Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бял равнец заменя лавандулата

Снимка: poleznobg.net

Ниски добиви и лошо качество на тазгодишната реколта от лавандула отчитат производителите в региона. През последните години площите с лилавия цвят се увеличаваха непрекъснато и страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света, като измести Франция от челното място.

Докато през 2018 година цената на килограм от ароматната течност достигна до 220 – 230 лева, то през последните две години тя се срина до около 50 лева.

Над 40% от производството на лавандула у нас е концентрирано в Добруджа. Насажденията там през последните години надхвърлиха 100 000 декара.

Някои производители вече се отказват от лавандулата и засаждат площите с бял равнец.

Ще успеят ли стопаните да реализират продукцията си тази година и как ще се отрази четвъртата вълна на пандемията от коронавирус на пазара на лавандулата? Отговорите на тези въпроси потърси Айше Лятиф от председателя на Асоциация на производителите на етерични масла Петър Христов.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дини от Господа

3 август е Световният ден на динята. Празник много разпространен в Америка,  където популярни са състезанията със замерване с дини и надплюване с динени семки. И в шуменското село Салманово си имахме пищен празник, но бостаните намаляха, все по-малко хора отглеждат дини в селото. Разбира се, сергиите в Шумен не страдат от липса на..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

Автомобил на век показват в Разград

Ако сте ценители на красивите, ретро и много здрави автомобили, в събота ще бъде пълно с такива в Разград. От 9 часа среща в Градския парк си дават собственици на коли и мотоциклети, които имат поне 30-годишна история. Инициатор на второто издание на Ретро парада е местният клуб „Абритус“. Неговият председател Веселин Ковачев е решил да..

публикувано на 03.08.24 в 05:40

"Акага" за първи път в Шумен

За пръв път група „Акага“ ще свири в Шумен. Музикантите ще пристигнат в града в неделя, 4 август, по покана на община Шумен.  Хитовете на бандата сред постоянната експозиция на открито ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“. Концертът започва в 18:00 часа на..

публикувано на 02.08.24 в 15:46

Сцена за таланти

Потребители от 27 социални услуги в община Шумен се срещнаха днес на платото край Шумен, за да споделят своите таланти и умения, за да се повеселят, да изразят себе си по начин, който им харесва и да покажат как се развиват и доколко ги удовлетворят заниманията в различните центрове за социални услуги.  Празник на творчеството „Таланти в социалните..

публикувано на 02.08.24 в 14:51

Наталия и Гарет от селото под скалите

Рускинята Наталия Нахаева и Гарет Лангли от Южна Африка са сред сравнително новите жители на каспичанското село Кюлевча. Тя е строителен инженер, а той е бивш военен. Срещат се в Литва, но заживяват в България. Общо двамата имат 7 деца от първите си бракове. При тях в момента е една от дъщерите на Наталия, която от Мексико е дошла с малкото си..

публикувано на 02.08.24 в 14:08
Светлин Радославов – Свет

Световноизвестен цигулар на родова среща

Световно известният цигулар Свет Радославов ще присъства на среща на рода Челебиеви в Смядово на 3 август. Светлин Радославов, известен по световните сцени като Свет, е един от стотиците потомци на   Герджик Стойко Челеби от Смядово, живял в началото на XIX век – виден за времето си свирач и майстор на инструменти. Над хиляда са потомците..

публикувано на 01.08.24 в 16:44
инж. Емил Гелов, директор на РДГ-Шумен

Секачи бракониери бъркат ниви с гори

Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Шумен (РДГ-Шумен) тази седмица по сигнал попаднаха на два тира, натоварени с 90 кубика дървесина, по-голяма част от която е назаконно отсечена. Нарушението е извършено след позволително за почистване на самозалесили се земеделски територии в района на село Риш. Това е най-голямото количество..

публикувано на 01.08.24 в 15:38