Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Платените тролове - начин за моделиране на политически нагласи

Всеки е чувал за интернет троловете, а и думата трол отдавна се настани в речника на всички, които си служат със социалните мрежи. Но все пак – какво е определението за интернет трол? На помощ идва Уикипедия: „Тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор. Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си.“ Дотук нищо кой знае какво притеснително, освен че някой трол може да ни скъса нервите. Но нещата вече започват да изглеждат по съвсем друг начин, когато става дума за платените тролове, които се използват от политически партии, за да градят имидж или да рушат имиджа на своите политически опоненти.

Наскоро Йорданка Савова, която е активист на „Да, България“, разкри стотици такива фалшиви профили в социалната мрежа, от които активно се публикуват негативни коментари за партията и за лидера ѝ Христо Иванов. Всъщност, използването на тролове за политически цели се прилага по цял свят, явлението не е само българско. За правенето на такъв тип политика и използването на фалшиви профили, за да омаскариш противника си и да генерираш в същото време положителни коментари за себе си, Людмила Борисова разговаря с Йорданка Савова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бай Тъньо може да каже всичко

Вентрологията е изкуство, за което българите не знаем много. Може би това се дължи на факта, че разпространението му не е масово. В момента то се практикува само от един човек в страната. Димитър Иванов – Капитанa е първият и за момента единствен вентролог на територията на България , който заедно със своите кукли и най-вече с Бай Тъньо , представя..

публикувано на 14.05.22 в 11:58
Владимир Йолов

Йолов: Няма да подам оставка

"Няма да подам оставка като областен управител" - това заяви в ефира на Радио Шумен областният управител на Шуменска област Владимир Йолов. Той каза, че когато екипът му вкара в рамки всички дейности, които са започнали в Областната администрация, ще подаде документи, за да получи достъп до класифицирана информация. Той беше гост на предаването..

публикувано на 13.05.22 в 15:58

Казусът Владимир Йолов

Да бъде назначен нов областен управител на Шумен поискаха местните представители на няколко партии в управляващата коалиция - "Демократична България", "Има такъв народ" и АБВ. Причината е проблем с получаването на достъп до класифицирана информация от страна на сегашния областен управител Владимир Йолов. През 2016 г. той е осъден за шофиране след..

публикувано на 13.05.22 в 14:03

На добър час, абитуриенти!

Всяка година през месец май Шумен се изпълва с младост и красота от абитуриентите, които напускат завинаги класните стаи. Завършването на основното образование е важен и специален момент за всеки човек. Днес всички училища в Шумен изпратиха зрелостниците на випуск 2022. 1196 са абитуриентите в Шуменска област, които завършват през тази учебна година,..

публикувано на 12.05.22 в 14:22

Спад на безработицата

Под един процент е спадът на   регистрираните безработни в Шумен, каза директорът на Бюрото по труда в града Лили Петрова. Намаляват и офертите за сезонна работа. От началото на годината няма заявка от работодатели за работа в чужбина, сочат още данните на Бюрото по труда. Има обаче повишено търсене на някои от професиите. Чуйте интервюто..

публикувано на 12.05.22 в 09:00
СУ

Училище на 100 години

Средно училище "Хан Исперих" в   Нови пазар отбелязва своята 100-годишнина. Едновековният юбилей ще бъде отпразнуван с концерт на сцената на Народното читалище „Христо Ботев“ от 18 часа днес. За първи път ще бъде изпълнен новият химн на училището, чиито текст и музика написа като подарък Петър Петров – възпитаник на учебното заведение...

публикувано на 11.05.22 в 11:09

Пандемията променя закони

Промени в трудовото законодателство обсъждат министърът на труда и социалната политика, синдикатите и работодателските организации. Повод за измененията е пандемията от COVID-19, която наложи въвеждането на много новости както в обществените, така и в трудовите отношения. Това отчасти е повод за промени и в законодателството. Кои са новите..

публикувано на 10.05.22 в 08:37