Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един век живот

6
полк. Иван Бончев
Снимка: Радио Шумен

100 години навършва днес полк. Иван Бончев – един от основателите на Висшето военно артилерийско училище и почетен гражданин на Шумен. Роден е на 31 юли 1920 г. в сливенското село Тича. През 1942 г. Иван Бончев заминава за Първи окупационен корпус в Ниш. Участва и в първата фаза на Отечествената война. През 1955 г. Иван Бончев е вече подполковник, командир на артилерийски минохвъргачен взвод. Бил е общински съветник, става и секретар на община Шумен, както и председател на Окръжния съд. На 4 май 2005 г. полк. Бончев стана „Почетен гражданин на Шумен“. Издаде мемоарната си книга „Бях боец“ и участва с материали в сборника от два тома „Шуменци във Втората световна война“. За военни заслуги и принос за обществено-икономическото развитие на Шумен е отличен с над 40 ордени и медали.

Стогодишния си юбилей Иван Бончев празнува днес заедно с приятели. Но пред дома му на ул. „Съединение“ 117 в Шумен се проведе и голямо тържество, организирано от общинската организация при Съюза на ветераните от войните и Община Шумен. Юбилярят поздрави всички от терасата си. При него се качиха само кметът на община Шумен Любомир Христов и няколко близки приятели.

Чуйте репортажа на Жулиета Герова в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ в жегите

Продължава кампанията „С отговорност към горещините“, която лечебни заведения „Медика“ организират в 6 области.  Днес предобед екипът бе на пешеходната зона на бул. „Славянски“ в Шумен. Доста хора се спряха на пункта за измерване на кръвно налягане, консултация и вода.  Следобед екипът на „Медика“ ще бъде в Търговище. Там пунктът на главната улица..

публикувано на 18.07.24 в 13:29

"Амалипе" подкрепя младежи

През последните години има много сериозен ръст на броя на ромите със средно и висше образование, както и голяма промяна на нагласата към образованието в общността. Официалните данни са подкрепени от много примери за млади хора, които с упоритост и хъс продължават да учат в по-високи степени на образование.  Те невинаги имат финансови възможности да..

публикувано на 18.07.24 в 08:48

Фериботът в действие

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 18.07.24 в 08:35

Вдигат паметник на Апостола

Пореден успех бележи инициативата за изграждане на паметник на Васил Левски в Търговище. Проектът за мемориала е на Ротари клуб и вече има зелена светлина от експертния съвет по градоустройство към община Търговище. Добрата новина дойде в навечерието на 187-ата годишнина от рождението на националния ни герой. Предстои предложението да бъде..

публикувано на 17.07.24 в 15:45
 Д-р Иван Гайдаров - управител на МБАЛ - Исперих

Соларен парк в МБАЛ-Исперих

Над 80 процента е запълнен капацитетът на Многопрофилната болница в Исперих в момента. Почти пълни са всички отделения на общинското лечебно заведение, което обслужва район с близо 20 хиляди пациенти.  Все по-често в тази болница търсят помощ и пациенти от други общини заради добрата репутация за медицинския екип. Работи се и за подобряване на..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

Народната работа над всичко

„Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!” е насловът на документална изложба, която днес беше открита в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Тя е създадена от Държавния архив във Варна съвместно с Радио Варна по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски. Заглавието на експозицията е..

публикувано на 17.07.24 в 12:49

Нови животни в зоопарка

Пет сурикатчета са най-новите попълнения на фауната в шуменския зоопарк. Екзотичните животни са още една причина шуменци и гостите на града да посетят зоопарка, където след обновяването и ремонта потокът от хора не секва. Каква е атмосферата там в сутрешните часове на деня чуйте от Ирина Николова.

публикувано на 17.07.24 в 10:52