Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

А ваксина срещу африканската чума?

Снимка: архив

Преди пандемията от коронавирус имаше друга, от която пострада целият сектор на свиневъдството в България. През 2019 г. заради болестта бяха унищожени хиляди прасета. Не само малки стопанства, но и индустриални ферми бяха засегнати от африканската чума по свинете.

Секторът още не се възстановил, въпреки средствата за обезщетение, които бяха изплатени. Не са възстановени нивата на производство на свинско месо преди чумата.

Какво става в сектора? Този въпрос задаваме на Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Добрата новина е, че почти 90 % от фермите са възстановили дейността си, макар и не в размерите преди африканската чума по свинете. Свиневъдите получиха европейско и национално подпомагане, с което да подобрят биосигурността, да купят нови животни. Фермите не работят с пълния си капацитет, каза Полина Хаджистоева. Не е достигнато и нивото на производство на свинско месо преди кризата в този сектор. Свиневъдите са се надявали, че след поголовното унищожаване на животни ще бъде направена ваксина. В нея виждат спасението от африканската чума.

Според Хаджистоева, вирусът циркулира в природата и има възможност отново да се активизира. Част от фермите са близо до гори, което е сериозен риск. Преместването им обаче все още не е възможно заради нуждата от огромен финансов ресурс. По думите на Полина Хаджистоева нужно е още време, за да се възстановят напълно свинекомплексите в страната.

Чуйте репортаж на Здравка Русева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвети за риболов в YouTube

Шуменецът Павлин Калайджиев от миналата година споделя съвети и опит, свързани с риболова, в свой YouTube канал. Клиповете му имат хиляди прегледи, което означава, че към темата има голям интерес. Павлин споделя, че риболовът му е хоби от десетилетия. Старае се да му отделя поне по един ден седмично. Познава отлично много от язовирите, реките и блатата в..

обновено на 22.01.21 в 16:21

Парите за тютюна идват

И тази година по-рано ще бъдат изплатени средствата от преходната национална помощ за тютюн за кампания 2020. Очаква се членовете на Консултативния съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите да гласуват единичните ставки за различните сортови групи. Заседанието трябваше да се проведе днес, но бе отложена за следващата..

публикувано на 22.01.21 в 13:36

Здраве от природата

Как се допълват традиционната медицина и билколечението? Можем ли да подсилим имунитета си и да подобрим качеството си на живот чрез билколечение? Как да се ориентираме в многообразието от съвети, които четем ежедневно? „Билките са природно средство, което по естествен начин възстановява баланса на метаболитните и хормоналните процеси в тялото...

публикувано на 21.01.21 в 16:14

Когато имаш 7000 рожби

40 години и около 7000 бебета. Така с няколко думи може да се опише животът, посветен на професията на една от най-възрастните акушерки у нас, Тодорка Ангелова от Силистра. „Започнах 92!“. Казва ни без притеснения възрастта си и споделя, че и тази година получава стотици поздрави и пожелания по телефона за Бабинден. Тодорка Ангелова завършва..

публикувано на 21.01.21 в 14:17
д-р Ивайло Балабанов

Няма бейби бум в Шумен

"Запазва се трайната тенденция от последните години за намаляване на раждаемостта в Шумен и през пандемичната 2020 година “, каза в интервю за Радио Шумен началникът на АГ отделението в областната многопрофилна болница д-р Ивайло Балабанов. Родените 884 бебета през миналата година са с 90 по-малко от предходната. 462 са момченцата, а..

публикувано на 21.01.21 в 10:48

Втори живот за отпадъците

Как се прилагат у нас директивите на ЕС за разделно събиране на отпадъци? От средата на първото десетилетие на новия век във всеки по-голям град има цветни контейнери, предназначени за стъкло, хартия и метали. В последните години се появиха контейнери за строителни отпадъци и растителност. Посоката е една – всеки отпадък да се рециклира и да..

публикувано на 21.01.21 в 09:05

Мое мъничко щастие

„Трябва да се раждат деца! Това е щастието на света“. Думите са на акушерката Луиза Йорданова, а тя е част от екипа на Родилното отделение на МБАЛ - Шумен. Вече 30 години делниците и празниците й са огласени от бебешки плач, сълзи на радост и сълзи от страх, моменти на удовлетворение и часове на тревога. Категорична е, че за нищо не би сменила..

публикувано на 21.01.21 в 08:38