Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменци масово си правят тестове

Снимка: БТА

От месец има увеличен интерес на пациентите в Шумен към PCR тестове. Това съобщиха за Радио Шумен от лаборатория, в която се правят тестовете за COVID-19.

Между 30 и 40 души дневно се тестват по собствено желание. Надежда Александрова от лабораторията поясни, че най-често пациентите си правят тест заради пътуване. Други мотиви са планово постъпване в болница или за собствено успокоение.

Резултатите от тестовете излизат до 36 часа. Единични са случаите в Шумен, в които тестът е с позитивен резултат. Тогава се спазва установена процедура  за съобщаване в РЗИ и случаят се поема от здравните власти.  Цената на един PCR тест е 100 лв.

Разделени са потоците на пациентите, които се изследват за коронавирус и тези, които си правят други лабораторни тестове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Природен парк „Шуменско плато“

Санитарна сеч на Шуменското плато

Не се наблюдава сериозно разрастване на заболелите борови насаждения по Шуменското плато. Това каза инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен. Засегнати са около 25% от дърветата. Предстои те да бъдат отсечени санитарно. Работата ще започне от компрометираните насаждения по самото плато, където вече са разработени пътеки за..

публикувано на 08.10.24 в 16:54

Погват нарушители с колела и тротинетки

Следващата седмица инспектори от община Шумен и полицаи ще спират и предупреждават велосипедистите и водачите на тротинетки, че движението по пешеходната зона за тях е забранено, каза Валентин Велев от община Шумен. Ограничителният режим е обозначен с пътни знаци. Общинските инспектори не могат да налагат глоби, но полицията може.   "Тези..

публикувано на 08.10.24 в 16:32

Паметникът грейва в розово

Довечера паметникът „Създатели на българската държава“ в Шумен ще бъде осветен в розов цвят. Това съобщават от общината. Поводът е Националният Розов ден – 8 октомври, който е част от Международния месец на женското здраве. Националната кампания за повишаване осведомеността относно рака на гърдата е ключова в помощ за превенцията. Осветяването..

публикувано на 08.10.24 в 16:02

Военна клетва в Шумен

Военна клетва ще се състои пред сградата на община Шумен на 11 октомври - петък, от 12:00 часа.  В церемонията ще участват 130 курсанти - 111 мъже и 19 жени - от 151-ви випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ от факултетите в Шумен и Велико Търново. В ритуала ще участват и 79 души - 56 мъже и 23 жени - от 4-тия випуск на срочно служещи..

публикувано на 08.10.24 в 13:34

Водач на три наркотика

Задържаха 27-годишен шуменец, който шофира след употреба на три наркотика. Това съобщават от шуменската полиция. Малко след 02:30 часа на 8 октомври полицейски екип спрял за проверка на ул. “Климент Охридски“ водач на лек автомобил "Тойота Авенсис“ с шуменска регистрация. Водачът бил тестван от пътните полицаи за шофиране след употреба на..

публикувано на 08.10.24 в 12:00
Младежки дом - Шумен

Старт на новата творческа година

Формациите и съставите към Общинския младежки дом в Шумен ще открият своята нова творческа година днес - 8 октомври, от 17.30 ч.  В събитието са включени изпълнения на Клуб по спортни танци „Фея Денс“ с ръководител Радослав Козарев, танцовите формации “Emotion” с   хореограф  Маргарита Атанасова и „ WоW” с хореограф Жулиета Иванова, Театрална..

публикувано на 08.10.24 в 10:09

Част от Шумен без вода

Част от шуменския квартал „Боян Българанов“ е без вода заради авария на ул. „Нишава“, съобщават от ВиК. Екип на дружеството работи на място.  Очаква се водоподаването в района да бъде възстановено до 16:00 ч. днес, съобщават от водоснабдителното дружество в Шумен.

публикувано на 08.10.24 в 09:34