Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Магията на танца

Снимка: Pixabay

XV издание на Националния танцов фестивал „Магията на танца“ ще се проведе тази събота (на 26 юни) в концертната зала на Младежкия дом. Събитието се организира от Община Шумен и Общинския младежки дом. В програмата са включени съвременни танци, характерни танци и улични танци – брейк и хип-хоп. Участниците ще се състезават в три възрастови групи:

Първа възрастова група – до 11 години;  Втора възрастова група – от 12 до 15 години;  Трета възрастова група – от 16 години нагоре.

Жури от млади специалисти, практикуващи в областта на различните жанрове на танцовото изкуство, ще оценява участниците. Председател е Боряна Колева, художествен ръководител на ансамбъл „Веселяче“. Членове – Деница Анчева, преподавател в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“в  Русе, специалист по класически и съвременни танци и Йордан Йорданов от Бургас – инструктор и преподавател по хип-хоп и брейк.

След едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19 в Шумен ще пристигнат танцьори от Варна, Русе, Търговище, Разград, Бургас, Добрич, Силистра, Дряново, Велико Търново, Велики Преслав. На сцената ще излязат и изпълнители от шуменските танцови формации„Емоушън“, „WOW“, „Танцувалня“ и агенция „Фаворит“.

Регистрацията на най-малките участници е от 9:00 до 9.30 часа. Състезателната програма по съвременни танци започва от 10.00 часа. В 11.00 часа е надпреварата в категорията характерни танци, в 12.00 часа стартират уличните танци.

Участниците във втората възрастова група ще се регистрират от 12.30 часа.Стартът е в 13.00 часа със съвременни танци. Фестивалната програма продължава с характерни танци в 14.00 часа и с улични танци в 14.45 часа.

Регистрацията на третата възрастова група е от 15.00 часа. Състезанието в категорията съвременни танци започва в 15.30 часа, характерни танци – в 16.30 часа и улични танци – в 17.30 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за Екатерина Каравелова

Документален филм за Екатерина Каравелова финансира община Русе. Лентата е дело на младата русенка Теодора Петрова и е направена за няколко дни. Във филма са показани както ключови за съпругата на Петко Каравелов места от града, така и емблематични места, свързани с бележити русенки като Недка Иван Лазарова, Ана Винтер, баба Тонка и жените от..

публикувано на 30.07.21 в 11:28

Дебютна стихосбирка на Татяна Даскалова

Дебютната книга на русенката Татяна Даскалова ще бъде представена от Крум Гергицов в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ тази вечер. Стихосбирката е със заглавие „До капилярите на любовта“. Редакторката на книгата Камелия Кондова пише, че „Стихотворенията не крещят апломбно, а създават онази интимна връзка между автор и читател, след която си..

публикувано на 29.07.21 в 14:15

Ритми и багри на фестивала "Шумла"

Второто издание на фолклорния фестивал „Шумла“ ще се проведе в дните от 3 до 5 септември на поляните край паметника „Създатели на българската държава“. В него могат да участват певчески групи, народни хорове, солисти, танцови състави, клубове за народни танци, фолклорни ансамбли и инструменталисти. Програмата в трите фестивални дни..

публикувано на 28.07.21 в 10:09

Живопис от Иван Иванов

Изложба с живопис на Иван Иванов беше открита в експозиционното пространство на първия етаж на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен. Авторът е изявен професионален фотограф. Работил е в Държавното предприятие „Шуменска фотография”, във вестник „Шуменска заря” и в Регионалния исторически музей в Шумен. В биографията си има голямо..

публикувано на 28.07.21 в 09:00

Последно сбогом с Николай Димков

Почина почетният професор Николай Димков, дългогодишен преподавател в Шуменския университет. Ученият е автор на над 300 книги, монографии, учебници и рецензии, лектор в Белградския университет. Основател е на Литературния клуб „Боян Пенев“. Инициатор е за създаването на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“. Николай Димков е..

публикувано на 27.07.21 в 12:24
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Петков начело на театъра в Търговище

"Няма да се търси промяна в състава на трупата", заяви Владимир Петков, директор на Драматичен театър Търговище. „Ще разчитам на режисьорите от щата на театъра Денислав Янев и Надя Асенова. Ще имаме и гост режисьори – Николай Гундеров и Александър Беровски. Моя милост също ще постави една пиеса“, заяви Петков.  След спечелен конкурс, организиран от..

публикувано на 26.07.21 в 14:54

"Огненият Дунав" превзема Тутракан

Празничната седмица „Огненият Дунав” започва в Тутракан. Началото ще бъде поставено днес (26 юли), когато по повод 10-годишния си юбилей, концерт ще представи Танцовото училище „Тутракан”. Театър „Искри и сезони” ще гостува на тутраканска сцена с невероятната комедия по Пиер Шано „Леща, грах и диаманти” на 27 юли (вторник). Любителите на..

публикувано на 26.07.21 в 09:31