Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на Българската конституция

Снимка: БГНЕС

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. 
Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.
През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.
През 2019 г. България отбеляза 140 години Търновска конституция с Тържествено заседание на Народното събрание във Велико Търново.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на ФИФА поздрави Лудогорец

Президентът на ФИФА Джани Инфантино поздрави Лудогорец по случай спечелването на шампионската титла на България за 10-ти път в клубната история чрез писмо до и.д. президент на Българския футболен съюз Михаил Касабов. „Скъпи г-н президент, Позволете ми да поздравя ПФК Лудогорец 1945 по случай шампионската титла на България за сезон..

публикувано на 17.05.21 в 17:21

Ремонтират тротоарите

В ход са ремонтите на тротоарни настилки в Търговище. Те се извършват от общинските предприятия БКС и „Флора“. Пред приключване са дейностите на ул. „Шейново“, където БКС реновира 460 кв. м тротоари от двете страни на улицата. В момента Общинското предприятие „Флора“ пък обновява тротоарната настилка на ул. „Паисий“, в участъка от..

публикувано на 17.05.21 в 15:32

Почетен знак за златни спортисти

Спортисти и деятели от Североизточна България бяха удостоени днес с Почетен знак на президента. За изключителни заслуги в развитието на българския спорт, танцовото изкуство и патриотично възпитание на младите хора бяха отличени треньорката по художествена гимнастика и хореограф Нешка Робева, която е родом от Русе, роденият в Шумен олимпийски и..

публикувано на 17.05.21 в 14:26

Нова организация за ваксиниране

Нова организация на ваксинацията срещу коронавирус прави служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, в кабинетите на общопрактикуващите лекари и в разкритите ваксинационни центрове в страната ще се имунизират граждани над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на хора под..

публикувано на 17.05.21 в 13:41

Децата платиха най-висока цена

Децата платиха най-висока цена по време на пандемията, смята психологът Яна Алексиева от Асоциация „Родители“. Те бяха най-лесно преместваните, променяни и затваряни от всички нас. Според психолога, за децата е трудно да се адаптират отново, губят се умения, а сред по-малките ученици такива изобщо липсват. Възрастните трябва да си дадат ясна..

публикувано на 17.05.21 в 12:22

7, 8 и 10 клас отново на училище

Учениците от 7, 8 и 10 клас, които учат в електронна среда от 26 април, се връщат в класните стаи за присъствено обучение Седмокласниците, осмокласниците и десетокласниците ще учат присъствено поне до края на месеца, заедно с 6 и 11 клас, съгласно разпоредбите на здравните власти. Също от днес, но от присъствено към дистанционно обучение..

публикувано на 17.05.21 в 09:06

Слънчево и топло

Днес денят започва със слънчево и топло време. Така ще се задържи в часовете до обяд. Следобед от запад постепенно облачността ще се увеличава и в по-късните часове са възможни превалявания. Вятърът ще е слаб от запад. Максималните температури слабо ще се повишат. Ще са между 23 и 26 градуса, за Шумен се очакват около 25.

публикувано на 17.05.21 в 05:39