Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Искат по-нисък данък "такси"

Снимка: архив

Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в Община Шумен да се намали от 400 на 300 лева, а сумата да може да се плаща до 4 вноски. Тези промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси предлагат общинските съветниците Христофор Крумов и Евгения Михова.

Според тях, таксиметровият бранш е останал необхванат от приетите до момента мерки във връзка с COVID-19 на национално и местно ниво. За намаляване на таксата досега са се подписали 220 таксиметрови шофьори в града, става ясно от докладната записка, внесена от двамата общински съветници.

В свое становище кметът на Шумен Любомир Христов изтъква, че размерът на данъка върху таксиметровия превоз е определен с решение на Общинския съвет през 2016 година, като предложеният от администрацията размер е бил предварително съгласуван с таксиметровите превозвачи. Законът за местните данъци и такси не е предвидил възможност за плащане на данъка на вноски в рамките на календарната година, става ясно още от становището на кмета.

Предстои темата да бъде обсъдена по време на заседанието на Общинския съвет в Шумен на 24 септември.ВИЖТЕ ОЩЕ

Квартал "Боян Българанов" без вода

Авария е причина за спиране на водата в шуменския квартал "Боян Българанов". Повредата е възникнала внезапно, буквално преди минути, и водопадаването е спряно. Аварийни екипи са на място. Абонатите ще са без вода поне 2-3 часа. Това означава, че водата ще бъде пусната след 19 ч.

публикувано на 18.09.20 в 16:42

"Майстории" в Шумен

Втори национален панаир на занаятите „Майстории“ се провежда в Шумен днес и утре. Със свои изделия се представят както майстори от популярни занаятчийски центрове в България, така и любители от Шуменска област. На панаира са изложени български шевици, бижута от метал и гайтани, битова керамика, изделия с различни техники на плетене, макети на стари..

публикувано на 18.09.20 в 15:32

Подписаха договор за пречиствателната станция

ВиК - Шумен подписа днес, 18 септември, договора за изграждането на пречиствателна станция за питейни води. Стойността на проекта е 21 млн. лв. Дейностите по него ще започнат в началото на октомври и се очаква да приключат за 18 месеца. Модерното съоръжение се финансира от оперативната програма „Околна среда“. Капацитетът на..

публикувано на 18.09.20 в 15:18

Учител в Шумен с COVID-19

Учител от шуменското начално училище „Княз Борис Първи“ е дал положителен резултат за COVID-19, научи Радио Шумен, а информацията бе потвърдена от РЗИ - Шумен. Преподавателят се е тествал сам, след което е уведомил директора на училището. Четвъртият клас, в който той е преподавал, е поставен под карантина. Други преподаватели и ученици няма да..

публикувано на 18.09.20 в 15:03

Честваме независимостта на България

Празнична програма за Деня на независимостта организира Община Шумен. На 22 септември, вторник, от 12.00 часа на открита сцена на площад „Кристал“ професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа“ с гл. художествен ръководител Марио Егов ще изнесе празничен концерт. Входът за зрители е свободен. Малко преди началото на концерта членове на..

публикувано на 18.09.20 в 14:07

Още двама без симптоми в Шумен

Жена на 60 години и мъж на същата възраст са новозаразените с коронавирусна инфекция в Шуменска област, съобщават от РЗИ. И двамата са от областния център и нямат нужда от хоспитализация. Те и контактите с тях са поставени под 14-дневна домашна карантина. В момента на лечение в МБАЛ - Шумен има 17 пациенти с COVID-19, от които един е..

публикувано на 18.09.20 в 13:12

Мъж подгони горските с брадва

60-годишен жител на село Лятно бил задържан след хулигански действия и съпротива. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Около 7 ч.  вчера сутринта горски служители извършвали проверка в частни домове в село Лятно за крадени дърва. На един от адресите в селото 60-годишен мъж им се заканил с брадва. На място бил извикан полицейски..

публикувано на 18.09.20 в 12:05