Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театри в локдауна

Съюзът на артистите в България ще обяви номинациите за националните награди „Икар“ в Световния ден на театъра 27 март. Както миналата година и днес театралните зали обаче са затворени заради пандемията, а още една ярка звезда вече грее на небесната сцена - тази на неповторимата Татяна Лолова, на която посмъртно се присъжда наградата за изключителен принос. Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира още, че е подписан  меморандум за сътрудничество с платформата 7arts.bg, с чиято помощ българските актьори и публика от цял свят ще могат да се срещат онлайн.

По време на локдауна в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ текат репетиции. Работи се с творческия и техническия персонал, заяви директорът на сценичната институция Димитър Димитров. В Световния ден на театъра 27 март публиката ще може да види онлайн представления на театъра в Шумен, анонсира Димитър Димитров.

Още преди да бъде въведен националният локдаун, театърът в Силистра не осъществява представления пред публика, заради предписание от РЗИ. Златина Станева, директор на сценичната институция коментира, че за съжаление за втора поредна година театралите нямат възможност да отбележат с представления пред публика Деня на кукления театър и Световния ден на театъра.

Още може да чуете от разговора с Димитър Димитров и Златина Станева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад пианист с престижна награда

Пианистът Николай Димитров получи грамота за съществен принос в културния облик на Русе и региона от областния управител Борислав Българинов. Това съобщиха от областната администрация. 19-годишният талантлив мъж преди няколко дни беше удостоен с престижната награда „Талант на десетилетието“ от фондация „Енчо Керязов“. Тя му беше връчена на..

публикувано на 02.08.21 в 14:43

Мартеници с история

Дигитален каталог на мартениците ще направи Русенският музей през следващата година. В него ще се включат мартеници, първомартенски картички и фотографии от първомартенски събития, които ще бъдат събирани в продължение на 12 месеца. Ръководител на проекта е Искра Тодорова, уредник в отдел „Етнография“ на русенския музей. Паралелно със..

публикувано на 02.08.21 в 13:12

Историята оживява в Плиска

Деветото издание на събора "Дни на предците - Плиска 2021" ще се проведе на 7 и 8 август. Фестивалът представя българското средновековие от 7 до 14 век и е сред най-значимите исторически възстановки в страната. Участват над 200 души от България и чужбина, които демонстрират бит, култура и традиции от различни периоди на Средновековието. Съборът..

публикувано на 02.08.21 в 11:57

Филм за Екатерина Каравелова

Документален филм за Екатерина Каравелова финансира община Русе. Лентата е дело на младата русенка Теодора Петрова и е направена за няколко дни. Във филма са показани както ключови за съпругата на Петко Каравелов места от града, така и емблематични места, свързани с бележити русенки като Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, баба Тонка и жените от..

публикувано на 30.07.21 в 11:28

Дебютна стихосбирка на Татяна Даскалова

Дебютната книга на русенката Татяна Даскалова ще бъде представена от Крум Гергицов в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ тази вечер. Стихосбирката е със заглавие „До капилярите на любовта“. Редакторката на книгата Камелия Кондова пише, че „Стихотворенията не крещят апломбно, а създават онази интимна връзка между автор и читател, след която си..

публикувано на 29.07.21 в 14:15

Ритми и багри на фестивала "Шумла"

Второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще се проведе в дните от 3 до 5 септември на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. В него могат да участват певчески групи, народни хорове, солисти, танцови състави, клубове за народни танци, фолклорни ансамбли и инструменталисти. Програмата в трите фестивални дни..

публикувано на 28.07.21 в 10:09

Живопис от Иван Иванов

Изложба с живопис на Иван Иванов беше открита в експозиционното пространство на първия етаж на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен. Авторът е изявен професионален фотограф. Работил е в Държавното предприятие „Шуменска фотография”, във вестник „Шуменска заря” и в Регионалния исторически музей в Шумен. В биографията си има голямо..

публикувано на 28.07.21 в 09:00