Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Връщат пари за провалени ваканции

Снимка: opoznai.bg

Стотици жалби, свързани с отменени пътувания, са постъпили през последните месеци в Комисията за защита на потребителите. „Извънредното законодателство, което беше прието и оптимизирано през последните месеци, предвижда един по-различен подход при форсмажорните обстоятелства в условията на пандемия“, каза за Радио Шумен председателят на комисията Димитър Маргаритов.

"Удължава се срокът, в който, когато има отменено пътуване заради разпространението на COVID-19, потребителите могат да си търсят обратно парите, които са заплатили на туроператорите за така наречените пакетни пътувания. То е съпроводено с още една опция, която алтернативно законодателят е предвидил като възможност за потребителите, а именно - да приемат алтернативна почивка, предложена им от туроператора. Ако обаче те не са съгласни, имат възможност да получат парите си до 12 месеца от датата на отмяна на пътуването", посочи той.   

„Тези правила в сегашния им вид са в сила от 11 август“, каза още Димитър Маргаритов. Срокът, в който се прилагат по отношение на отменени пътувания поради COVID-19, e 31 декември тази година. Потребителите да бъдат търпеливи и да проявят разбиране, призова Димитър Маргаритов.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево и ветровито

Предимно слънчево ще бъде времето преди обяд в региона, но в следобедните часове от запад облачността бързо ще се увеличи. Североизточният вятър постепенно ще се преориентира от изток и ще се усили до умерен. Максималните температури ще са между 6° и 10°, за района на Шумен около 8°.

публикувано на 09.03.21 в 06:12

160 новозаразени в Шуменско

346 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България през изминалото денонощие. Най-много новозаразени има в Шуменско – 160, следват областите Силистра с 89 положителни проби и Русе със 78. В Разградско са регистиррани 10 новозаразени, а в Търговищко – 9. В страната с коронавирусна инфекция случаите са 2995. Положителни са 17,6% от..

публикувано на 09.03.21 в 05:50
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

Декларациите – достъпни от 16 март

Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март. В нея, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени още данни за получени суми от..

публикувано на 08.03.21 в 16:51

Подкрепа за безработни

Започва прием на заявления за ползване на финансова подкрепа по Закона за насърчаване на заетостта. Документи се приематот днес, 8 март, във всички бюра по труда в страната. Преференциите са по част от действащите програми и мерки за стимулиране на заетостта, на предприемачеството и мобилността на хората в трудоспособна възраст. Работодателите..

публикувано на 08.03.21 в 15:35

Заявка за гласуване

Заявленията за гласуване по настоящ адрес за предстоящия парламентарен вот се подават до 20 март. Това съобщиха от Централната избирателна комисия. Промяната се прави в случаите, когато избирателите имат постоянен и настоящ адрес в различни населени места и желаят да гласуват по настоящия адрес. Заявлението се подава в общината по настоящ адрес. Възможно..

публикувано на 08.03.21 в 11:32

Ден на жената

Осми март е днес – Международният ден на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Корените на празника са в движенията за равноправие и за защита правата на жените. Празникът постепенно става част от културата на много страни. В част от тях денят губи политическата си..

обновено на 08.03.21 в 11:15

Изплащат пенсиите

Пенсиите за март и допълнителните 50 лева към тях ще се изплащат от днес до 22 март, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Преводите по банков път ще бъдат извършени днес. Пенсиите чрез пощенските станции ще се дават по график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2 100 000..

публикувано на 08.03.21 в 10:55