Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белите ангели на България

3
Снимка: Радио Шумен

Студентка по медицина и кинезитерапевт са доброволци в болницата в Търговище. Ирена Мирчева и Стойчо Русев помагат на медиците в родния си град. Помощта си приемат като мисия за помощ в труден за здравната система момент.

Ирена Мирчева следва пети курс медицина. Става доброволец в болницата в родния си град Търговище, след като обучението ѝ преминава онлайн. Вместо да стои пред компютъра, решава да се включи в битката срещу COVID-19, още повече, че си е мислила за тази стъпка още при първата COVID вълна.

„Колкото и да е полезно онлайн обучението, практиката, която загубваме в момента, си оказва влияние. Вероятно след години ще има своя негативен ефект върху нашата кариера. Това е и другата причина да ме подтикне да се включа. Виждам, че системата изнемогва, виждам, че моите колеги правят всичко възможно“, казва Ирена Мирчева.

Стойчо Русев става доброволец, защото болницата има крещяща необходимост от хора. Казва, че без страх и колебание взел решението.

„Като им кажех, че съм доброволец, приемаха добре, че има млади хора, които искат да са доброволци. Всяка сутрин се влиза в стаите на болните и се започва да се дезинфекцира. Ако имат нужда хората от помощ, храна им раздаваме, зареждаме лекарства“, казва Стойчо Русев.

Работата, която им е поверена, отговаря на знанията и уменията им. Те се стремят да бъдат максимално полезни на медиците и на пациентите.

„Включвам се редом със сестрите, когато правим манипулации, антибиотици, инжекции, системи, описване на история на заболяването. Пък и неща, които не съм правила. С желание и нужното обучение всичко може да се постигне“, допълва Ирена.

"Това, което виждам от първо лице, е физическото натоварване. Понякога се карат 24 часа смени, понякога по-малко. В момента сме 5 човека, може да сме 6-7 и работата за всеки ще бъде по-лека“, мисли Стойчо.

Ирена вижда здравната система отвътре, но не смята да работи в чужбина. „В началото доста пъти ми е идвала идеята да напусна и да отида в чужбина, където доста по-добро ще бъде възнаграждението за труда, който полагаме, но не мисля, че това е правилното решение. Аз чувствам, че България е моето място“, казва още Ирена.

Чувстват се в безопасност, защото имат всичко необходимо, за да бъдат предпазени от зараза. „Това, че сме екипирани от глава до крака, дава спокойствие, но дезинфектант има на всеки ъгъл на нашето отделение“, казва още Стойчо.

Не смятат да се отказват. Щом си вземе изпитите от зимната сесия, Ирена Мирчева пак ще се върне да помага. Стойчо Русев остава там, защото смята, че трябва да се помага.

Чуйте целия репортаж и разговорите на Здравка Русева с Ирена и Стойчо.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Разград

Първокласници по райони

Районирането е основен критерий при приема на първокласници в община Разград. „При работата по план-приема за новата учебна година в Община Разград категорично се спазват Наредбата за организацията на дейностите в училищното образование и новоприетата на 10 септември Наредба за физическата среда“, заяви Виктория Георгиева, старши експерт в Отдел..

публикувано на 25.01.21 в 16:38

Приказка за пазителите

С радост и гордост читалища, които пазят кукерската традиция, споделят в социалните мрежи януарския брой на сп."National Geographic" – България. На корицата му е заглавието „Земята на кукерите“, а едноименният материал на Иво Данчев е обявен от редакцията във Вашингтон за най-добър локален материал за месеца сред всичките над 30 издания на..

публикувано на 24.01.21 в 10:23

Съвети за риболов в YouTube

Шуменецът Павлин Калайджиев от миналата година споделя съвети и опит, свързани с риболова, в свой YouTube канал. Клиповете му имат хиляди прегледи, което означава, че към темата има голям интерес. Павлин споделя, че риболовът му е хоби от десетилетия. Старае се да му отделя поне по един ден седмично. Познава отлично много от язовирите, реките и блатата в..

обновено на 22.01.21 в 16:21

Парите за тютюна идват

И тази година по-рано ще бъдат изплатени средствата от преходната национална помощ за тютюн за кампания 2020. Очаква се членовете на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите да гласуват единичните ставки за различните сортови групи. Заседанието трябваше да се проведе днес, но бе отложена за следващата..

публикувано на 22.01.21 в 13:36

Здраве от природата

Как се допълват традиционната медицина и билколечението? Можем ли да подсилим имунитета си и да подобрим качеството си на живот чрез билколечение? Как да се ориентираме в многообразието от съвети, които четем ежедневно? „Билките са природно средство, което по естествен начин възстановява баланса на метаболитните и хормоналните процеси в тялото...

публикувано на 21.01.21 в 16:14

Когато имаш 7000 рожби

40 години и около 7000 бебета. Така с няколко думи може да се опише животът, посветен на професията на една от най-възрастните акушерки у нас, Тодорка Ангелова от Силистра. „Започнах 92!“. Казва ни без притеснения възрастта си и споделя, че и тази година получава стотици поздрави и пожелания по телефона за Бабинден. Тодорка Ангелова завършва..

публикувано на 21.01.21 в 14:17
д-р Ивайло Балабанов

Няма бейби бум в Шумен

"Запазва се трайната тенденция от последните години за намаляване на раждаемостта в Шумен и през пандемичната 2020 година “, каза в интервю за Радио Шумен началникът на АГ отделението в областната многопрофилна болница д-р Ивайло Балабанов. Родените 884 бебета през миналата година са с 90 по-малко от предходната. 462 са момченцата, а..

публикувано на 21.01.21 в 10:48