Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семейство тръгна на училище

4
Снимка: Амалипе Шумен

За Иван и неговото семейство есента на 2020 г. се оказа много различна. Той има първи учебен ден в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а съпругата му – първи учебен ден в гимназията. Синът им пък е с първи учебен ден в детската градина.

Иван е на 27 години от село Ивански. Завършил е средно образование и въпреки че е мечтал да стане лекар, не се е осмелил досега да продължи да учи. До момента, в който научава за Програма „Млади ромски педагози“, която му обещава менторска и финансова подкрепа до завършване на висше педагогическо образование и след това сигурно работно място.

През лятото на тази година той е приет в специалност „Предучилищна и училищна начална педагогика“ в Шуменския университет в редовна форма на обучение. Подготвяйки се за първия семестър в университета, той мисли и за своята съпруга, която е с незавършено средно образование. Успява да я убеди, че макар и вече майка, тя може да продължи своето образование. Тя продължава в Професионалната гимназия по селско стопанство. Синът им е на 2. Младите родители научават, че времето прекарано в детска градина е ценно за бъдещото развитие на детето и го записват в ДГ „Снежанка“ в с. Ивански.

Така цялото семейство започва своята нова учебна година. Защото да учиш е заразно.

В програма „Млади ромски педагози“ на Тръст за социална алтернатива, реализиращ се с помощта  на Център „Амалипе“, са включени двама участници от шуменското село Ивански – Иван и Антоанета.

Основната цел на проекта е наемането им на работа в местната детска градина. Младежите получават менторска подкрепа, както и финансова помощ за следването си. Семействата им се гордеят с тях и ги подкрепят. Иван и Антоанета ще бъдат сред първите висшисти от ромската общност в Ивански. По този начин ще бъдат добър пример за цялата общност, която да последва техния пример.

Още чуйте от разговора с Иван Иванов.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Места за всички деца в Шумен

Спокойно и без проблеми премина първото класиране за прием в детските градини на община Шумен, каза за Радио Шумен началникът на общинския отдел „Образование“ Даниела Савчева. "Общо във всички детски градини в Шумен за първа група или за децата, родени през 2018 г., има 125 свободни места. За втора група - 34, за трета - 16 и за четвърта - също..

публикувано на 17.05.21 в 16:18

Подхващат и ВиК сектора

Да бъде избрана временна комисия, която да ревизира ВиК сектора в Шумен предлага общинският съветник Добромир Драев. Това ще бъде една от точките в дневния ред на предстоящата на 27 май присъствена сесия на шуменския Общински съвет. Във временната комисия да влязат представители на всичките 7 политически групи в Общинския съвет и да бъдат привлечени..

публикувано на 17.05.21 в 15:57

Годишна профилактика

На 18 май поради планова годишна профилактика от 9 до 17 часа предавателят на честота 87.6 MHz няма да излъчва програмата на Радио Шумен. Може да ни слушате на алтернативните ни честоти или онлайн.

публикувано на 17.05.21 в 14:10

1700 репатрирани коли

Близо 1700 автомобила са били репатрирани от началото на годината в Русе, съобщиха от общинската администрация. Екипите на ОП „Комунални дейности“ са установили 1696 коли, паркирани в разрез с правилата за движение или възпрепятстващи преминаването на коли и пешеходци. В 25 случая е действано по сигнали на граждани за неправилно паркиране...

публикувано на 17.05.21 в 13:38

Нови стаи за COVID болни

Да се отделят болните с COVID-19 на специален етаж от Терапевтичния блок на МБАЛ - Шумен е целта на ремонт, който планират в лечебното заведение. Това каза директорът д-р Димитър Костов. На третия етаж в старата сграда на шуменската болница е един от COVID секторите на медицинското заведение. През миналата година с финансовата помощ на общини от..

публикувано на 17.05.21 в 12:49
Ансамбъл

"Тайната Българе“ за 24 май

Биографичният спектакъл „Тайната Българе“ ще бъде представен на 24 май от 19.00 часа в зала „Арена Шумен“.   По време на концерта публиката ще  види седем неразказани истории от именития хореограф Христо Димитров, който е и почетен гражданин на Шумен. Входът е безплатен. Раздаването на безплатните пропуски ще започне от вторник (18 май) в..

публикувано на 17.05.21 в 11:53

Спасиха затиснат мъж

Огнеборци вадиха водач от лек автомобил след пътен инцидент, малко след 22 часа в петък. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Шумен. Мъжът бил със затиснат крак, след като катастрофирал с „Мерцедес“ в природен парк „Шуменско плато“. Бил е освободен с помощта на хидравлична ножица. Пътното платно било почистено и обезопасено след..

публикувано на 17.05.21 в 11:32