Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо вдигнаха данъка?

Ася Аспарухова - ДБГ
Снимка: Личен архив, Фейсбук

Поемането на дългосрочния заем от 20 млн. лв. за ремонт на уличната мрежа и вдигането на данък сгради са сред най-значимите решения, които взе Общинският съвет в Шумен през изминалата година. Това каза в ефира на Радио Шумен председателят Ася Аспарухова.

По думите ѝ, за да се синхронизира Наредбата за местните данъци и такси, съветниците определиха една обща ставка за недвижимите имоти, без да се конкретизира техния вид и предназначение. Средствата, които бъдат получени заради увеличения данък, ще бъдат използвани за благоустрояване на малките населени места, на Гробищния парк в Шумен и за ремонт на част от улиците в града.

През последната година гражданите търсят все повече помощта и Общинския съвет, отбеляза още Ася Аспарухова.

"Механизмът на придвижване на сигнала и на жалбата е следният - резолира се към съответната ресорна комисия, разглежда се, дават се препоръки на общинската администрация, вземат се решения или се инициира създаването на докладни записки", посочи тя.

По препоръка на Общинския съвет в Шумен вече е направена програма за развитието на малките населени места за 2022 – 2027 г., каза още Ася Аспарухова. Тя допълни, че ще бъде ползван и чужд опит, за да може кметовете да работят по-добре като второстепенни разпоредители на средства.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Факелно шествие за Волов

Над 200 шуменци се включиха във факелно шествие, почитащо паметта на Панайот Волов, който загива на днешния ден (26 май) през 1876 г.  Дългата процесия тръгна от родния дом на революционера (ул. „Цар Освободител” 16). Премина през пешеходната зона на бул. „Славянски” и приключи в градинката на пл. „Оборище”. Там бяха поднесени венци и цветя пред..

публикувано на 26.05.22 в 22:05

Лорер: Ръст на българската икономика

„Взели сме мерки за доставка на енергийни носители и се опитваме да ограничим енергийната зависимост на България от Русия. Това каза при посещението си в Шумен Даниел Лорер, министър на иновациите. Той откри нови технологични мощности в едно от големите местни предприятия и коментира цените на енергоносителите и нивото на инфлацията в България...

публикувано на 26.05.22 в 14:44

Затруднено движение

Катастрофа между два леки автомобила стана преди минути на кръстовището на булевард "Плиска" и улица "Станционна" в Шумен. При инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети. Движението в района е затруднено.

публикувано на 26.05.22 в 12:58

Пак спряха завода за отпадъци

Шуменските общински съветници отново не взеха решение за продажбата на имот в кв. "Дивдядово" за строеж на завод за отпадъци. На днешната сесия „за“ гласуваха 14 съветници, вотът на 12 беше „против“, а на 10 – „въздържал се“. Имаше и негласували общински съветници. Според зам.-кмета Боян Тодоров "единственият съвременен, цивилизован начин..

публикувано на 26.05.22 в 12:32

Заловиха подпалвач на къща

Подпалвач на къща в Каспичан залови полицията в Нови пазар, съобщават от РУ на МВР в Шумен. След получен сигнал за пожар в кв. Калугерица към мястото е изпратен противопожарен екип, който е установил, че къщата е обхваната от пламъци с паднал в стаите покрив. По случая са получени доказателства, по които полицейски..

публикувано на 26.05.22 в 10:41

Намаляват пациентите с COVID-19

5 пациенти с коронавирус са настанени в шуменската болница, съобщи д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. В интензивното отделение има един пациент, който е интубиран. Вчера в болницата е приет един болен с COVID-19 и е изписан един, преболедувал инфекцията. За изминалото денонощие е починал мъж на 80 години.

публикувано на 26.05.22 в 09:55

Изключиха общински съветник

Общинският съветник Камен Андонов е изключен от групата съветници на ГЕРБ, след заседание на партията в Шумен. Това стана по време на днешната сесия на Общинския съвет. За Радио Шумен Андонов заяви, че е подал оставка още преди решението на ГЕРБ. Той допълни, че остава в Общинския съвет като независим съветник. На заседанието друг общински..

публикувано на 26.05.22 в 09:49