Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Семейство тръгна на училище

4
Снимка: Амалипе Шумен

За Иван и неговото семейство есента на 2020 г. се оказа много различна. Той има първи учебен ден в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а съпругата му – първи учебен ден в гимназията. Синът им пък е с първи учебен ден в детската градина.

Иван е на 27 години от село Ивански. Завършил е средно образование и въпреки че е мечтал да стане лекар, не се е осмелил досега да продължи да учи. До момента, в който научава за Програма „Млади ромски педагози“, която му обещава менторска и финансова подкрепа до завършване на висше педагогическо образование и след това сигурно работно място.

През лятото на тази година той е приет в специалност „Предучилищна и училищна начална педагогика“ в Шуменския университет в редовна форма на обучение. Подготвяйки се за първия семестър в университета, той мисли и за своята съпруга, която е с незавършено средно образование. Успява да я убеди, че макар и вече майка, тя може да продължи своето образование. Тя продължава в Професионалната гимназия по селско стопанство. Синът им е на 2. Младите родители научават, че времето прекарано в детска градина е ценно за бъдещото развитие на детето и го записват в ДГ „Снежанка“ в с. Ивански.

Така цялото семейство започва своята нова учебна година. Защото да учиш е заразно.

В програма „Млади ромски педагози“ на Тръст за социална алтернатива, реализиращ се с помощта  на Център „Амалипе“, са включени двама участници от шуменското село Ивански – Иван и Антоанета.

Основната цел на проекта е наемането им на работа в местната детска градина. Младежите получават менторска подкрепа, както и финансова помощ за следването си. Семействата им се гордеят с тях и ги подкрепят. Иван и Антоанета ще бъдат сред първите висшисти от ромската общност в Ивански. По този начин ще бъдат добър пример за цялата общност, която да последва техния пример.

Още чуйте от разговора с Иван Иванов.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пияни и дрогирани на прицел

Специализирана полицейска операция по пътна безопасност ще се проведе от днес до 3 март на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. Този път акцентът ще бъде поставен върху водачите, които управляват след употреба на алкохол или наркотични вещества и техните аналози. Освен това ще се следи дали водачите имат сключена валидна..

публикувано на 26.02.21 в 14:37

Обучение на туристически водачи

Бъдещи туристически водачи гостуваха в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ по повод Деня на кариерата, който е обявен днес в Средното училище „Трайко Симеонов“ в Шумен. Шестокласници и седмокласници посетиха Административния център на Парка и се запознаха с възможностите за отдих и туризъм в защитената територия. Училището предлага..

публикувано на 26.02.21 в 12:50

Затягат режима в Шумен

Covid отделенията в шуменската болница са препълнени и от вчера се насочват пациенти към лечебните заведения в Търговище и Разград. Това съобщи на заседание на Областния кризисен щаб директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. В Шуменско броят на заразените вече достигна 316 на 100 000 души от населението. При тази ситуация бе решено да се..

публикувано на 26.02.21 в 12:15

Положителни проби в Базовото

С коронавирус са учител и двама третокласници от II ОУ „Д-р Петър Берон“ в Шумен, съобщиха от училището. Първите положителни проби на учителката и едно от децата са били отчетени вчера, днес има още един положителен ученик. Децата от целия клас вече са на дистанционна форма на обучение. Тъй като един от заболелите ученици е посещавал група..

публикувано на 26.02.21 в 11:54

Насочват заразени в съседни болници

169 пациенти със симптоми на коронавирусна инфекция са настанени в шуменската болница. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 140 от тях са с потвърдени положителни проби за COVID-19, а останалите очакват резултат.  В интензивното отделение са настанени 10 пациенти, от тях 7 са интубирани. Вчера в МБАЛ – Шумен..

публикувано на 26.02.21 в 11:31

Огнеборци спасиха гора

20 декара иглолистна гора е спасена от пожар, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигналът за пожар в сухи треви близо до бензиностанция е подаден вчера след 19 часа в противопожарната служба в Нови пазар. Пристигналият на място екип установил, че пламъците са непосредствено до борова гора. Пожарът е загасен, благодарение на бързите..

публикувано на 26.02.21 в 11:22

Удар в крайпътно дърво

60-годишен мъж от село Риш е пострадал в пътнотранспортно произшествие вчера преди обяд. Около 10:40 часа при движение от Смядово в посока към Карнобат мъжът, който бил зад волана на БМВ Х 5 с шуменска регистрация, загубил контрол над автомобила. Излязъл вляво извън пътя у се ударил в крайпътно дърво. Откаран е за преглед в шуменската болница,..

публикувано на 26.02.21 в 11:17