контактни лица.

Останалите, които имат по две отрицателни проби за вируса от пристигането си в страната на 15 май, ще започнат работа по трасето на газопровода при спазване на всички противоепидемични мерки. Пред Областния щаб представители на фирмата, ангажирана със строителните дейности по изграждането на газопровода съобщиха, че строителите няма да извършват съвместни дейности с други работници на обекта. Те ще продължат да живеят под карантина, изолирани в лагера, ще спазват противоепидемичните мерки и няма да имат никакви контакти с местното население. Транспортирането им до обекта ще става със специално ангажирани за това микробуси, които ще бъдат дезинфекцирани всеки ден.

Полицията в Нови пазар, съвместно с РЗИ, продължава да контролира спазването на всички противоепидемични мерки и разпоредбите на здравния министър за недопускане разпространението на заразата.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Подмяната на електромери в Шумен и общините Велики Преслав, Нови пазар, Хитрино, Каолиново и Смядово продължава до 20 юли. Поради тази причина между 8,30 ч. и 17,30 ч. в населените места са възможни смущения в електрозахранването, като те ще са с продължителност около 30 минути. В Шуменска област днес от 9 ч. до 16 ч. ток няма да има в някои..

публикувано на 07.07.20 в 07:42

И Черенча на сухо

На воден режим от днес официално е шуменското село Черенча. Това съобщи кметът Ахмед Мехмедов, който подписа документ за целта с ВиК - Шумен. Населеното място е разделено на две части, в които вода ще се подава веднъж на 24 часа. „Проблеми с водата имаме месеци наред, причина за това е ниското ниво на общия сондаж, от който черпят още селата Лозево,..

публикувано на 06.07.20 в 17:04

Спорт и танци в Шумен

Седмица на движението под мотото „Раздвижи се с Общински Младежки Съвет се организира за трета поредна година в Шумен. Това съобщават от общинската администрация. След дългите месеци на изолация младите хора в Шумен организират богата програма от спортни инициативи, които ще се проведат   във времето от 8 до 12 юли. В сряда на 8 юли, пред Паметника на..

обновено на 06.07.20 в 16:17

Приключва прибирането на ечемика

До края на седмицата се очаква да приключи жътвата на ечемика в Шуменско. Това съобщиха за Радио Шумен от Областната дирекция „Земеделие“. Реколтирани са близо 89 на сто от засетите над 79 300 декара. Продукцията до момента е 31 137 тона, а средният добив е 392 килограма от декар. На 100% е приключила жътвата на ечемика в общините Велики Преслав,..

публикувано на 06.07.20 в 16:13

Свободни места в университета

Прием на документи за свободните места в Шуменския университет обявяват от висшето училище. Желаещите могат да кандидатстват за обучение в 26 специалности, сред които българска филология, българистика и медии, история и география, археология, компютърни информационни технологии, икономика и математика, медицинска химия, растителна защита, геодезия..

публикувано на 06.07.20 в 16:10

БСП иска безплатни градини

„През следващите 4 години от мандата на новото общинско ръководство на БСП - Шумен ще продължим да отстояваме предложенията за премахване на таксите за детска ясла и градина в Общината, както и за създаване на общински фонд, чрез който гражданите да могат да кандидатстват с проекти за облагородяване на градската среда.“ Това каза в интервю за..

публикувано на 06.07.20 в 15:10

Полицейски шеф загина на пътя

Главен инспектор Станислав Станчев, началник на полицейското управление във Ветово, е загиналият мъж при катастрофата край Каспичан в събота. Това съобщи TVN. Трагичният инцидент станал около 17,30 ч. на 4 юли край пътен възел „Каспичан“ на автомагистрала „Хемус“. В колата с него са пътували 36-годишната му съпруга и 10-годишното им момче, които..

публикувано на 06.07.20 в 13:22