Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID сектор само за онкоболни

КОЦ - Шумен
Снимка: Радио Шумен

COVID секторът в Комплексния онкологичен център в Шумен вече ще обслужва само лежащо болни пациенти на центъра, които са и с коронавирусна инфекция. Това става със заповеди на министъра на здравеопазването и на директора на Регионалната здравна инспекция в Шумен, съобщи управителят на КОЦ-а д-р Свилен Арнаудов.

В момента в сектора се долекуват приетите пациенти, но от 1 януари не се прехвърлят нови спешни случаи от Многопрофилната болница. Всички пациенти на КОЦ - Шумен преди приемането им в лечебното заведение се тестват с бързи антигенни тестове, закупени от Онкоцентъра. По този начин се прави възможното да бъде предотвратено внасянето на коронавирусна инфекция.

Разплатени са допълнителните средства от държавата, дължими на работещите в COVID сектора.

„Бяха трудни месеци, през които съвместявахме основната си дейност за лечение на онкологично болни с допълнителната за лечение на инфекциозно болни. Справихме се с усилията на целия екип на КОЦ - Шумен“, каза д-р Арнаудов. 

Финансовата равносметка обаче показва, че стойността на клиничната пътека за прием на пациенти с коронавирус не компенсира вложените средства за преоборудване и окомплектоване на сградата на Отделението по палиативни грижи, което бе спешно преобразувано в сектор на лечение за болни с коронавирусна инфекция.

Очаква се в най-скоро време да приключи процедурата за закупуването на нов линеен ускорител, необходим за да поеме увеличения брой пациенти, нуждаещи се от лъчетерапия.

„Решението за откриването на процедурата бе  обжалвано от една от участващите фирми с искане за временно спиране. Комисията за защита на конкуренцията не уважи искането, но фирмата се възползва от правото си да обжалва във ВАС. Очакваме решението на Върховния административен съд“, поясни д-р Арнаудов.

„Пожелавам на всички здраве и през 2021 да се върнем към нормалния си начин на живот“, каза още д-р Арнаудов. По думите му, това няма как да стане без изграждане на колективен имунитет чрез ваксиниране. Около 70 медици от КОЦ - Шумен до момента са пожелали да бъдат имунизирани срещу COVID-19, но броят им се увеличава ежедневно.

Тук можете да чуете цялото интервю на Мина Денева с д-р Свилен Арнаудов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един италианец на село

В шуменското село Ивански, което има над 1000 жители, своя пристан е намерил и един италианец, роден близо до Торино.  Преди повече от 30 години Антонио Абале идва в този край, за да се занимава със земеделие, естествено след като преди това се влюбва в красивата българка Офелия.  Срещата му с България е още по-отдавна, когато през 1987 г. е част от..

публикувано на 06.07.24 в 10:00

Обиколка на Европа с колело

„Русе и България имат нужда от своите герои.“ Така 20-годишният Радослав Драшков от крайдунаския град обобщава своята идея да пропътува хиляди километри по пътищата на Стария континент с велосипед. Младият човек е набелязал ясни цели и конкретни каузи, които ще бъдат водещи в неговото приключение. Една от тях е  да разкрие потенциала на Русе и да..

публикувано на 06.07.24 в 09:48

Кметове пред изпитание

Нужно е правителство, което да работи. Дори най-обикновените човешки неща се решават, когато всичко е подредено „нагоре“. Това заяви пред Радио Шумен Иванка Петрова, кмет на Смядово четвърти мандат и не скри, че този, макар и при толкова натрупан опит, може да се окаже най-труден. Много от нейните колеги в страната са изправени пред същите..

публикувано на 05.07.24 в 14:47
Милен Минев

Районен инспектор в действие

Познавате ли районния си инспектор? Виждали ли сте го? Търсили ли сте го за помощ? Все въпроси, на които мнозина не могат да отговорят положително. Това е хубаво, защото не сте имали премеждие в живота, в което да се наложи намесата на полицията.  Но днес полицаите празнуват и затова ще ви разкажем за полицая, който бди над един от..

публикувано на 05.07.24 в 08:30

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39