Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съкровищата на Североизтока

Тодор Тодоров
Снимка: Личен архив/ Фейсбук

Тази пролет в с. Невша на границата на Шуменска и Варненска област група смели млади хора основаха Асоциация на производителите на култивирани трюфели в България. Нейният председател Тодор Тодоров от с.Ветрино твърди, че условията за култивиране на трюфели в България са много добри. Това се доказва и от факта, че навсякъде в страната се откриват диворастящи трюфели.

Според него Шумен не само че не е изключение, но е и един от пионерите, които започнаха да развиват отрасъла. Все още градините са млади и предстои да встъпват в плододаване, така че за резултати ще можем да говорим след няколко години. Най-големите от тях са по няколко десетки дка. Грижите се определят от вида на дръвчетата, които са избрани за развитие на трюфелите.

Чуйте интервю на Сълза Стаменова с Тодор Тодоров.

Членовете на Асоциацията на производителите на култивирани трюфели в момента са 25. Те основно правят градини, като засаждат микоризирани растения. Асоциацията ще се заеме с представянето пред обществото на тези редки и ценни гъби - трюфелите. Според председателя на младата организация Тодор Тодоров, голям пазар ще има и у нас.

Това са гъбите с най-много микроелементи от всички видове. За приготвянето на едно ястие са необходими максимум 10 грама трюфели, което не оскъпява много порцията. Асоциацията ще организира семинари и срещи за внедряване на добри практики и за увеличаване на рентабилността на градините.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искра любородна

„Трудните условия ни научават на нови неща“. Това каза Мая Господинова - организатор на читалище „Пробуда“ в Шумен. За работата на читалището   по спечелен проект от Общински фонд „Култура“, за дистанционните срещи и уроци по родолюбие с българи в Испания, за подготвяния онлайн коледен празник с душа и сърце разказва Мая Господинова пред Мина..

публикувано на 26.11.20 в 08:59

Кръвна плазма скоро и в Шумен

Все още не е възможно вземането на рековалесцентна плазма в Отделението по трансфуционна хематология при МБАЛ Шумен. „Работим, за да ускорим началото и на този вид даряване на кръвен продукт“, каза началникът на отделението д-р София Димова. Необходими са 100 хиляди лева за апаратура, има нужда и от още 3 медици и един администратор, трябва да се..

публикувано на 24.11.20 в 16:19

Бюджет и приоритети

Бюджетът за 2021 г. се гласува на второ четене в пленарната зала на парламента. Депутатите трябва да гласуват днес и финансовата рамка на Държавното обществено осигуряване.  Вече е гласуван бюджетът на Здравната каса, с което народните представители потвърдиха и предвидената там допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти. За лекарите..

публикувано на 24.11.20 в 16:07
Евгений Панайотов - председател на Съюза на фармацевтите

Спрете да пиете сами антибиотици!

Да не се предписват и да не се използват антибиотици, без това да е необходимо. За това призова председателят на Съюза на фармацевтите в Шумен Евгений Панайотов. По думите му, закупуването на антибиотици от аптеките през последните месеци се е увеличило в пъти. „COVID-19 е вирусна инфекция, която при повечето пациенти преминава леко. През първите дни..

публикувано на 20.11.20 в 10:17
Ясен Нончев, Борис Иванов и Гергана Александрова

Шуменски гимназисти прославиха България

Наградата за най-добър клип в международния проект „Вилидж корнър“ спечели българският отбор. В него участват ученици от шуменската езикова гимназия. Десетокласниците преодоляха конкуренцията на младежи от Румъния, Литва и Полша. Те създадоха клипове и презентации, които представят седем интересни факта за държавите на участниците. „Избрахме да..

публикувано на 19.11.20 в 16:01

Доброволно на първа линия

Богослов Стоянов от Разград – доскоро разградчани го познаваха като коминочистач, но той е с разностранни интереси – занимава се с фолклор, бил е и международен шофьор, има изкаран курс за парамедици, който сега го отвежда на първа линия в битката с коронавируса. Богослов е доброволец в разградската болница. И така вече вместо дрехите на коминочистач..

публикувано на 19.11.20 в 15:04

Да посрещнеш 102

Румънка е единствената жива силистренка, посрещнала преди 80 години българските войски в Силистра след подписването на Крайовската спогодба. Не знаела и думичка български. Женика Опрева навършва днес 102 години.   Тя е румънка, родена на 19 ноември през 1918 г. в края на Първата световна война в град Галац, когато в цяла Европа вилнее..

публикувано на 19.11.20 в 12:11