Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ударно срещу COVID-19

| обновено на 18.10.20 в 10:51
Снимка: Радио Шумен

Нова организация за справяне със заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област предлага на Областния кризисен щаб Управителният съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен. Предложението е за справяне с повишаващата се заболеваемост и тежките случаи в региона и повишената заболеваемост на медицинския персонал.

Лекарите настояват в условия на извънредна епидемична ситуация да бъде създадена задължителна организация на лекарите от специализираната извънболнична медицинска помощ и медицински сестри от последните курсове на Медицинския колеж в Шумен за работа в многопрофилната болница в града. Студенти по медицина и и хората от областта биха могли да работят като доброволци санитари и да помогнат в болницата за обслужване на пациентите, смятат от Лекарския съюз в Шумен.

След разкриване на лаборатория за PCR в МБАЛ – Шумен, още в Спешното приемно отделение да се разделят потоците и всички отрицателни и леки случаи на COVID-19 да се насочват към извънболничната медицинска помощ. Всички PCR отрицателни с белодробни заболявания да се изпращат за лечение във вътрешното отделение на МБАЛ – Велики Преслав. В Областната болница в Шумен да останат само тежките случаи на COVID-19 положителни пациенти, като се въведе график за седмични дежурства на персонала.

БЛС – Шумен предлага още в  ДКЦ 1 да се въведе задължителен триаж  чрез КОЛ център, който да извести обществеността, че всички остри случаи следва да се обадят по телефона, за да получат указание или консултация. КОЛ центърът да разпределя пациентите според техните запитвания и евентуални  оплаквания – дали да отидат в болница,  да посетят семейния си лекар, или да посетят доболничен специалист.

В началото на работната седмица предложенията на лекарската колегия в Шумен ще бъдат коментирани и ще бъде решено кои от тях ще бъдат одобрени.

Членовете на УС на РК на БЛС – Шумен отправят апел в този тежък момент към всички жители на Област Шумен: „Да бъдем по-приветливи, по-обединени, по-примирени! С подкрепа и уважение към труда на медиците. Можем да се справим с тази утежнена ситуация.“


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здраве без данък

Да не бъде удържан данък върху даренията, направени към лечебни заведения у нас. Такова предложение ще изпрати Общинският съвет в Шумен в Народното събрание и Министерството на финансите. Решението бе взето от комисията по европейски проекти към местния парламент. Поводът са дължимите 30 000 лева данък върху даренията за шуменската многопрофилна..

публикувано на 21.10.20 в 15:38

Свободни места в патронажа

Патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания и превенция срещу разпространението на COVID-19 все още е отворена за хората в нужда. Причината за напомнянето на услугата, която действа от началото на пандемията, е усложнената епидемична обстановка в страната. От вчера област Шумен е в червената зона с повишена заболеваемост. Патронажната..

публикувано на 21.10.20 в 14:52

Двама ученици с COVID-19

Две деца на 11 и 16 години са с положителна проба за COVID-19 в Шуменска област, по информация на Областния кризисен щаб за изминалото денонощие. Те са ученици в Средното училище „Сава Доброплодни“ в Шумен и Средното училище „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица. На директорите на учебните заведения са издадени предписания за предприемане на..

публикувано на 21.10.20 в 13:44

Дезинфекцират в Шумен

Автобусните спирки в Шумен ще бъдат дезинфекцирани всеки ден, считано от понеделник – 26 октомври. Това съобщават от Общината. Почистването ще се извършва от Общинското предприятие „Паркове и обредна дейност”.

публикувано на 21.10.20 в 13:16

Двама с глоби за без маска

2 акта за неносене на маска на обслужващ персонал в заведения са съставили инспектори от Регионалната здравна инспекция в Шумен за периода 12 – 18 октомври. От там напомнят, че продължават засилените ежедневни проверки в различни обекти както в Шумен, така и в общините от областта за спазване на въведените противоепидемични мерки. За периода са..

публикувано на 21.10.20 в 11:30

Удар в крайпътно дърво

31-годишен мъж от Търговище е пострадал при пътен инцидент тази нощ на пътя край шуменското село Имренчево. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Той бил зад волана на лек автомобил Ланчия „Капа“ с търговищка регистрация. При навлизане на лява крива загубил управление над автомобила и се ударил в крайпътно дърво. Откаран е в МБАЛ -..

публикувано на 21.10.20 в 10:28

Огнеборци спасиха коте в беда

По сигнал на слушатели на Радио Шумен, които вчера изпратиха видео клип със заклещено коте в стара чешма, шуменските огнеборци са помогнали на животното. От полицията съобщиха, че в 17:13 ч. вчера е потърсено съдействие от пожарната за спасяване на котка от шахта в Градската градина. На място бил пратен екип. Спасителите разчистили тръба за..

публикувано на 21.10.20 в 09:47