Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църковни песнопения в Попово

Снимка: БГНЕС

Започна подготовката за Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий” в Попово.

Третото издание на форума за църковни песнопения ще се проведе на 12 и 13 юни. Съпътстващи мероприятия ще има в три от храмовете в Поповска община – в кв. "Сеячи", гр. Попово, и в селата Медовина и Дриново.

Хорът на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” ще бъде гост изпълнител на откриването на фестивала на 12 юни от 11:00 часа. Конкурсната програма ще се проведе в залата на Дом на културата „Димо Коларов” в Попово, а награждаването и гала концертът ще бъдат в храм „Успение Богородично”.

Фестивалът се провежда с благословението на Св. Синод на Българската православна църква и е под патронажа на Русенската света митрополия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

165 години от първото театрално представление у нас

От Шумен води началото си българският театър. Първото театрално представление в България се е състояло на 15 август 1856 година. Представеният пред публика спектакъл е “Михал” от Сава Доброплодни. Комедията е преработена и различаваща се от гръцкия си оригинал, подготвена и приспособена за сцена е от самия Сава Доброплодни – тогава учител в..

публикувано на 11.06.21 в 13:57

Православен фестивал в Попово

Третият национален православен фестивал "Св. Св. Кирил и Методий" ще се проведе на 12  и 13 юни 2021 г. в Попово. Събитието има конкурсен характер. В програмата ще се включат 16 хорови формации. Още в първия ден на откритата сцена пред Дома на културата "Димо Коларов" ще излязат 40 певци от хор „Проф. Венета Вичева“ с изпълнение на пет..

публикувано на 11.06.21 в 11:39

Танцов спектакъл в "Арена Шумен"

Ансамбъл „Шумен“ получи специална покана за участие в концерт-спектакъла на фолклорния ансамбъл от Благоевград, който ще се състои на 17 юни, четвъртък, от 20.00 часа в "Арена Шумен". Талантливи млади шуменски танцьорки ще изпълнят „Влаинки“ – един от емблематичните танци в репертоара на Ансамбъл „Пирин“. „За нас е огромна чест да бъдем заедно на..

публикувано на 11.06.21 в 10:09

Музикално пътуване през епохите

Концерт под надслова „Музикално пътуване през епохите“ ще поднесат Виктория Стефанова, Евридика Вълчева и техни възпитаници. Изпълнения на пиано и флейта на произведения на Моцарт, Чайковски, Шопен, Сен-Санс, Шостакович и Владигеров ще звучат в залата на Къщата музей „Панчо Владигеров“ на 12 юни, събота. Около 33 души ще могат да присъстват на..

публикувано на 10.06.21 в 14:05

Рок и симфония в едно

Рок и симфонична музика предлага на меломаните тази вечер разградската филхармония. В концертът от 19:30 ч. на сцената на общинсия културен център в Разград ще звучат любими рок песни в съпровод на филхармонията. Под диригентската палка на Левон Манукян разградските симфоници и вокалистът Сергей Вардеварян ще изпълнят известни произведения от..

публикувано на 07.06.21 в 08:39
Светлин Русев, цигулка. Снимка: ndk.bg

Изумителният Светлин Русев в Шумен

Прочутият цигулар Светлин Русев отново ще достави удоволствие на шуменската публика 4 години след последното си гостуване. Тази вечер под диригентството на маестро Станислав Ушев той ще изпълни два концерта в ре мажор от Моцарт и Брамс. Музикантът е роден в Русе преди 45 години. Първият му учител по цигулка е майка му – преподавател в..

публикувано на 04.06.21 в 14:43

Нов криминален трилър

Нов български криминален трилър ще има премиера в Шумен днес. Документалният филм „Разкрито: Случаят Германците” проследява разкриването на едно жестоко убийство, случило се край Варна пред 2000 година, което дълго време остава загадка за криминалистите.  Героите във филма са реалните участници в тежкия случай. Създатели на филма са Калин Руменов..

публикувано на 04.06.21 в 13:26