Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не отлагайте лечението си!

КОЦ - Шумен
Снимка: Радио Шумен

„Пандемията COVID-19 временно отклони вниманието от профилактиката на онкологичните заболявания. Напоследък  в Комплексния онкологичен център в Шумен има увеличение на пациентите с авансирали онкологични проблеми заради с месеци отлаган преглед при специалист.“ Това каза управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов. 

В КОЦ-а има голям наплив от пациенти, но екипът се справя с допълнителното натоварване. Възстановени са плановите операции и всички видове дейности, които извършва онкоцентърът. Много от работещите вече са имунизирани срещу коронавирусната инфекция, което създава условия за нормален работен график.

„Няма противопоказания за ваксиниране срещу COVID-19 на излекувани от онкологични заболявания, ако нямат препоръки да се въздържат от имунизация заради други придружаващи болести“, каза д-р Арнаудов.

Той посъветва преди поставянето на ваксина всеки да говори с личния си лекар, който най-добре познава общото състояние на пациента и неговите заболявания.

Чуйте цялото интервю на Мина Денева с д-р Свилен Арнаудов.ВИЖТЕ ОЩЕ

Стенопис учи на история

Голям стенопис, посветен на историята на Върбица, краси един от етажите на местното Средно училище "Св. Паисий Хилендарски". Това е четвъртата вътрешна стена, изрисувана от  художника доц. Валентин Кулев. "Върху площ 9 на 3 метра са нарисувани събития и образи, свързани с върбишкия край“ – каза за Радио Шумен директорът на училището Минка..

публикувано на 09.03.21 в 08:38

Европа подкрепя артистите

Пандемията засегна всички икономически отрасли, а някои от тях се оказаха в тежко положение. Сред най-силно засегнатите безспорно е секторът на културата. В началото на май 2020 година, по време на дискусия в парламентарната комисия по култура, комисарите Мария Габриел и Тиери Бретон заявиха, че се подготвя план за подкрепа от ЕС на секторите..

публикувано на 08.03.21 в 14:40
д-р Даниела Костадинова

365 дни с COVID-19

Информираността на лекарите за COVID-19 вече е по-голяма. Повече са и средствата, които се насочват към областните болници. Това каза за Радио Шумен година след началото на пандемията д-р Даниела Костадинова – специалист по вътрешни болести и нефрология в Силистра. До края на миналата година д-р Костадинова бе директор на многопрофилната болница..

публикувано на 08.03.21 в 14:31

Цветно за 8 март

Празникът 8 март има много лица, както и много поводи за дискусии за тези, които искат да ги намерят. Но истината е, че преди всичко останало, той е празник, който отразява всички лица на жената. Празникът на майките - ние, като техни деца, им отдаваме почит и всъщност, дори само затова си струва неговото съществуване. Други жени очакват..

публикувано на 08.03.21 в 14:11

Бездействието на институциите убива

Международният ден на жените е възможност да изразим признателност към постиженията на жените през поколенията и да обърнем внимание на предизвикателствата и проблемите, с които се сблъскват. През 2018 г. разликата в заплащането на мъжете и жените в България е 13,5%. Едва четвърт от народните представители в българския парламент са жени...

публикувано на 08.03.21 в 12:10

Да подкрепим една самотна майка да завърши образованието си

Историята на една млада жена от Търговище, която условно от Сдружение "Асоциацията Ная" са нарекли Мирослава, буквално взриви публичното пространство. Взриви го с добро. Защото десетки хора станаха съпричастни на каузата на търговищката "Асоциация Ная“, която вече 20 години помага на жени и деца, жертви на домашно насилие. Мирослава е само на 22..

публикувано на 04.03.21 в 12:28

Европейският съюз в защита на работниците

През 2020 г. Европейската комисия оповести предложение за нова Директива, за да гарантира, че работниците в Съюза са защитени чрез адекватни минимални работни заплати. Текстът в момента се обсъжда на различни етапи в двете законодателни институции на Европейския съюз – в Съвета и Европейския парламент. Европейският парламент се обяви през..

публикувано на 04.03.21 в 09:00