Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

4300 лева кметска заплата

Община Шумен
Снимка: Радио Шумен

Общинският съвет в Шумен увеличи заплатите на кмета на общината Любомир Христов и на кметовете на населени места. Повишението обаче ще по-голямо от първоначално предложеното от администрацията. Решението за това беше взето с 32 гласа „за“, 6 „въздържал се“ и нито един против.

Съветниците днес гласуваха новата заплатата на кмета Любомир Христов да е 4300 лева, а трудовите възнаграждения на кметовете на населени места ще са между 1220 и 1440 лева. Повишението ще е със задна дата, но не от 1 януари тази година, каквото беше предложението на администрацията, а от 1 юли 2021 година.

С новия размер на кметската заплата автоматично се повишава и месечното възнаграждение на председателя на Общинския съвет Ася Аспарухова, която ще взема 60% от неговата – или 2580 лева.

По-високи трудови възнаграждения ще получават и общинските съветници, които вземат процент от кметската заплата.

Ето решението на Общинския съвет в Шумен. РЕШЕНИЕ

ВИЖТЕ ОЩЕ

15 години за убийство на съпруга

Мъж, убил своята болна съпруга, е признат за виновен и осъден на 15 години затвор . По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Шумен 76-годишният мъж беше признат за виновен за това, че умишлено умъртвил съпругата си, която се намирала в безпомощно състояние. Мъжът призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и делото срещу него се..

публикувано на 01.12.21 в 16:50
Архив - Луди млади

Бронз за "Луди млади" от Световното

Танцовият състав „Луди млади“ от Шумен завоюва бронзовите медали на Световното първенство по танци във Великобритания. Заради пандемията и засилените мерки съставът не пътува за Острова тази година, а изпрати видеозаписи на изпълненията. Танцьорите от СУ „Сава Доброплодни“ спечелиха отличията с танца „Лудоселската“. Те бяха наградени и за своите..

публикувано на 01.12.21 в 16:05

Промяна в движението

На 2 декември, четвъртък, за времето от 8.30 до 15.00 часа се въвежда временен режим с пълно затваряне на уличното платно за движение по ул. „Охрид“ в участъка от ул. „Добри Войников“ до ул. „Братя Андрей и Веселин Стоянови“. Определен е обходен маршрут: ул. „Добри Войников“ – ул. „Скопие“ – ул. „Братя Андрей и Веселин Стоянови“ и обратно...

публикувано на 01.12.21 в 14:04
Д-р Пепа Калоянова - директор на РЗИ Шумен

Интерес към ваксините

„Има леко завишен интерес към поставянето на ваксини от страна на шуменци“. Това каза за Радио Шумен д-р Пепа Калоянова, началник на здравната инспекция в града. По думите й, през последните седмици се отчита поток от хора, които идват за първа доза на избраната от тях ваксина. Голяма част от чакащите пред ваксинационния пункт на ул. „Цар Калоян“..

публикувано на 01.12.21 в 13:17

67 800 ваксинирани в Шуменско

Над 14 500 станаха хората, преболедували COVID-19 в Шуменска област от началото на пандемията. Това съобщават от РЗИ. За изминалото денонощие лицата с потвърден положителен резултат са 36. Най-много са новозаразените на възраст от 60 до 69 години. В разкритите имунизационни кабинети в област Шумен вчера са поставени 443 дози ваксини...

публикувано на 01.12.21 в 11:12

Пешеходци на фокус

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение започва от днес на територията на Областната дирекция на МВР- Шумен. Целта й ще бъде да се намалят предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия с участие на пешеходци. Контролът ще е на рискови за пресичане места, в райони на пешеходни пътеки, спирки,..

публикувано на 01.12.21 в 10:55

Бебе в болница с коронавирус

Бебе на 2 месеца е сред пациентите с COVID-19, настанени в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от лечебното заведение. 171 души със симптоми на болестта се лекуват в момента. 156 са тези с положителни проби, а останалите чакат резултатите от направените тестове. В интензивното отделение има 5 пациенти, 3 от тях са интубирани...

публикувано на 01.12.21 в 10:04
Подкасти от БНР