Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А ваксина срещу африканската чума?

Снимка: архив

Преди пандемията от коронавирус имаше друга, от която пострада целият сектор на свиневъдството в България. През 2019 г. заради болестта бяха унищожени хиляди прасета. Не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от африканската чума по свинете.

Секторът още не се възстановил, въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатени. Не са възстановени нивата на производство на свинско месо преди чумата.

Какво става в сектора? Този въпрос задаваме на Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Добрата новина е, че почти 90 % от фермите са възстановили дейността си, макар и не в размерите преди африканската чума по свинете. Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността, да купят нови животни. Фермите не работят с пълния си капацитет, каза Полина Хаджистоева. Не е достигнато и нивото на производство на свинско месо преди кризата в този сектор. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

Според Хаджистоева, вирусът циркулира в природата и има възможност отново да се активизира. Част от фермите са близо до гори, което е сериозен риск. Преместването им обаче все още не е възможно заради нуждата от огромен финансов ресурс. По думите на Полина Хаджистоева нужно е още време, за да се възстановят напълно свинекомплексите в страната.

Чуйте репортаж на Здравка Русева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По доказателства и съвест

На 16 април преди 59 години в Търговище се провежда първото съдебно заседание. С Указ № 29 от 22. 01. 1959 г. за ново административно деление на територията на Народна република България, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 7 от 23 януари 1959 г. се създава Търговищенски окръг, а със Закона за изменение на Закона за устройство на съдилищата, обнародван..

публикувано на 16.04.24 в 17:36

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56

Целебният свят на Деница

Артистична душа, която търси навсякъде цветове, хармония и емоция чрез изкуството. Художничката Деница Аргиропулос събира картини, за да замени сивотата на болничните стаи и коридори с настроения, които биха били целебни за пациентите. Докато лежала в болничната стая, обгърната от сивотата, й хрумва  идеята, че картини по стените биха внесли приятно..

публикувано на 16.04.24 в 12:09

Мениджър на случай

Община Ситово обяви прием на заявления и документи за подбор на кандидати за една нова и модерна позиция - "Мениджър на случай".  Дейността е част от Проект "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение от община Ситово". Освен това са планирани мерки, подкрепа и обучение за активно поведение на пазара на труда, оказване..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48