Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шуменските лекари на годината

7
Снимка: Радио Шумен

Наградите „Лекар на годината“ бяха връчени от Районната лекарска колегия в Шумен на кратка церемония днес. Поводът бе Денят на българския лекар Свети Иван Рилски Чудотворец.

Националната награда получи началникът на Инфекциозното отделение в МБАЛ - Шумен д-р Албена Костова. Решението на Районната лекарска колегия в Шумен е обосновано с това, че през последните 9 месеца към отделението, което д-р Костова ръководи, бяха разкрити COVID сектори, които поемат изключителното натоварване на пациенти с коронавирус. Д-р Костова е лекар с над 30-годишна практика, от близо 15 е години началник на отделение „Инфекциозни болести“ при МБАЛ – Шумен.

Районната колегия в Шумен на Българския лекарски съюз отличи и други двама медици с награди. Единият приз е за д-р Чавдар Кръстев със специалности хирургия и неврохирургия и над 40-годишна практика в хирургичното отделение на шуменската болница.

Другото отличие по предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен получи д-р Веска Димитрова - лекар с над 50 години практика и специалист по обща медицина. Дългогодишен семеен лекар в община Хитрино, работила в ТЕЛК – Шумен и вътрешно отделение на МБАЛ – Шумен.

Наградите връчи председателят на РК на БЛС в Шумен д-р Красимир Симеонов, който преболедува коронавирусна инфекция и изказа лична благодарност към колегите си от МБАЛ - Шумен за грижата към пациентите с COVID-19.

„Броят на пациентите с коронавирус в шуменската болница намаля малко през последните дни, но напрежението все още е голямо. В Инфекциозното отделение нямаме колеги без дежурства по празниците, не можем да ползваме отпуските си“, каза д-р Костова. Тя заяви, че ще бъде от първите, които ще се ваксинират срещу COVID-19.

Чуйте целия репортаж на Мина Денева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа подкрепя артистите

Пандемията засегна всички икономически отрасли, а някои от тях се оказаха в тежко положение. Сред най-силно засегнатите безспорно е секторът на културата. В началото на май 2020 година, по време на дискусия в парламентарната комисия по култура, комисарите Мария Габриел и Тиери Бретон заявиха, че се подготвя план за подкрепа от ЕС на секторите..

публикувано на 08.03.21 в 14:40
д-р Даниела Костадинова

365 дни с COVID-19

Информираността на лекарите за COVID-19 вече е по-голяма. Повече са и средствата, които се насочват към областните болници. Това каза за Радио Шумен година след началото на пандемията д-р Даниела Костадинова – специалист по вътрешни болести и нефрология в Силистра. До края на миналата година д-р Костадинова бе директор на многопрофилната болница..

публикувано на 08.03.21 в 14:31

Цветно за 8 март

Празникът 8 март има много лица, както и много поводи за дискусии за тези, които искат да ги намерят. Но истината е, че преди всичко останало, той е празник, който отразява всички лица на жената. Празникът на майките - ние, като техни деца, им отдаваме почит и всъщност, дори само затова си струва неговото съществуване. Други жени очакват..

публикувано на 08.03.21 в 14:11

Бездействието на институциите убива

Международният ден на жените е възможност да изразим признателност към постиженията на жените през поколенията и да обърнем внимание на предизвикателствата и проблемите, с които се сблъскват. През 2018 г. разликата в заплащането на мъжете и жените в България е 13,5%. Едва четвърт от народните представители в българския парламент са жени...

публикувано на 08.03.21 в 12:10

Да подкрепим една самотна майка да завърши образованието си

Историята на една млада жена от Търговище, която условно от Сдружение "Асоциацията Ная" са нарекли Мирослава, буквално взриви публичното пространство. Взриви го с добро. Защото десетки хора станаха съпричастни на каузата на търговищката "Асоциация Ная“, която вече 20 години помага на жени и деца, жертви на домашно насилие. Мирослава е само на 22..

публикувано на 04.03.21 в 12:28

Европейският съюз в защита на работниците

През 2020 г. Европейската комисия оповести предложение за нова Директива, за да гарантира, че работниците в Съюза са защитени чрез адекватни минимални работни заплати. Текстът в момента се обсъжда на различни етапи в двете законодателни институции на Европейския съюз – в Съвета и Европейския парламент. Европейският парламент се обяви през..

публикувано на 04.03.21 в 09:00

Синът ми си даде спестяванията за каузата

Младо семейство от Търговище раздава топла супа и хляб на бедни хора в центъра на града през миналата седмица. 30-годишната Юлия Мирославова и съпругът и 31-годишният Исмаил Исмаил имат обект за бързо хранене. Идеята дошла спонтанно при среща с приятели, разочаровани от публикации в социалните мрежи на трапези пълни с храна, докато стотици други..

публикувано на 02.03.21 в 20:40