Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме 9 май

Снимка: pixabay

С ученическа щафета по булевард „Славянски“, ритуал по поднасяне на венци и цветя на пл. „Кристал“ и празничен концерт на открито в Шумен ще бъде отбелязан 9 май – Ден на Европа и 76 години от победата над хитлерофашизма.

Програмата ще започне от 9.30 часа, когато ще бъде даден стартът на щафетата „Европа“. Състезанието ще се проведе по трасето от паметника на Съветската армия (Руски паметник) до Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, по южното платно на бул. „Славянски“. В спортната проява ще вземат участие ученици от 5 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи – от 5 до 7 клас, от 8 и 9 клас и от 10 до 12 клас. Награждаването на победителите ще се състои от 10.30 часа на пл. „Кристал“.

След това, в 11.00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя. В него ще се включат кметът Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

По-късно вечерта, от 20.00 часа на откритата сцена в парк „Студентски“ започва празничният концерт „Нощ на европейската и световна музика“. Спектакълът е с участието на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, Смесения хор „Проф. Венета Вичева“ и деца от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ с вокален педагог Ива Георгиева. Входът за зрители е свободен. Ще бъде създадена необходимата организация за провеждането на събитието при спазване на всички мерки за безопасност. На входа на парка ще бъдат поставени дезинфектанти, а седящите места за публиката ще бъдат разположени на разстояние един от друг.

Във връзка с провеждането на събитията по случай Деня на Европа временно ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства в централната част на града.

На 9 май, неделя, за времето от 09.00 часа до 10.45 часа ще бъде спряно движението по бул. „Славянски“ – в участъка от пл. „България“ до кръстовището на ул. „Адам Мицкевич“ и по ул. „Карел Шкорпил“ – от кръстовищата с ул. „Съединение“ до бул. „Славянски“.

От 10.45 часа до 11.30 часа в неделния ден затворени за движение на МПС ще бъдат и ул. „Климент Охридски“ (от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“) и ул. „Панайот Волов“ (също от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“).

Промените в организацията на движението ще бъдат обозначени с необходимата вертикална сигнализация.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за първокласници

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Това съобщава агенция БГНЕС. Средствата се отпускат независимо от доходите, при условие че децата живеят..

публикувано на 23.06.21 в 16:47

Без вода в района на МБАЛ - Шумен

Поради причинена авария на ул. "Кирил и Методий", ще бъде спряно водоподаването от ул. "Васил Друмев" до стария портал на МБАЛ – Шумен и ул. "Кирил и Методий". Това съобщават от ВиК Шумен. Оттам не уточняват час за пускане на водата. Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняване на аварията.

публикувано на 23.06.21 в 14:55

Безопасно лято за децата

Полицейски служители от РУ- Каолиново гостуваха на ученици в ОУ „Христо Ботев“ в село Църквица. Посещението им  в края на учебната година и предстоящата ваканция е във връзка с Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Пред учениците от 1 до 4 клас беше изнесена беседа по пътна безопасност от мл. пол. инсп. Алейдин Адем...

публикувано на 23.06.21 в 14:28

Седмица до крайния срок

Над 4450 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в шуменския офис на НАП седмица преди настъпването на крайния срок. Близо 7000 пък са едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите. До края на юни, заедно с годишната си данъчна..

публикувано на 23.06.21 в 13:10

Памет за полк. Константин Каварналиев

С поднасяне на венци и цветя днес в Шумен беше почетена годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. В церемонията пред неговия паметник участваха представители на Шуменския гарнизон, на областната организация на Съюза на ветераните от войните и на Военното окръжие. Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г., а по-късно..

публикувано на 23.06.21 в 12:52

Огнеборци спасиха дете в беда

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на пет сигнала за произшествия, съобщават от шуменската полиция. Огнеборците са спасили дете в беда, търсили са змия в баня, помогнали са на паднал до реката човек и са потушавали пожари. В 10:16 часа е получено съобщение за дим от вход на жилищен блок на ул. “Ген. Скобелев“ в..

публикувано на 23.06.21 в 11:17

Само един приет пациент

Един пациент с коронавирус е приет за изминалото денонощие в шуменската болница, а изписаните са четирима. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 19 души, като 13 от тях имат положителна проба за коронавирусна инфекция, резултатите на останалите се очакват. В..

публикувано на 23.06.21 в 10:10