Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Контрабасът на шуменска сцена

2
Снимка: Симфониета Шумен
Като любопитен определят концерта на шуменската Симфониета днес. Причината е в първото изпълнение на иначе рядко представяните произведения за контрабас.
 След няколко часа публиката ще чуе Концерта за контрабас на композитора Серж Кусевицки, който е бил и легендарен контрабасист.
Музикантът е роден в Русия, но три години след революцията от 1917-а започва да дирижира предимно в Париж, по-късно се установява в Съединените американски щати и четвърт век е начело на Бостънския симфоничен оркестър.
Тази вечер на диригентския пулт застава 27-годишната Светлана Галианова, която в момента ръководи Камерна опера-Благоевград. Солист на концерта е младият контрабасист Деян Великов, който е част от състава на Софийската филхармония.

Освен произведението за контрабас за Серж Кусевицки, в концерта на шуменския симфоничен оркестър ще прозвучат и две от творбите на чудесния Моцарт – увертюрата из операта „Дон Жуан“ и неговата „Пражка“ симфония. Началният час на музикалното събитие е от 18.35 ч. в залата на Община Шумен.

Миглена Стефанова се срещна с двамата музиканти, които участват в инициативата на Симфониета – Шумен, наречена „Гостуващи диригенти“.

Повече можете да чуете в прикачения файл. 
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощ на музеите

Две експозиции може да бъдат разгледани в Силистра днес в рамките на Европейската нощ на музеите. В Етнографския музей ще бъде открита изложбата „Художникът в сянка“, посветена на карикатуриста Тодор Цонев. Включени са 4141 творби на художника, дарени през октомври миналата година от дъщеря му Десислава Бетова.  В Археологическия музей ще бъдат..

публикувано на 18.05.22 в 11:42
Знак

Номинации за награда "Златен век"

Днес изтича срокът за приемане на предложения за носител на голямата награда на Община Велики Преслав „Златен век“. Призът се присъжда за значителен принос в развитието на общината. През април с решение на Общинския съвет беше определен съставът на комисиите по номинация и по присъждане на отличието „Златен век“. Предложението може да е както за..

публикувано на 18.05.22 в 11:23

Нова българска драматургия

В Шумен вчера завърши Театралният фестивал „Нова българска драма“. Припомняме, че общо 40 автори се включиха със свои текстове в раздела за непоставяна на сцена пиеса. Театроведът Богдана Костуркова – селекционер в направление „Авторски прочит“ се спря на 8 заглавия. Те бяха „Белият брат“ от Петър Маринков, „Пожар“ от Иван Димитров, „Роднини“ от..

публикувано на 17.05.22 в 16:07

"От другата страна"

Премиерата на спектакъла „От другата страна”, продукция на Музикално-театралния център в Разград, ще бъде на 25 май. Публиката ще види на сцената в Общинския културен център театралната реализация на пиесата на Станислав Стратиев, създадена от режисьора Максима Боева. Участват актьорите Евгени Стефанов, Ангелина Славова, Таня Карбова, Веселин Борисов..

публикувано на 17.05.22 в 14:35
Исторически музей в Исперих

Нощ в музея

Изложби, древни игри и забавления очакват посетителите на музейните обекти в Исперих в Международния ден на музеите – 18 май. С инициативата под мотото „Малки и големи в търсене на забавление“ културната институция се включва и в отбелязването на Европейската нощ на музеите. Акцент в Нощта на музея в Етнографската къща ще..

публикувано на 17.05.22 в 11:52
Мадарският конник

Пленер "Оттука започва България"

Национален пленер по живопис "Оттука започва България" организира Община Нова пазар. Той е тридневен. Ще се проведе в близост до Мадарския конник. Стартът му е в сряда, а финалът – в петък. В събота художниците, включили се в него, ще споделят изкуството си с публиката.  Още чуйте от разговора с живописеца Йордан Йорданов, инициатор за създаване на..

публикувано на 17.05.22 в 11:47

Вода за гледане

Дебютната книга с разкази на Гергана Гълъбова, миналогодишен победител във Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“ в Шумен, през месец май беше представена в тазгодишното издание на форума. Изданието е с нетрадиционно заглавие „Вода за гледане“. Книгата смело предизвиква очакванията на читателите. Съдържа 16 прозаически текста.  Самата..

публикувано на 17.05.22 в 10:01