Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинет или избори?

Слави Трифонов представи проектокабинета на „Има такъв народ“ с проектопремиер Николай Василев. Това породи много и различни политически реакции.

„Отказваме да участваме във Фейсбук република, в телевизионна република, в шоу република. Мерси. Това е нещо, срещу което се борим 12 години, няма да го допуснем отново. Това каза пред БНР Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“.

"Слави Трифонов направи две важни съобщения - няма да прави коалиция и ще поеме отговорността. Това е много смела постъпка, защото когато направиш приоритетите и избереш хората, които да ги изпълнят, носиш цялата отговорност". Това заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ".

„Има няколко варианта да погледнем към ситуацията. Единият е Слави Трифонов да работи вече за следващите избори, а другият – по-конспиративен – че вече има договорки с някого“, каза PR специалистът Нидал Алгафари в интервю за БНР.

Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че телевизионният водещ не иска да има правителство, а "ще си измие ръцете с тези хора". От думите на лидера на ГЕРБ се разбра, че партията му по-скоро няма да подкрепи този проектокабинет на „Има такъв народ“.

"Няма да подкрепим правителство, което не разговаря с нас. Това не е нормално, седим на 2 метра един от друг в парламента. Няма официални преговори, коалиционни, прозрачни, на които да се договаря програма и участие в правителство пред очите на всички". Това каза пред БНР Георги Кадиев от "Нормална държава", която се яви на изборите във формата "БСП - Коалиция за България". БСП от 14 ч. този следобед свиква пресконференция, на която ще обяви позицията си.

"Проектокабинетът на Слави Трифонов би бил чудесно служебно правителство в мирни времена... Ходът му е рязък, никога не е правен, но няма дълбочина - липсата на разпознаваеми фигури от неговите съюзници в този кабинет го прави дързък, но без дълбочина ". Коментарът направи в интервю пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

„Правителства на малцинствата има, но за да се осъществят, обикновено са необходими две неща. От една страна е необходима ясна парламентарна подкрепа отвъд партията, която иска да управлява като малцинство. Второто е да има конкретна програма, около която да могат да се обединят различни парламентарни групи. Моето опасение е, че ги няма и двете“, коментира за Радио Шумен политологът доц. Даниел Смилов. "Не всички политически партии са реагирали. Така че трябва да изчакаме да го направят официално. Не можем да изключим хипотезата за нови предсрочни парламентарни избори",  добави доц. Смилов.

Още за обявения от Слави Трифонов проектокабинет и реакциите към него, чуйте от разговора с доц. Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания, преподавател в Софийския университет и гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Деца творят с глина

„Форми на комуникация“ е темата на Национално състезание „Най-добър млад керамик“, което се провежда днес в Шумен. Домакин на проявата е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Отбори от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар мериха творчески сили в залата на Военния клуб в града.  В предизвикателството се..

публикувано на 20.04.24 в 14:06
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22