Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават извънредната епидемична обстановка

Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи до края на юни. Това заяви в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. Той добави, че до края на деня ще има заповед за това. 

Вчера главния държавен санитарен инспектор доцент Ангел Кунчев поиска удължаването заради броя на установените през последните дни случаи на коронавирусна инфекция  в родопски общини и в Сливен, където се оформиха огнища на заразата. 

„За да не се стигне отново до такава ескалация (на епидемията), че да не могат болниците,  критерият ни е болниците да могат да поемат заболелите, истински призовавам и пак умолявам  - и в нашата заповед, и в точка 10 б именно затова с 15 дни предлагаме проект на решение за извънредна епидемична обстановка до края на юни.

Но на практика нищо ново, нищо, което да стресне хората  - точно обратното. От 15 юни пускаме и театрите, кината - на 50% или през седалка, за градския транспорт маските остават задължителни, изрично доцент Кунчев настоява за това, а не да си ги носят на шията и да си създават илюзорното усещане, че са защитени хората, в затворените пространства ги препоръчваме.

И днес министър Ананиев и Щаба ще го облече всичкото това като решение и детайли в нова заповед. Така че да успокоим хората. Трябва да свикнем да живеем с този вирус“, каза Борисов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова яслена група в Шумен

Нова яслена група да бъде разкрита в ЦДГ “Братя Грим“ в кв. „Тракия“ в Шумен. Това гласуваха съветниците от Постоянната здравна комисия на Шуменския общински съвет. „Има желаещи, защото кварталът се разраства. Ще бъде осигурен и персонал.“, поясни директорът на детската градина Евгения Цветанова. Конфликтна точка на сесията на 28-ми юли..

публикувано на 23.07.24 в 16:59

Заедно срещу огъня

Над 290 000 лева са събрани в първите шест дни на кампанията, обявена от Националната асоциация на доброволците в България.  Заради големите пожари от организацията отправиха призив за дарения, с които да бъдат осигурени оборудване и инструменти за доброволците. С част от средствата вече са поръчани ранцеви пожарогасители, такива са получени и като..

публикувано на 23.07.24 в 09:34

Жълт код за бури днес

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за 21 области в страната. То е в сила и за пет области от Североизтока – Шумен, Разград, Силистра, Търговище и Русе. Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива, сочи прогнозата на НИМХ...

публикувано на 23.07.24 в 09:02

Адреси без ток

Ето къде няма да има ток днес заради профилактика и ремонтни дейности: Разградска област За времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от областния град – улиците „Мидия“, “Сребърна“ и „Полковник Марков“. По същото време без електричество ще бъде и Цар Калоян – улиците „Черно море“,..

публикувано на 23.07.24 в 08:57
Димитър Главчев

Служебният премиер онлайн

Служебният премиер Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии пряко на страницата на Министерския съвет във Фейсбук днес от 10:00 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително под анонса в социалната мрежа. Сред публикуваните въпроси са такива, свързани с мерките срещу пожарите, както и..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Денят започва със слънце

Между 18° и 23° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 21°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 83%. Днес предиобед ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 23.07.24 в 07:14

ПП-ДБ върнаха мандата

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:22