Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не отлагайте лечението си!

КОЦ - Шумен
Снимка: Радио Шумен

„Пандемията COVID-19 временно отклони вниманието от профилактиката на онкологичните заболявания. Напоследък  в Комплексния онкологичен център в Шумен има увеличение на пациентите с авансирали онкологични проблеми заради с месеци отлаган преглед при специалист.“ Това каза управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. 

В КОЦ-а има голям наплив от пациенти, но екипът се справя с допълнителното натоварване. Възстановени са плановите операции и всички видове дейности, които извършва онкоцентърът. Много от работещите вече са имунизирани срещу коронавирусната инфекция, което създава условия за нормален работен график.

„Няма противопоказания за ваксиниране срещу COVID-19 на излекувани от онкологични заболявания, ако нямат препоръки да се въздържат от имунизация заради други придружаващи болести“, каза д-р Арнаудов.

Той посъветва преди поставянето на ваксина всеки да говори с личния си лекар, който най-добре познава общото състояние на пациента и неговите заболявания.

Чуйте цялото интервю на Мина Денева с д-р Свилен Арнаудов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
СУ

PISA в Шумен

Шуменски ученици участваха в проучване на PISA по чужд език. Подобно изследване се провежда за първи път сред деветокласници, които изучават английски език като чужд.  В него участваха и възпитаници на шуменското Средно училище „Панайот Волов“. Това е единственото училище от Шуменска област, включено в пилотното изследване на PISA тази година...

публикувано на 17.04.24 в 12:12

Отличие за Жанет

Единайсетгодишната Жанет Радева от Начално училище „Илия Рашков Блъсков“ в Шумен спечели първо място на националната олимпиада „Знам и мога“.  С победата си четвъртокласничката осигури домакинство за Шумен на 13-ото издание на състезанието, което ще се проведе догодина.  ,,Жани чете дори в междучасията и го прави с удоволствие“, каза за Радио Шумен..

публикувано на 17.04.24 в 12:00

Музей за Тутраканската епопея

Нов и иновативен музей „Тутраканска епопея – 1916“ отваря врати на 18 април в „Мемориал военно гробище“ в село Шуменци. Музейната сграда е пълна с нови технологии, които не само ще потопят посетителите в историята, но ще го накарат реалистично да я съпреживее. Това разказва директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев...

публикувано на 17.04.24 в 11:06
Рила

Заедно към върха

Вече 7 години фондация „Ела и ти“ помага на хора с увреждания да изкачат планински върхове, да влизат в пещери и да прекарват пълноценно време сред природата. През тези години десетки хора със специални потребности от цяла България са видели с очите си Витоша, Рила, Пирин, Стара планина.    Това се осъществява с изцяло безвъзмездната помощ на..

публикувано на 17.04.24 в 09:11

Награди за роботика

Четири престижни награди спечелиха ученици от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен. Те участваха в националното състезание ,,Дни на роботиката ’24“, организирано от Техническия университет в София. Събитието се провежда всяка година и цели да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Дали е успяло да..

публикувано на 17.04.24 в 08:58

По доказателства и съвест

На 16 април преди 59 години в Търговище се провежда първото съдебно заседание. С Указ № 29 от 22. 01. 1959 г. за ново административно деление на територията на Народна република България, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 7 от 23 януари 1959 г. се създава Търговищенски окръг, а със Закона за изменение на Закона за устройство на съдилищата, обнародван..

публикувано на 16.04.24 в 17:36

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56