Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза за легла и "Ремдесивир" в Шумен

Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен
Снимка: Радио Шумен

Заболеваемостта от Covid-19 в Шуменска област продължава да е висока. Има недостиг на „Ремдесивир“ в областната болница. 249 са пациентите с тежка коронавирусна инфекция, които са настанени в МБАЛ - Шумен в момента. Няма възможност за разкриване на нови легла, пациенти с коронавирус се приемат само на мястото на изписани. Това каза за Радио Шумен директорът на Многопрофилната болница д-р Димитър Костов.

Той поясни, че са направени заявки за нови количества „Ремдесивир“, но лекарството не е панацея: 

"Ремдесивирът е едно от тези лекарства, които се прилагат при Covid пациентите, но това не е панацея. Не е лекарство, което задължително спасява пациентите. Към момента не можем да задоволим нуждите от лечение с "Ремдесивир" в болницата. Вчера са водени разговори и мисля, че днес пътуват нови количества "Ремдесивир" към болницата, но те пак няма да бъдат в някакви много големи количества. Пак казвам, това е лекарство, което се прилага при строги показания и не е панацея".
В редките случаи, когато имунизирани срещу Covid-19 пациенти се заразяват с коронавирус, те изкарват заболяването леко и оздравяват бързо, допълни медикът.

Чуйте цялото интервю на Мина Денева с д-р Димитър Костов.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

От Шумен до Виареджо

Ако ви предстои пътуване до Италия, не пропускайте да се отбиете до крайморския град Виареджо. Снежана Ангелова ще ви посрещне в салона си за красота със звучното „чао“. Вече 20 години тя се грижи за красивия външен вид на италианските си клиентки, но не спира да мисли за родния Шумен.   Предприемчивата шуменка смята, че в Италия е на мястото..

публикувано на 26.02.24 в 09:44

Да живееш в българския "Бевърли Хилс"

На 9 километра от Търговище и на височина от близо 500 метра се намира едно от най-красивите села в Търговищко - Момино. В самото начало на селището се намира Къз Ана (Девица- майка) теке. Култовото място носи името на красивата девойка, Зюхре, която била почитана от алевиите.  На нейното тюрбе или гробница се стичат множество поклонници от различни..

публикувано на 24.02.24 в 11:12
Д-р Гергана Велинова

Дентален форум в Шумен

Десети пореден национален форум „Мадарски конник 2024“ откриват денталните медици в Шумен.  Преди 10 години Управителният съвет на Районната колегия прие предизвикателството да организира национален форум по дентална медицина като част от програмата на следдипломна квалификация на зъболекарския съюз.  „Никой не очакваше, че той ще се превърне в..

публикувано на 23.02.24 в 16:15

Музей с история

Историческият музей в Попово вече е част от списъка на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Локацията му може да бъде открита и в дигиталната версия на картата с туристическите маршрути. Приложението „Стоте туристически обекта“ може да бъде изтеглено на мобилния телефон. То съдържа информация за..

публикувано на 23.02.24 в 09:34

Голямото мартенско подаряване

„Голямото мартенско подаряване“ организира шуменското Сдружение "Общество 528" за втора поредна година. Идеята на инициативата е да се съберат употребявани мартеници, получени от хора от цялата страна, да се преработят и подарят.  Миналата година са раздадени 300 мартеници в центъра на Шумен, но тази година те са много повече.  Как се..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Чорбата на Бай Али

Знаете ли, че в България има карта на шкембе чорбата? За радост Шумен присъства в тази престижна класация благодарение на бай Али.  Неговата рецепта, както на всеки един държащ на името си готвач, е тайна. Пред Радио Шумен обаче той разказа за някои важни тънкости в приготвянето на тази чорба. Известно е, че тя е любима на мнозина, особено след..

публикувано на 23.02.24 в 08:19

Капаните на интернет търговията

Електронната търговия набира скорост, а измамници се възползват от това, че потребителите стават все по-смели в покупките онлайн. Пазаруването в интернет се прави механично, без клиентите да си правят труда да проверят кое е лицето, което стои зад дадената обява. Предоставило ли е то минималната информация за физически адрес, телефонен номер и e-mail..

публикувано на 22.02.24 в 14:52