Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-строг режим в Шумен

Учениците от 1 до 12 клас в област Шумен ще продължат да се обучават дистанционно до 2 април включително. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб, след като обсъди епидемичната обстановка и заболеваемостта от COVID-19 в региона.

Зрелостниците от 12 клас ще се обучават дистанционно и в дните от 5 до 7 април, след което ще бъдат във ваканция. По план пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас е от 3 до 11 април, а за 12 клас - от 8 до 11 април.

Детските градини и ясли в област Шумен няма да работят до 6 април включително. Към момента съгласно заповед на министъра на здравеопазването, присъствените занятия в училища, детски градини и и ясли са преустановени до 31 март. 

Причината за тези решения на Областния щаб са продължаващата тенденция за увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 в област Шумен, както и необходимостта да бъдат осигурени условия за подготовка и провеждане на изборите на 4 април, предвид факта, че значителна част от избирателните секции се намират в сгради на училища и детски градини.

По данни на РЗИ, област Шумен продължава да е в червената зона, като заболеваемостта към вчерашна дата е 703 на 100 хил. души население. Към момента активните случаи в областта са 1599. В община Шумен активните случаи са 1091, община Нови пазар - 128, община Каспичан - 51, община Смядово - 86, община Велики Преслав - 147, община Венец - 15, община Никола Козлево - 18, община Хитрино - 26, община Върбица - 12 и община Каолиново - 25. Новорегистрираните случаи през последното денонощие за област Шумен са 160, като 95 от тях са от град Шумен. 

Броят на хоспитализираните в МБАЛ - Шумен продължава да е много висок, като от вчера е разкрит ковид сектор с 20 легла и в КОЦ - Шумен. Към момента няма деца на болнично лечение, но постъпват все повече млади хора в тежко състояние, които се нуждаят от кислород, съобщи директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов.

До 11 април /дните на пролетната ваканция/ се преустановяват присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностно развитие, както и провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.Преустановяват се присъствени групови занятия с ученици в езикови центрове, образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица в област Шумен.

С цел намаляване разпространението на ковид инфекцията с друго свое решение Областният кризисен щаб прие въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен да останат в сила до 24.00 часа на 18.04.2021 г.

Остава изискването пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките трябва да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м. и собствениците и ползвателите на търговските обекти трябва да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката.

Ръководствата на фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви, преустановяват се всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище, както и посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хора с увреждания на територията на област Шумен.

Остава забраната за провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души. Не е позволено организирането и провеждането на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти, както и организирането на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен.

До 18 април е в сила мярката в търговските обекти на открито (улични) да се работи и посещават само при поставени лицеви предпазни маски. Щабът припомня и изискването, че всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Кметовете на общини трябва да организират стриктен контрол за изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и други, които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

Областният кризисен щаб отново се обръща с апел към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Временен мораториум на почетните знаци?

Предложенията за удостояване на бившия кмет Александър Узунов и на известния хирург акад. Дамян Дамянов с най-високото отличие на Община Шумен – почетния знак „Ключ на Шумен“, предизвикаха спорове на заседанието на постоянната комисия по култура в Общинския съвет.  Според председателя Венцислав Венков в статута има пропуски и несъвършенства, затова той..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Повече камери по селата

Работна среща за набелязване на мерки за подобряване на средата за сигурност се проведе днес в Каолиново. В разговорите участваха директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен ст. комисар Георги Гендов, кметът на община Каолиново Нида Ахмедов и неговите заместници.  Ст. комисар Гендов заяви, че пътната безопасност е сред важните приоритети на..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

Неучебен 2 май и в Шумен

Втори май ще бъде неучебен ден за училищата в община Шумен. Това съобщават от администрацията.  Кметът проф. Христо Христов е издал заповед, с която 2 май е обявен за неучебен и за неприсъствен. Така учениците от всички училища на територията на община Шумен ще бъдат във ваканция в дните от 1 до 6 май. Подобна заповед издадоха редица..

публикувано на 18.04.24 в 12:25
Снимката е илюстративна.

Внимание, извънгабаритен товар

Извънгабаритен товар ще мине през територията на област Шумен днес, информират от Областната дирекция на МВР. Минути след 10 ч. тежкотоварният автомобил ще бъде спосрещнат от екип на пътна полиция от област Разград и ще бъде съпроводен до област Бургас. Движението ще бъде затруднено поради ширината на превозвания товар – 6,80 м. Автомобилите ще бъдат..

публикувано на 18.04.24 в 09:27

Променят местата на три секции

131 секции са образувани в община Шумен със заповед на кмета Христо Христов във връзка с изборите за Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни. Спрямо предишните избори се променят местата на три от секциите, съобщават от администрацията. За осигуряване на оптимални условия за гласуване и недопускане на струпване на избиратели се..

публикувано на 18.04.24 в 09:14

Собственици на заведения с искания

Собственици на питейни заведения в Шумен се срещнаха днес с кмета Христо Христов. Те споделиха притесненията си, че през последните няколко години бизнесът им среща затруднения. Причините са демографската криза, намаляването на населението, „изместването“ на центъра от главната улица към други точки на града, вендинг автоматите с лесен достъп до..

публикувано на 17.04.24 в 16:13

Затягат мерките в птицефермите

Превантивни мерки срещу разпространението на инфлуенца по птиците приеха днес членовете на Областната епизоотична комисия в Шумен. Те са разпоредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по храните заради констатираните десетки огнища в страната от началото на годината.  До 26 април по места трябва да проведат разяснителни кампании,..

публикувано на 17.04.24 в 15:20