Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пристигна нова пратка ваксини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“  пристигнаха минути след 7:00 часа тази сутрин на летище София.

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5000 души, беше доставена на 26 декември миналата година.

На следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план. Днес стартира втората фаза на имунизацията.

След като компанията производител съобщи за забавяне на ваксини срещу Covid-19 в Европа, днес пристигат малко повече от половината от очакваните 35 000 дози.

От компанията производител посочват, че забавянето на количества от ваксината е временно, а ускорени доставки ще стартират в седмицата от 15 февруари.

Втората партида с 25 000 ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на "Moderna", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

Целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината, припомня БГНЕС.

"България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство.

За останалите две ваксини –  на „Санофи“ и „Новавакс“ Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе първото класиране след седми клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 15:05

Вторият мандат - идната седмица

Идната седмица президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". "Първо искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина..

публикувано на 12.07.24 в 09:23

Планово без ток

Поради планови прекъсвания на Електроразпределение Север АД на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, са възможни смущения в електроподаването в: Разград О т 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: с. Гецово. Русе О т 09:00 ч. до 17:00 ч. , в района на: с. Сандрово, с. Пиперково, с. Голямо..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Горещ петък

Днес отново ще е предимно слънчево.  Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, който следобед ще се ориентира от изток.  Остава горещо с максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°. Вълнение на морето 2-3 бала.  Температура на морската вода 26°-27°. Атмосферно налягане 989 хПа – малко по-високо от..

публикувано на 12.07.24 в 07:47

ПГ на ДПС изключи още 17 депутати

Парламентарната група на ДПС изключи още 17 народни представители, сред тях и депутати от Североизточна България.  Решението беше прочетено в пленарната зала от заместник-председателя на парламента Росица Кирова. Това се е случило след заседание на парламентарната група на движението тази сутрин. За него са гласували 25 души, без против и..

публикувано на 11.07.24 в 11:26

Мерят кръвно в жегата

В 9 града ще се реализира тази година кампанията „С отговорност към горещините“, организирана от "Медика".  В изнесени пунктове в Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно хората как да предпазят сърдечно-съдовата си система от опасните..

публикувано на 11.07.24 в 09:04
Делян Пеевски, председател на ДПС

Пеевски отговори на Доган

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови фигури от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:34