Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволец в училище

Студент от Русенския университет, който учи едновременно две специалности – "Растениевъдство" и "Право", стана доброволец преподавател в училището, което е завършил. 

Ангел Иванов помага на бившите си преподаватели, както студентите – медици помагат на болниците в този критичен момент. С помощта на наставник той преподава английски език. За Ангел Иванов това е сбъдната детска мечта. „Аз от малък искам да стана учител. В началния етап бях вдъхновен от моите учители и изключително бях запален по самата професия и сега като ми удаде възможност, веднага приех предизвикателството“, коментира той. Според него, да си учител си е предизвикателство, още повече да си млад учител, когато учениците ти са няколко години по-малки от тебе, но, разбира се, се отнася с уважение към преподавателите с опит. 

„Още от първия ден, когато аз застанах пред дъската, никой от тях не можеше да познае, че аз ще им бъда преподавател, точно заради това, че разликата не ни е толкова голяма. В последствие обаче, доста добре се стиковахме, работихме изключително добре, аз съм изключително доволен от всички ученици, аз нямах никакви проблеми в процеса на работа, научихме това, което трябва. Остана ни време да направим интерактивни игри пак с учебен характер“ добавя Иванов. Той заяви, че учениците искат млади учители, които са носители на иновативни идеи и различен подход на поднасяне на учебния материал: „Ние сме свикнали с новите технологии, но за мене определено беше голямо предизвикателство да застана от другата страна на бюрото пред учениците. Аз бях присъствено пред тях, разбира се, имам подкрепата на учителя, който е титуляр по английски език, помагаше ми, дори направихме едно контролно присъствено. Аз съм изключително доволен от класа си, надявам се и те от мене. Получих доста позитивни отзиви от тях“.

Тази учебна година не е обичайна. Учители се разболяват от коронавирус и естествено се появява необходимостта да търсят преподаватели и сред студентите. Така Ангел се озовава отново в средното училище по европейски езици, което скоро е завършил.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бременност по време на пандемия

Добрата новина в последните дни на февруари дойде от болницата в Тутракан. Там само за няколко дни се родиха четири двойки близнаци. Всички бебета са родени здрави и доносени и не е имало нужда да бъдат поставяни в кувьоз. Новината се разпространи бързо, а на много места в онлайн пространството циркулираше изразът „бейби бум“. Как определя това..

публикувано на 04.03.21 в 11:09

За независима съдебна власт

Демократично сдружение „Искам да знам“ от Шумен е водещ партньор в изпълнението на проекта „Гаранциите за върховенство на закона – път към по-независима и прозрачна съдебна власт“. В дейностите се включва и Фондация „Отворена врата“ от Перник. Продължителността е 16 месеца. Финансирането е в размер на над 94 хиляди лева, 85 процента от него е..

публикувано на 26.02.21 в 12:53

Още за ваксините

Ростислав Веселинов е доктор на науките, със специалност биохимия. Живее и работи от години в Германия. Роден е в Шумен, завършил е Профилираната Природоматематическа гимназаия „Нанчо Попович“, а след това и Хайделбергския университет в Германия.  Той прие да коментира какво е установила науката за новите щамове и типове коронавирус от Южна Африка и..

публикувано на 12.02.21 в 13:46
Първан Симеонов

Коалиции преди и след вота

Централната избирателна комисия започна приема на документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 4 април. Заявленията могат да се подават до 17.00 ч. на 17 февруари.  Първо се регистрира политическото обединение "Демократична България". Втори документи за регистрация подадоха "Републиканци..

публикувано на 08.02.21 в 15:34

Първите бебета на Североизточна България

В акушеро–гинекологичното отделение на  МБАЛ в Търговище очакват до няколко часа да се роди първото бебе за годината, а вчера в 17:45 е проплакало момиченце, с тегло 3.100 кг, което е последното бебе за миналата година. В разградската болница също все още не се е родило бебе през 2021, а на 29 декември на бял свят се появи здраво момиченце, чиято майка..

публикувано на 01.01.21 в 12:36

Личности и събития на годината

„Генерал Венцислав Мутафчийски безспорно е личността на 2020 година за България. Той беше и е ключовата фигура, която изигра основната роля по отношение на пандемията. С него обществото ни се събуждаше и заспиваше. Той действаше изключително обединяващо на хората“, коментира за Радио Шумен политологът Светлин Тачев.  Той анализира и събитията на..

публикувано на 28.12.20 в 11:42

Нов щам на Острова

Заради нов щам на коронавирус има масово спиране на полетите от и до Великобритания, въведено от страна на редица европейски държави, към които се присъедини и България. Възможно е цяла Европа да затвори небето си за самолети от Острова. Ще се търси координирано решение на страните от ЕС в тази сфера. Ще има срещата на високо равнище, за да се..

публикувано на 21.12.20 в 12:13