Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-строг режим в Шумен

Учениците от 1 до 12 клас в област Шумен ще продължат да се обучават дистанционно до 2 април включително. Това реши на свое заседание Областният кризисен щаб, след като обсъди епидемичната обстановка и заболеваемостта от COVID-19 в региона.

Зрелостниците от 12 клас ще се обучават дистанционно и в дните от 5 до 7 април, след което ще бъдат във ваканция. По план пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас е от 3 до 11 април, а за 12 клас - от 8 до 11 април.

Детските градини и ясли в област Шумен няма да работят до 6 април включително. Към момента съгласно заповед на министъра на здравеопазването, присъствените занятия в училища, детски градини и и ясли са преустановени до 31 март. 

Причината за тези решения на Областния щаб са продължаващата тенденция за увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 в област Шумен, както и необходимостта да бъдат осигурени условия за подготовка и провеждане на изборите на 4 април, предвид факта, че значителна част от избирателните секции се намират в сгради на училища и детски градини.

По данни на РЗИ, област Шумен продължава да е в червената зона, като заболеваемостта към вчерашна дата е 703 на 100 хил. души население. Към момента активните случаи в областта са 1599. В община Шумен активните случаи са 1091, община Нови пазар - 128, община Каспичан - 51, община Смядово - 86, община Велики Преслав - 147, община Венец - 15, община Никола Козлево - 18, община Хитрино - 26, община Върбица - 12 и община Каолиново - 25. Новорегистрираните случаи през последното денонощие за област Шумен са 160, като 95 от тях са от град Шумен. 

Броят на хоспитализираните в МБАЛ - Шумен продължава да е много висок, като от вчера е разкрит ковид сектор с 20 легла и в КОЦ - Шумен. Към момента няма деца на болнично лечение, но постъпват все повече млади хора в тежко състояние, които се нуждаят от кислород, съобщи директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов.

До 11 април /дните на пролетната ваканция/ се преустановяват присъствените учебни занятия в центровете за подкрепа на личностно развитие, както и провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи.Преустановяват се присъствени групови занятия с ученици в езикови центрове, образователни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица в област Шумен.

С цел намаляване разпространението на ковид инфекцията с друго свое решение Областният кризисен щаб прие въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен да останат в сила до 24.00 часа на 18.04.2021 г.

Остава изискването пазаруването във всички търговски обекти тип „супермаркет“ и „хипермаркет“ да се извършва задължително с количка, предоставена от съответния търговец. Броят на количките трябва да бъде редуциран с цел спазване на физическа дистанция между посетителите от най-малко 1.5 м. и собствениците и ползвателите на търговските обекти трябва да организират пропускателен режим и да контролират спазването на мярката.

Ръководствата на фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви, преустановяват се всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище, както и посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хора с увреждания на територията на област Шумен.

Остава забраната за провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души. Не е позволено организирането и провеждането на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти, както и организирането на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен.

До 18 април е в сила мярката в търговските обекти на открито (улични) да се работи и посещават само при поставени лицеви предпазни маски. Щабът припомня и изискването, че всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Кметовете на общини трябва да организират стриктен контрол за изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и други, които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.

Областният кризисен щаб отново се обръща с апел към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с карикатури в Кубрат

Карикатурна изложба с творбите от XIV Национален конкурс за хумора и сатира беше открита в Кубрат. Нейни организатори са Община Кубрат, програма „Христо Ботев“ на БНР, читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1891“ и клуб на хумориста „Жарава“ в Кубрат. „Благодаря Ви най-сърдечно за усилията, организаторския талант, вдъхновението и творческите..

публикувано на 12.06.21 в 11:45

Безплатни прегледи

Безплатни очни прегледи за деца до 18 години и възрастни хора над 50 ще има в Шумен на 21 юни от 9.00 до 16.00 часа в зала "Арена Шумен". Предварителното записване започва на 14 юни,в Община Шумен. Желаещите да се включат в кампанията могат да позвънят на телефон 054/857 655 във времето от 9.00 до 12.00 часа и от 13.00 до 17.00 часа до..

публикувано на 11.06.21 в 15:06

Децата на гости на Айк

Четвъртокласници от СУ „Панайот Волов“ в Каспичан бяха гости днес в полицейския питомник. Учениците се запознаха отблизо със служебните кучета и тяхната роля. Водачите им Добромир Добрев и Ивайло Панайотов показаха колко добър екип могат да бъдат полицаят и негото куче. Децата се запознаха отблизо с четирите служебни кучета на Областната..

публикувано на 11.06.21 в 13:24

Зелени уроци на колела

1260 деца се включиха в единствената по рода си образователна кампания "Гората и климатичните промени", която е предназначена за ученици от първи до четвърти клас. Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение "Горичка" и Съюза на лесовъдите в България и се провежда в различни региони на страната. Горските педагози от Североизточното..

публикувано на 11.06.21 в 12:53

Зелени коридори през уикенда

Зелени коридори за поставяне на ваксини срещу COVID-19 организира РЗИ в Шумен през почивните дни. Желаещите да се имунизират могат да го направят между 10:00 ч. и 16:00 ч. в кабинет а на кардиологичната болница “Мадара"   на ул. "Васил Априлов" №63 в събота, а в неделя - в кабинета на здравната инспекция на ул. „Цар Калоян“ № 1. Налични са..

публикувано на 11.06.21 в 11:30

Приемат заявления за лични документи

Валидността на 18 666 лични карти, 13 043 задгранични паспорта и 8313 свидетелства за управление на моторни превозни средства изтича до края на годината в област Шумен. От полицията напомнят, че заявления за издаване на български лични документи може да се подават и преди изтичане на срока на валидност на притежаваните документи. За..

публикувано на 11.06.21 в 11:21

"Боян Българанов" без вода

Водоподаването в шуменския квартал "Боян Българанов" ще бъде спряно днес, съобщава на сайта си ВиК - Шумен. Причината е възникнала авария на напорен водопровод в града от П.С. „Боян Българанов“. Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняване на аварията, уточняват от водното дружество.  

публикувано на 11.06.21 в 10:57