Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разкриват загадките на Мисионис

3
Снимка: Община Търговище

6 месеца ще продължат проучванията на Мисионис през тази година. Това стана ясно на пресконференция, с която символично бе дадено началото на новия археологически сезон.

С 350 000 лв. ще разполагат археолозите за допроучване на епископската резиденция и консервация на разкритите постройки. 300 000 лв. са отпуснати от държавата, 40 000 лв. отпуска община Търговище, а от спонсори са осигурени допълнително 10 000 лв.

„Мисионис е един от шестте археологически обекта, финансирани приоритетно от държавата“, заяви проф. Овчаров. Той изрази надежда приетият преди дни мораториум върху сделки и назначения на правителството да не попречи за провеждането на археологическата кампания в страната. 114 000 лв. заделени за консервационни дейности на Мисионис. Заради размера на средствата Търговищка община ще  проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. На заседанието на Общинския съвет на 29 април средствата ще бъдат включени в капиталовата програма на Общината за годината. 

Пред медиите бе представена и изложба с иззети от иманяри археологически находки, датирани от III в. пр. Хр. до XIV в.

Официалното откриване е в 17.30 ч. в археологическата експозиция на музея. С нея ще бъде отбелязана и 90-годишнината от рождението на Димитър Овчаров – първият директор на РИМ-Търговище.

От Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите връчиха награда на проф. Николай Овчаров за приноса му в развитието на културния-историческия туризъм.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

People of Maha пред албум

Ще ви срещнем с три момичета, които имат своя рок група. Две от тях са от България, а третото – от Бразилия. Бандата е с името People of Maha и сега работи у нас по записите на първия си дебютен албум. В интернет пространството, в youtube канала и  фейсбук страницата им може да чуете няколко техни изпълнения, готови са и клипове по авторски техни..

публикувано на 07.05.21 в 16:35

Последвай стъпките към Шумен

Общинският младежки съвет и Община Шумен организират изложба по повод Деня на Шумен – 11 май. Посетителите ще имат възможност да се разходят из всички краища на България с изложбата “Последвай стъпките”. Преминавайки през шестте етнографски области на страната, зрителите ще открият фигури от стъпките на 36 български народни хора̀. Откриването..

публикувано на 07.05.21 в 15:20

Люти чушки без цензура

Изложба, подготвена от Дома на хумора и сатирата в Габрово, ще гостува в Шумен. Тя е посветена на една от най-знаменитите книги, преследвани от комунистическия режим у нас и цензурата. Експозицията представя изданието „Люти чушки“, в което са представени епиграми от Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски. Изложбата ще бъде открита на 10 май в..

публикувано на 07.05.21 в 11:25

Книги по всяко време

Нов иновативен библиомат вече е монтиран на входа на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен. Той ще даде възможност на читателите да вземат избрани от тях книги по всяко време на денонощието, дори и в неработно време. Станцията представлява клетки, оборудвани с електронна ключалка, които се отключват с многоцифрен код, който може..

публикувано на 06.05.21 в 11:54
Найден Косев - заместник-кмет на Шумен

Богата програма през май

Майските културни празници в Шумен ще бъдат отбелязани с многообразна програма, подготвена под егидата на община Шумен. Акцентите са свързани с 9 май - Денят на Европа, 11 май - празникът на града и 24 май. Това съобщи Найден Косев - заместник-кмет на Шумен по култура и образование. В Деня на Шумен във всички училища ще се проведат уроци по..

публикувано на 05.05.21 в 12:54

На люлка в Славейковото училище

Славейковото училище в Търговище ще бъде отворено на 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и българската армия. Посещения може да бъдат направени от 9.30   до 13.00 часа. Всеки, който посети музея, ще може да се полюлее и на гергьовденската люлка за здраве, съобщават от институцията.

публикувано на 05.05.21 в 09:35

Лютите чушки в изложба

Гостуваща изложба на музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще бъде открита на 10 май в 17:30 ч. в изложбената зала на библиотеката в Шумен. Под наслов „Люти чушки” експозицията представя епиграми на Радой Ралин и илюстрации на Борис Димовски от едноименния сборник и разказва за съдбата му, след като е инкриминиран и спрян от..

публикувано на 05.05.21 в 09:16