Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храна за бездомници

Снимка: БЧК - Шумен

Кризисната трапезария за бездомни на БЧК в Русе ще предоставя храна на повече от 40 бездомни. Това съобщи директорът на Областната червенокръстка организация в крайдунавския град Антоанета Ябанозова.

Заради коронавируса трапезарията, която работи повече от 10 години през зимата, претърпя реорганизация. Преди бездомните получаваха всеки ден през студените месеци топла супа за обяд и напитки, сандвичи за вечеря, а също социални, здравни и психологически консултации. Ползваха и баня.

"Заради пандемията бездомните получават седмични хранителни пакети - хляб и консерви. Направена е строга организация и всеки ден идват по списък, за да няма струпване. Предоставяме им също дезинфектанти и маски. Всеки бездомен получава еднократно и топла супа и чай", обясни Ябанозова. А

ко някой от бездомните е със симптоми на коронавирус, ще бъде насочван към Регионалната здравна инспекция в Русе. Там ще бъде изследван за инфекцията.

Кризисната трапезария на БЧК ще работи до края на февруари идната година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуство през Дунав

Изложба на художници от Букурещ ще бъде подредена в Екомузея с аквариум в Русе, съобщава БТА. Румънските творци Мойс Буланчя, Елисавета Мелинте и Виктория Динкъ ще представят 60 живописни платна.  Картините са с разнообразна тематика – природни пейзажи, флорални картини, абстракционизъм, портрети, създадени с помощта на акрил, масло или смесена..

публикувано на 02.08.24 в 13:18
Дунав мост

Премиерът - на Дунав мост

Интензивно е движението на граничните пунктове с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ на сайта си. Информацията за трафика по границите е към 6:00 часа.  На границата с Румъния трафикът е засилен на граничните пунктове „Кардам“, „Никопол", „Оряхово" и „Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради..

публикувано на 02.08.24 в 08:44

Овладян е пожарът в Гюргево

Пожарът в Гюргево, който стресна русенци днес следобед е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Русе. От румънска страна са потушили огъня за около 45 минути. По последни данни огнищата са ликвидирани, но пожарникарите остават на място. В следващите часове те ще следят за ново разпалване на огъня. Причините за пожара предстои..

публикувано на 01.08.24 в 15:43

С грижа за бездомните котки

Инициатива по случай Световния ден на котката – 8 август – подема Сдружението „Дунавско сияние“. Проектът е под наслов „Домът е там, където е … котката“ и е за полагане на реална грижа и защита на уличните бездомни котки в Русе. Инициативата се финансира по програмата на „Овергаз мрежи“ „Синева“, която насърчава доброволчеството и добротворството на..

публикувано на 01.08.24 в 14:59

Задържаха нелегални цигари

Над 309 000 кутии с нелегални цигари са задържани на Дунав мост при Русе, съобщават от Агенция "Митници". Нелегалната стока е открита сред кашони с буркани в товарна композиция с българска регистрация. Тирът е бил проверен малко след 3:00 часа на 30 юли. Камионът, шофиран от българин, пътувал за Германия. По документи превозвал стъклен амбалаж. По..

публикувано на 01.08.24 в 12:47

Започва строеж на физкултурен салон

Строителна площадка за изграждане на физкултурен салон в Средното училище „Св. Паисий Хилендарски“ ще бъде открита днес от 11:00 часа в Сливо поле. Създаването на физкултурния салон е по проект „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища“ и е на стойност близо 1 200 000 лева. Предвидени са съблекални за..

публикувано на 01.08.24 в 08:45

Русе почете Стефан Караджа

Русе отбеляза 156 години от гибелта на Стефан Караджа с възпоменателна церемония, съобщават от местната администрация. Събитието бе организирано от Национално дружество „Традиция“ – клон Русе, Народно читалище „Стефан Караджа - 2018“ и община Русе и събра десетки русенци, дошли да отдадат почит на воеводата.   Церемонията завърши с поднасяне на цветя..

публикувано на 31.07.24 в 12:36