Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартеници с история

Снимка: РИМ - Русе

Дигитален каталог на мартениците ще направи Русенският музей през следващата година. В него ще се включат мартеници, първомартенски картички и фотографии от първомартенски събития, които ще бъдат събирани в продължение на 12 месеца. Ръководител на проекта е Искра Тодорова, уредник в отдел „Етнография“ на русенския музей.

Паралелно със събирателската дейност, музеят ще извърши и теренни проучвания за мартенските обреди в общините Русе, Сливо поле и Борово. Ще бъдат привлечени читалищни деятели, самодейци, майстори занаятчии, производители, търговци и потребители.

Събраните мартеници и разказите за тях ще могат да се видят в планираната изложба „Първомартенските празници“ в Историческия музей. Новите постъпления ще се дигитализират, а готовият продукт ще бъде достъпен за ползване на сайта на музея, който в момента е в процес на обновяване.

Проучванията на първомартенските традиции се финансират по програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“, чиято реализация ще приключи през 2022 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът на името на Димитър Ненов

20 млади пианисти участват в осмия Национален конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“. Той е организиран от Община Разград, Народно читалище “Развитие“ и Къщата-музей „Димитър Ненов“. Откриването се състоя в двора на Етнографския музей в Разград, а конкурсната част, награждаването и гала-концертът ще бъдат в залата на Читалище „Развитие“...

публикувано на 18.09.21 в 11:35

Римски пазар на „Сексагинта Приста“

Традиционният Римски пазар на „Сексагинта Приста“ ще отвори врати в 11 часа. На обяд ще започне „Приказка за Ромул и Рем“ на Групата за детски театър „Камила“. В 13 часа Първи италийски легион ще представи как се формира кохорта. По-късно на територията на крепостта ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев...

публикувано на 18.09.21 в 08:49

Изложба с апетит

Eмилия Балева представи първата си самостоятелна изложба живопис в Шумен. Експозицията е озаглавена „Апетит“ и може да бъде видяна в Ганушевата къща. В двете зали на пространството са изложени десетки платна, които представят символически, абстрактно или по-натуралистично редица храни и плодове.  Откриването на изложбата беше придружено от пищен..

публикувано на 17.09.21 в 14:56
ДКТ

На старта на новия сезон

Транспортен проблем белeжи старта на новия сезон на театъра в Шумен. Автобусът, с който разполага Драматично-кукленият театър „Васил Друмев“, не e успял да премине технически преглед. Поради това театърът не може да реализира гастроли. Някои планирани представления вече са отменени, коментира директорът на шуменския театър Димитър Димитров. Той добави,..

публикувано на 17.09.21 в 14:27

Театърът без автобус

Автобусът, с който разполага шуменският театър, не успя да премине технически преглед. Това пречи на трупата да реализира гастроли и някои представления вече са отменени, заяви директорът Димитър Димитров. Той добави, че е информирал Министерството на културата за проблема, но не е било подкрепено искането да се осигури нов автобус. „От януари..

публикувано на 17.09.21 в 14:26
Доходно здание - Русе

Русе е музикалната столица на Европа

Тази вечер в Русе ще бъде открито 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. В програмата му са предвидени изложби, образователни концерти, ансамблови изпълнения, оперни спектакли и джаз концерти. Фестивалът беше отлаган четири пъти заради пандемията от коронавирус.  Над 450 участници от България и чужбина ще покажат..

публикувано на 17.09.21 в 10:00

Обичайте Брамс

С музиката на Йоханес Брамс и с таланта на пианиста Симеон Гошев тази вечер се открива новият творчески сезон за Симфониета – Шумен. И въпреки, че е средата на септември от културният институт ще се опитат още малко да задържат лятото и да представят програма, пълна с романтика, обаяние и вълшебство. От 19 ч. ще бъде изпълнен Първия клавирен..

публикувано на 16.09.21 в 16:04