Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Василенко и Редкин представят Лист и Рахманинов

Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин ще бъдат солисти на концерта на Симфониета Шумен под диригентството на Станислав Ушев. Началото му е днес от 18:35 часа в зала "Проф. Венета Вичева". В програмата са включени Вторият клавирен концерт от Ференц Лист и Третият концерт за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Ще бъдат изпълнени още фрагменти от сюитите „Арлезианката“ от Жорж Бизе.


Виктория Василенко и Сергей Редкин вече са постигнали значителни успехи и са натрупали богат опит с работата си с музиканти от ранга на Максим Венгеров, Иври Гитлис, Дмитрий Башкиров, Валерий Гергиев, Юрий Темирканов и много други.

Виктория Василенко в успешната си музикална биография има 10 първи награди от авторитетни международни и национални конкурси. Няколко години е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на прочутия Максим Венгеров. Освен това Виктория Василенко е завършила Националното музикално училище "Любомир Пипков", в класа по пиано на Антонина Бонева и проф. Стела Димитрова- Майсторова. Има бакалавърска степен от факултета "Музика" на Нов Български Университет. Паралелно с това завършва музикалния колеж "Кралица София", Мадрид при проф. Дмитрий Башкиров и клавирната академия "Лаго ди Комо", Италия. Артист е на музикалния колеж "Кралица Елизабет", Ватерло (Белгия) в класа на проф. Луи Лорти и Аведис Коюмджиан. През юни 2019 г. завършва магистърска степен в Брюкселската Музикална Академия при проф. Боян Воденичаров. Виктория Василенко е хоноруван преподавател към клавирната катедра на инструменталния факултет и докторант в Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров“ от 2019 г. Носител е на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертни сезони 2007-2008 г. и 2011-2012 г. Номинирана за млад музикант на годината през 2009 г. Концертира на сцени като BOZAR, Flagey, Chateau du Lac, Ghent Opera House, Piano's Maene (Белгия), Alte Oper (Франкфурт, Германия), Auditorio Nacional (Мадрид) и Palau de Musica (Барселона, Испания), Atheneum (Букурещ, Румъния), Teatro de la Maestranza (Севиля, Испания), NYUAD Art center (Абу-Даби) и много други. Солист на: Брюкселски камерен оркестър, Валонски камерен оркестър (дир. Франк Брале), Кралски филхармоничен оркестър на Севиля (дир. Джон Акселрод), камерен оркестър на Линкълнууд (САЩ), Кралски филхармоничен оркестър на Ливърпул (Англия), Филхармоничен оркестър "Джордже Енеску", Симфоничен оркестър на Биел (Швейцария), с който записва диск за проекта "Mozart double" през март 2019 г. и много други.

Респектиращи са и постиженията на Сергей Редкин. Роден е на 27 октомври 1991 в гр. Красноярск, Сибир. Започва да свири на пиано от петгодишна възраст, а на шест постъпва в Музикалното училище. През 2004 г. става лауреат на конкурса по композиция „Валери Гаврилин“ в гр. Санкт-Петербург. Впоследствие продължава музикалното си образование в ССМУ към Санкт - Петербургската консерватория. Получава първите си сериозни награди на международни клавирни конкурси, сред които: първа награда на конкурса „С. Рахманинов“, голямата награда на конкурса „Ф. Шопен“ и др. През 2009 г. става студент в Държавната Музикална Академия „Н. Римски – Корсаков“, гр. Санкт-Петербург в класа на проф. Александър Сандлер. Също така продължава образованието си като композитор при проф. Александър Мнацакян. 2011 и 2012 г. Сергей Редкин е студент в клавирната академия „Лаго ди Комо“ в Италия. През 2012 и 2013 г. той печели първи награди на III Международен клавирен конкурс „Май Линд“ във Финландия) и в VI Международен конкурс „С. Прокофиев“. През 2016 г. Валери Гергиев кани Сергей за солист на редица концерти, заедно с оркестъра на Марийнски театър. Сред престижните концертни зали се нареждат Парижката филхармония, Бруклинската Музикална Академия (Ню-Йорк), Аудиторио Насионал в Мексико, Мюнхенската филхармония. След като бива номиниран от световно наложилия се американски композитор Филип Глас, диригентът Денис Ръсел Дейвис и японската пианистка Маки Намекава, през 2018 г. Сергей Редкин получава ежегодната специална награда на клавирния фестивал в Рур, Германия. Сергей Редкин концертира в Москва, Санкт-Петербург, Германия, Австрия, Франция, Полша, Финландия, Швеция, Белгия, Израел, Португалия и др.

Още може да чуете от интервютата с Виктория Василенко и Сергей Редкин.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагат концерти заради COVID-19

Концертите "Поп музиката среща класиката" и "С почит към Владигеров“ се отлагат с решение на ръководството на Симфониета-Шумен. Събитията бяха планирани съответно за 8 и 11 март. Причина за отлагане на музикалните прояви във времето е усложнената епидемична обстановка в Шумен. От Симфониетата обещават да договорят с гост-диригентите и солистите..

публикувано на 08.03.21 в 09:30
Подписването на Санстефанския мирен договор, 3 март (19 февруари ст. ст.) 1878 г. гравюра

Трети март - по пътя на свободата

Трети март е националният празник на България. На тази дата се отбелязва Освобождението на страната от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава. През 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя се слага и краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.  Още за Санстефанския мирен договор и..

публикувано на 03.03.21 в 06:05

Свободата е като въздуха

Писаното слово е нишката, която свързва разградската писателка Деница Дилова с другите. Тя талантливо подрежда думите си в общуването си със света. Книгите ѝ стават дом на словото, което е свързано с духа, а духът със свободата. Страшна ли е за свободата на духа пандемията, през която преминаваме и ние, и светът, вече година. Как ще ни..

публикувано на 02.03.21 в 14:21

"Мелпоарт" отвъд самодейността

1 март е Ден на художествената самодейност. Затова потърсихме как хора на изкуството, които не са част от държавни институции, но имат висок художествен критерий, работят по време на пандемията от COVID-19. Във фокуса на интереса е театралната трупа „Мелпоарт“, носител на няколко първи награди от международни фестивали. Припомняме, че..

публикувано на 01.03.21 в 12:28

Балканската сватба и чехлите

Поредна премиера за Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе ще посрещне публиката в дунавския град в понеделник вечер. Трагикомедията „Балканска сватба“ на младия режисьор Ивайло Ненов е спектакъл на контрастите, метафорите и е пълен с абсурдни детайли. Сред тях са рушащите се декори върху напомнящия циркова арена подиум, пазарски чехли, които..

публикувано на 01.03.21 в 10:33

Първи март в картички

Витрина с първомартенски поздравителни картички ще бъде открита на 1 март от 12.30 ч. във фоайето на Историческия музей в Русе. Показани са експонати, събирани от етнографите на музея и дарени през годините. Те проследяват традициите и тенденциите в първомартенската обредност. В края на ХІХ в. под влияние на западноевропейската култура, в..

публикувано на 26.02.21 в 14:35

Бели и червени

С изложба в Художествената галерия в Силистра завърши днес конкурсът за оригинална мартеница "Бели и червени - 2021 година".  Представени са над 1000 мартеници за закичване и около 100 пана, инсталации, ансамбли. Мартеници са получени не само от седемте общини на Силистренска област, но и от Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище,..

публикувано на 26.02.21 в 13:10