Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички на крак заради COVID-19

Снимка: Областна администрация - шумен

Само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в област Шумен може да бъде преодоляна кризата с медицински персонал в болницата. Около това становище се обединиха на работна среща днес представители на лечебните заведения в общината.

Те обсъдиха възможностите за осигуряване на медицински персонал в подкрепа на шуменската болница.

Както Радио Шумен вече съобщи, там в момента лежат 80 болни от COVID-19 пациенти и всички легла са запълнени. Нови могат да бъдат разкрити, но няма медицински специалисти, които да ги обслужват.

„Положението е изключително сериозно, направили сме реорганизация, но без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим“, заяви директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.

Проблемът е бил поставен на вниманието на министъра на здравеопазването на работна среща в събота в Търговище. Днес д-р Костов е получил уверението на ръководството на УМБАЛ "Света Марина"- Варна за прием на пациенти от шуменската болница при необходимост.  

В болницата ще бъде разкрита PCR лаборатория, подкрепа за което ще окаже и Министерството на здравеопазването.

Здравните власти апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на семейство в голяма беда!

Торнадо мина през живота на една шуменка последните дни – така може да се обобщи поредицата от трагични събития за Мирослава Славова. Жената с три деца остана без покрив, след като вчера следобед в резултат на късо съединение изгоря покрива на къщата им, заедно с домашно имущество, техника, мебели. Това съвпада със загубата на баща й...

публикувано на 02.12.20 в 11:15

Още четири жертви на коронавируса

258 пациенти са настанени за лечение в COVID секторите на МБАЛ – Шумен. 206 от тях диагнозата коронавирус е потвърдена с PCR тест, на 52 се изчакват резултатите от проби. В ОАРИЛ са настанени 7 пациенти, като всички са интубирани. Това съобщи д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ – Шумен. За последните..

публикувано на 02.12.20 в 10:56

Деца изпращат сърца на болни и медици

Над 300 хартиени сърца се раздават днес в Многопрофилната болница в Шумен. Те са изработени от персонала и най-малките ученици на Второ основно училище „Д-р Петър Берон“. „И това ще мине! Усмихни се!“ е надписът от едната страна на картичката. От другата пише „Обичаме ви“. Идеята за този поздрав към медиците и пациентите с Covid-19 е на..

публикувано на 02.12.20 в 10:43

Глътка въздух - лек спад в Шумен

69 души са новите заразени от COVID-19 в Шуменска област за последното денонощие. Най-много са в областния център – 39. В община Шумен те са 46. Положителни резултати имат жители на Шумен, Благово, Царев брод, Средня, Дибич, Салманово и Радко Димитриево. За денонощието няма нови заразени на територията на общините Никола Козлево и Каспичан...

публикувано на 02.12.20 в 10:31

Късо съединение подпали къща

Сигнал за пожар в къща на ул.“Бреза“ в Шумен е бил получен в 14:24 часа в дежурната част вчера. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Към мястото на произшествието е пратен противопожарен екип. Огнеборците заварили развит пожар в покрив на къща, собственост на 51-годишна жена. Имало непосредствена опасност пламъците да се разпространят към..

публикувано на 02.12.20 в 10:23

1314 пъти на опасен терен

На 1314 сигнала за произшествия са реагирали дежурните екипи в област Шумен от началото на годината до първи декември. Огнеборците са ликвидирали 161 пожара с материални и 665 без материални загуби. В 375 от случаите са оказали техническа помощ, съдействали са при 44 катастрофи с транспортни средства. В пожароопасния сезон - от началото..

публикувано на 02.12.20 в 09:17

Пожар пламна в Шумен

Гъст дим се извива на ъгъла на улиците "Стара планина" и "Бреза" в Шумен в момента. За пожара сигнализираха слушатели на Радио Шумен. По техните думи, гори стара къща в района. Покривът вече е изгорял. Няма информация за пострадали хора. Два противопожарни автомобила от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" се борят с пламъците...

публикувано на 01.12.20 в 14:40