Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Победа за шуменските информатици

Шуменските информатици се представиха отлично на националните студентски и ученически състезания. Проведоха се едновременно две състезания - XXXIII Републиканска Студентска Олимпиада по Информатика с домакин Нов Български Университет и традиционните Пролетни състезания по информатика за ученици, с домакин Велико Търново.

Шуменският университет участва в студентската олимпиада с два отбора – първият отбор от доказалите се вече ветерани: Валентин Борисов,студент в IV курс и  Ивелина Иванова и Николай Траянов от III курс и вторият отбор съставен от двамата първокурсници Тонислав Троев и Мирослав Чолаков и второкурсника Християн Христов, всички от специалност Компютърна информатика. В състезанието участваха 19 отбора от 9 университета.

Шуменският университет успя да запази третото място, което постигна миналата година в оспорвана битка с Американския унивеситет в България и въпреки, че двата отбора имаха равен брой решени задачи, шуменци останаха на трето място, заради повече време, което са отделили за решаването на задачите.

Забележително е представянето на вторият отбор на шуменския ВУЗ, който в отборното класиране се нареди непосредствено след първия и изпревари отборите на всички останали университети освен Софийския и Американския университет.

Ръководители на двата отбора бяха Бисерка Йовчева и Димитър Добрев.

Победител в студентската олимпиада е отборът на Софийския университет, в който участваха Виктор Терзиев и двамата познати шуменци – Иван Ганев и Петър Ангелов, бивши възпитаници на Школа А&Б. 

В ученическото състезание с традиционно силно представяне, Даниел Койнов се класира трети в група С и с това спечели бронзов медал и затвърди второто си място в младежкия национален отбор на България. В същата група отлично се представи Весела Николова, която спечели златния медал в класирането за момичета, грамота за отлично представяне в група С и затвърди участието си в разширения младежки национален отбор.ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за първокласници

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2021/2022 година. Това съобщава агенция БГНЕС. Средствата се отпускат независимо от доходите, при условие че децата живеят..

публикувано на 23.06.21 в 16:47

Без вода в района на МБАЛ - Шумен

Поради причинена авария на ул. "Кирил и Методий", ще бъде спряно водоподаването от ул. "Васил Друмев" до стария портал на МБАЛ – Шумен и ул. "Кирил и Методий". Това съобщават от ВиК Шумен. Оттам не уточняват час за пускане на водата. Водоподаването ще бъде възстановено след отстраняване на аварията.

публикувано на 23.06.21 в 14:55

Безопасно лято за децата

Полицейски служители от РУ- Каолиново гостуваха на ученици в ОУ „Христо Ботев“ в село Църквица. Посещението им  в края на учебната година и предстоящата ваканция е във връзка с Националния ден на безопасността на движение по пътищата. Пред учениците от 1 до 4 клас беше изнесена беседа по пътна безопасност от мл. пол. инсп. Алейдин Адем...

публикувано на 23.06.21 в 14:28

Седмица до крайния срок

Над 4450 от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си в шуменския офис на НАП седмица преди настъпването на крайния срок. Близо 7000 пък са едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите. До края на юни, заедно с годишната си данъчна..

публикувано на 23.06.21 в 13:10

Памет за полк. Константин Каварналиев

С поднасяне на венци и цветя днес в Шумен беше почетена годишнината от гибелта на полковник Константин Каварналиев. В церемонията пред неговия паметник участваха представители на Шуменския гарнизон, на областната организация на Съюза на ветераните от войните и на Военното окръжие. Полк. Константин Каварналиев е роден в Шумен през 1866 г., а по-късно..

публикувано на 23.06.21 в 12:52

Огнеборци спасиха дете в беда

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на пет сигнала за произшествия, съобщават от шуменската полиция. Огнеборците са спасили дете в беда, търсили са змия в баня, помогнали са на паднал до реката човек и са потушавали пожари. В 10:16 часа е получено съобщение за дим от вход на жилищен блок на ул. “Ген. Скобелев“ в..

публикувано на 23.06.21 в 11:17

Само един приет пациент

Един пациент с коронавирус е приет за изминалото денонощие в шуменската болница, а изписаните са четирима. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. Към момента в COVID структурите са настанени 19 души, като 13 от тях имат положителна проба за коронавирусна инфекция, резултатите на останалите се очакват. В..

публикувано на 23.06.21 в 10:10