Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс - нужни ли бяха?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица депутатите гласуваха на второ четене промени в Изборния кодекс. В деловодството на парламента е постъпил указ с вето на президента Румен Радев върху измененията, заяви още вчера зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

Депутатите вчера решиха на следващите избори гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде машинно или с хартиени бюлетини. Народните представители възложиха на Централната избирателна комисия да осигури машините за гласуване чрез закупуване или наемане на устройствата. Не бе подкрепено предложението 200 от депутатите във Велико народно събрание да бъдат избирани мажоритарно.

„Имаше предложение да се гласува по смесена система при избори на Велико народно събрание. Това не се прие. И сега ще се гласува за Велико народно събрание по общия ред. Аз не съм привърженик на мажоритарното гласуване, защото то силно изкривява вота“, коментира проф. Михаил Константинов гласуваните вчера на второ четене от парламента промени в изборния кодекс.

Бившият заместник-председател на Централната избирателна комисия заяви: „Рано или късно аз съм убеден, че гласуване по интернет ще има. В Европа онлайн гласуват сега само в Естония и в три кантона в Швейцария. Друг вид дистанционно гласуване, което трябва да бъде обсъдено, особено в условия на пандемия, е гласуване по пощата. Много скандинавски държави и много американски щати гласуват по пощата“, коментира проф. Константинов.

Преподавателят в Нов български университет и експерт по изборен процес Даниел Стефанов коментира за Радио Шумен какво се променя в изборния процес и какво остава константно, предпоставка ли е за намаляване на невалидните бюлетини включването на машинно гласуване, дали депутатите лесно ще отхвърлят президентското вето.

Още чуйте от разговорите с Даниел Стефанов и проф. Михаил Константинов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Астрономическа обсерватория в Шумен

Астрономическият център на 25 години

25-та годишнина от създаването си чества Астрономическият център към Шуменския университет. По този повод тази година Националната конференция на Съюза на астрономите в България ще се проведе в Шумен като признание за работата на научното и преподавателско звено, заяви проф. Драгомир Марчев, ръководител на центъра.  По думите му преди четвърт век е..

публикувано на 09.05.24 в 07:10
Илия Раев

За Илия Раев с обич

Преди седем години, на 30 април, от този свят си отиде актьорът Илия Раев – шуменец, който девет години беше директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в града.  Раев беше известен не само с театралните си и филмови роли, но и с участията си в телевизионни мюзикъли. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство и..

публикувано на 08.05.24 в 11:01

Шуменци говорят за избори

След броени дни започва кампанията за предсрочните парламентарни избори и редовните за ЕС. Те ще определят спечелилите доверие, които ще заемат 240-те кресла в 50-тото Народно събрание. Така ще станат ясни и 17-те български евродепутати.  В анкета с шуменци решихме да проверим нагласите им към поредното гласуване, на което имат право. .  Доста..

публикувано на 07.05.24 в 13:49

С внимание към астмата

Световният ден на астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната Инициатива за астма  за подобряване на информираността на обществото за заболяването и грижите, полагани за пациентите. Боледуващите от бронхиална астма в България са 9%, като съотношението деца/възрастни е 2:1. В пъти повече са боледуващите от болести, предшестващи или..

публикувано на 07.05.24 в 09:46

Мечтите на Дария Омелченко

Дария Омелченко пристига у нас от Украйна след като започва войната. Майка и е бесарбска българка. В торокурсничка е в Шуменския университет "Еп.Константин Преславски". Учи Английска филология. За нея научихме не от университета, а от Спортния клуб по художествена гимнастика „Ритмик“ - Шумен, с треньори Мариола Спасова и Снежана Димитрова. Още..

публикувано на 06.05.24 в 13:30
агнешко печено

Внимавайте с яйцата и агнешкото

Великденските празници са повод за много фамилни и приятелски събирания. Те по традиция няма да минат и без трапези с яйца, дъхави козунаци и традиционното агнешко. Не бива да прекалявате нито с бройката на яйцата, нито с обема на порциите. Особено, ако сте се отдали на пости, обилната трапеза може да помрачи празника. Това съветват специалисти по..

публикувано на 05.05.24 в 11:55

Мария, която успя в Харвард

Една от гордостите на Русе тази година е абитуриентката от Английската езикова гимназия "Гео Милев" Мария Георгиева. Пълната отличничка е приета с пълна стипендия в американския университет "Харвард".  През август в Бостън Мария ще постави началото на академичната си кариера, като студент по политология и политическа философия.  Тя е от младите..

публикувано на 05.05.24 в 11:04