Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коя е Луиз Глюк?

Миналата седмица американската поетеса и автор на есета Луиз Глюк стана носител на Нобелова награда за литература. Тя е наградена преди това с множество други големи литературни призове в САЩ. Носител е на Националния хуманитарен медал, връчен ѝ от президента Барак Обама, на наградата Пулицър и други. Преподава в университета в Йейл.

До момента Луиз Глюк няма издадена книга на български език. Дали преводачите или издателите имат отговорност за това коментира поетът Пейчо Кънев. Той е роден в Силистра в 1980 г. Живее в София. Негови художествени текстове са издадени в САЩ и България. Пейчо Кънев е превеждал на български поетически текстове на тазгодишната носителка на Нобел Луиз Глюк.

Още чуйте от интервюто с Пейчо Кънев, записано за предаването "Без рамки" на Радио Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуози на шуменска сцена

Концерт рецитал ще изнесат цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов в Шумен на 19 октомври, понеделник, от 19.00 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, съобщават от пресцентъра на Общината. В програмата, която двамата музиканти са подготвили за шуменската публика, са включени творби от Лудвиг ван Бетовен,..

обновено на 19.10.20 в 11:12

Съдбата на "Хористи"

Николай Гундеров е съавтор заедно с Димитър Събов на пиесата „Хористи“.   Тя бе отличена през 2014 година с Голямата награда в конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. По-късно спектакъл със заглавие „Хористи“ бе реализиран в ДКТ "Васил Друмев". Моноспектакъл "Писмо до съветско другарче" с участието на актьора Александър Валериев бе осъществен от..

обновено на 16.10.20 в 13:21

Битките на един млад режисьор

Денислав Янев е част от екипа на Драматичен театър - Търговище. Той е сред претендентите за наградата за млад режисьор “Слави Шкаров”. Номинацията е за постановката му „Една крачка до предела“, реализирана в Търговище. „Една крачка до предела“ ще се играе в Русе на 30 октомври. Друг спектакъл на Денислав Янев „Животът, макар и кратък“ е селектиран за..

публикувано на 15.10.20 в 13:28

Премиера на "Гроб съм"

Книгата с разкази „Гроб съм“ ще бъде представена днес от 19 часа в дом „Канети“ В Русе. Неин автор е Явор Цанев.  Негови са книгите с проза "Силвър и вампирите", "Избранникът", "Страноприемницата", "Вино за мъртвите", "Злостории" и други. Той е издател на списанието за остросюжетна литература "Дракус", в което място намират автори на фантастика,..

публикувано на 15.10.20 в 13:15
Бюст на Елиас Канети в Русе

15 години Австрийска библиотека

15-годишнината на Австрийската библиотека беше отбелязана в Русе. Извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия Нейно превъзходителство Андреа Вике, бивши и настоящи кметове, представители на областната управа и на неправителствения сектор проследиха събитието. Австрийска библиотека в Русе е открита през 2005 г. Тя е част от мрежата от..

публикувано на 14.10.20 в 15:32
Проф. д-р Атанас Куртев

Юбилеен концерт на проф. Атанас Куртев

Концертът на Симфониета - Шумен на 15 октомври е посветен на 75-годишнината на акад. Атанас Куртев. С него се отбелязва и 60-годишнината на сцена на известния пианист и педагог.  Самият професор Куртев ще изпълни в Шумен Втория клавирен концерт във фа минор от Шопен. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучи Бетовеновата Шеста симфония,..

публикувано на 14.10.20 в 13:22
Църквата

Дарения за храм и култура

600 лв. дарение получи църквата „Св. Петка” в шуменското село Драгоево в навечерието на храмовия празник, който се чества на 14 октомври. Още 600 лв. са дарени и на драгоевското читалище „Васил Друмев”. Парите са събрани от продажба на най-новата книга за културното богатство на селото „Не давам тишината” и на дисковете с филма „Драгоево –..

публикувано на 13.10.20 в 09:54