Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вила „Липник" – изолатор при COVID-19

„В готовност сме да отреагираме незабавно  при задълбочаване на кризата с COVID-19“. Това заяви на брифинг в Общината областният управител на Русе Галин Григоров. От началото на пандемията общият брой на диагностицираните с коронавирус в областта достигна 188 души, като от тях активни са 126. На болнично лечение в Русе за момента са 41 души, както и други осем с COVID-19 от областите Разград, Силистра и Търговище. За пореден път Григоров отправи призив към всички жители и гости на областта да спазват правилата за дезинфекция, дистанция и дисциплина. Днес областният управител на Русенска област отново ще се срещне с директорите на лечебни заведения от региона, както и с Регионалната здравна инспекция и Регионалната здравноосигурителна каса.

От ръководството на Община Русе заявиха, че се предприемат мерки за овладяване на ситуацията в дома за стари хора. Част от обитателите, които са заразени с COVID-19, но са безсимптомни, ще  бъдат изолирани на четвъртия етаж на социалното заведение. За момента капацитетът там е 60 души. Обитатели на социалното заведение ще могат да бъдат изолирани и в определен за целта хостел, който се намира в лесопарк „Липник“.

От областната управа в Крайдунавския град припомнят, че по-рано през деня бяха обявени нови 26 случая на COVID-19 при обитатели от дома за стари хора „Възраждане“ в Русе. 21 от тях, които са без оплаквания, вече са настанени в общинска вила „Липник“ в село Николово.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Областен управител дари книги

Над 200 книги получи Народното читалище „Пробуда – 1907“ в Тетово. Те са о т личния фонд на областния управител Галин Григоров и на експерти в администрацията. Дарението включва по езия и проза от класически и съвременни български автори, както и творби за живота и делото на Стефан Караджа, Хаджи Димитър и други български революционери. Сред..

публикувано на 07.08.20 в 15:27
Булевард

Затварят Сарайския мост за ремонт

Продължават строителните дейности по реконструкция, рехабилитация и модернизация на булевард „Трети март“ в Русе, а до месец ще започне и ремонтът на Сарайския мост. Това съобщават от общинската администрация. К ъм момента се извършват строително-монтажни работи в участъците от моста при пътния възел „Сарая“ до улица „Капитан Райчо Даскалов“ и от..

публикувано на 07.08.20 в 13:52
Илюстрация: Георги Цветков

Почина четвърти обитател на дом "Възраждане"

Два нови случая на коронавирус са констатирани в Русенска област през вчерашния ден, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Заразена е 48-годишна жена, която работи като социален асистент  в дома за стари хора „Възраждане“. Тя е изследвана за COVID-19 още на 22 юли, но тогава резултатът от теста ѝ е бил отрицателен. Последното ѝ посещение..

публикувано на 07.08.20 в 11:32

Маратонът продължава

Ултрамаратонецът Владимир Ставрев мина днес през община Ценово в рамките на маршрута "Дунав ултра", съобщиха от администрацията. Заедно с придружаващия екип и двама велосипедисти той прекоси селата Новград, Кривина, Беляново и Белцов. В четвъртия пореден ден от маратона групата тръгна от Свищов и трябва да приключи в Русе. В Ценово пред сградата на..

публикувано на 06.08.20 в 15:08

Патентоват филтър за предпазна маска

Филтър на маска за лице, която е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и срещу пренасянето им от пациент към хора от околната среда, беше представен днес в Русенския университет. Основното предимство на изобретението се състои в това, че ограничава значително..

публикувано на 06.08.20 в 13:38

Дом "Възраждане" се нуждае от доброволци

Община Русе набира доброволци за дома за стари хора „Възраждане“, в който има огнище на коронавирусна инфекция. Това стана ясно по време на среща на временно изпълняващия длъжността кмет Енчо Енчев и представители на дирекция „Хуманитарни дейности“ със здравни работници. Енчев заяви, че персоналът към този момент е недостатъчен, за да покрие всички нужди..

публикувано на 06.08.20 в 13:16

Пада възрастта на новозаболелите

Три нови случая на коронавирус в Русенска област са регистрирани през изминалото денонощие. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция. Най-младият от заболелите – русенец на 27 години, е  с пневмония, но без други сериозни усложнения,  хоспитализиран е в Специализираната болница за активно лечение „Д-р Димитър Граматиков“. Другите..

публикувано на 06.08.20 в 10:11