Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колективният имунитет е далеч

Снимка: Радио Шумен

Спокойна е епидемичната обстановка в област Шумен. Само един пациент с коронавирусна инфекция има в момента в Многопрофилната болница. На домашно лечение са 13 заразени. В община Шумен карантинираните са 80. Това каза заместник- кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова.

Тя призова гражданите да се възползват от летния период, за да се имунизират и подчерта, че ваксините срещу COVID-19 са особено важни за хронично болните.

В началото на кампанията е имало ръководства на фирми, които са се свързали с общината и РЗИ, за да се организира ваксинирането на служителите им. На този етап желаещите вече са обслужени.

„Около 17% са ваксинираните в област Шумен, а това е твърде нисък процент, за да говорим за колективен имунитет“, подчерта д-р Маркова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асфалт за „Еверест“

Започва ремонтът на улица „Северна“ в шуменския квартал „Еверест“ за близо 2.4 милиона лева. За първата копка присъства кметът проф. Христо Христов. Проектът трябва да приключи до края на годината. Ремонтът на основната улица в квартала ще започне с подмяна на канализацията, обясни зам.-кметът по строителство Лиляна Гайдарджиева. „Улицата..

публикувано на 03.09.24 в 14:35

Затвор за мъж, обирал шофьорки

Мъж, който отмъквал вещи от предните седалки на автомобили, получи ефективна присъда от 11 месеца затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието. Определението е на Районния съд в Шумен, след като 28-годишният извършител сключил споразумение с прокуратурата. То е окончателно и влиза в сила.  28-годишен мъж мъж е от Долни чифлик, гастролирал в Шумен..

публикувано на 03.09.24 в 13:01

Обновяват пешеходни пътеки

Представителите на 9 от 10 общини в област Шумен декларираха, че са изцяло или частично готови с пребоядисването или освежаването на пешеходни пътеки и замяната на пътни знаци преди първия учебен ден. В повечето населени места, където има учебни заведения, се работи активно, заявиха длъжностните лица.  Подробности за пътните ремонти бяха представени..

публикувано на 03.09.24 в 12:21

Дрогиран нацели стълб

66-годишен дрогиран водач се блъсна в електрически стълб, съобщават от шуменската полиция. Инцидентът станал около 13:55 часа вчера на кръстовище на улиците „Васил Левски“ и „Пирин“ в Шумен. Мъжът бил с микробус "Мерцедес Спринтер“ с шуменска регистрация. При удара няма пострадали.  66-годишният мъж бил тестван за шофиране след употреба на..

публикувано на 03.09.24 в 11:19

МВР пресече наркосделка

Над един килограм наркотични вещества са намерени и иззети от криминалисти от Областната дирекция на МВР – Шумен. Задържан е 30-годишен мъж, пресечена е и сделка с високорискови вещества, съобщават от полицията. В полезрението на криминалистите местният жител влязъл за пореден път преди около месец, малко след като изтърпял поредна присъда за..

публикувано на 03.09.24 в 10:56

Милион за ученическия стадион

Символична първа копка на реновирането на ученическия стадион "Цоньо Василев" направиха кметът на община Шумен Христо Христов и изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов. Размерът на инвестицията по предварителни изчисления е 950 000 лв. без ДДС, а парите ще дойдат от програма на УЕФА. Първа копка на ученическия стадион..

публикувано на 02.09.24 в 14:09

ЦИК заседава за двете ДПС-та

Вече повече от три часа регистрацията на партиите в ЦИК за поредните парламентарни избори не може да започне, а комисията заседава извънредно. Причината - спорът около двете фракции на ДПС - около Ахмед Доган и Делян Пеевски - кой трябва да се регистрира първи. Входът на Централната избирателна комисия е блокиран от кордон жандармеристи и..

публикувано на 02.09.24 в 13:15