Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„CODA“ грабна „Оскар“ за най-добър филм

4
Екипът и актьорите на „CODA: Дете на глухи родители“, който бе отличен за най-добър филм.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лос Анджелис бяха раздадени за 94-и път най-престижните кинонагради „Оскар“. Бляскавата церемония отдаде почит на жертвите на войната в Украйна.

Най-добър филм на годината е „CODA: Дете на глухи родители“ - лентата разказва историята на чуващо дете в семейство на възрастни глухи, което се опитва да изгради живота си. За първи път от 1932 година насам филм с по-малко от четири номинации печели най-голямата награда.

За най-добър актьор беше отличен Уил Смит за превъплъщението му в Ричард Уилямс - бащата на тенис звездите Винъс и Серина:

„Когато светът приеме твоето изкуство и особено когато го приеме по начина, по който си се надявал, когато разбере онова, което си искал да предадеш, разбира се, че се чувстваш добре и усещаш, че си попаднал в десетката. Но най-вече се вълнувам за Винъс, Серина и цялото семейство Уилямс. Решението да допуснеш някой да разкаже твоята история на успеха пред света наистина е важна крачка“.

Малко преди наградата Смит внесе смут в залата, след като удари колегата си Крис Рок. Комикът представяше награда и се пошегува с новата прическа на съпругата на Смит Джейда Пинкет. По време на емоционалната си реч Смит се извини като заяви, че „любовта те кара да правиш луди неща“.

Най-добра актриса стана Джесика Частейн с изпълнението си в „Очите на Тами Фей“, където играе влиятелна телеевангелистка.

Джейн Кемпиън спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за „Силата на кучето“. Тя е едва третата жена, получила златната статуетка в над 90-годишната история на церемонията.

Филмът с най-много статуетки - цели шест, е фантастичният епос „Дюн“, включително за ефекти, операторско майсторство и звук.

Сър Кенет Брана взе първия „Оскар“ в кариерата си за най-добър оригинален сценарий за автобиографичния му „Белфаст“.

Звездите и гостите на церемонията запазиха минута мълчание в чест на Украйна. През това време на екрани в „Долби тиътър“ се излъчваха призиви за изпращане на помощи, като се изброяваха основните нужди на украинците - „храна“, „медицински грижи“,  „одеяла“.

Най-добрата анимация е „Енкантно“, отново на Дисни, а публиката се наслади на изпълнение на живо на тоталния хит от филма "We don't talk about Bruno".

Присъстващите запазиха минута мълчание в чест на Украйна. Актрисата от украински произход Мила Кунис подчерта:

„Военните събития смразиха всички ни. Но когато виждаш силата и достойнството на хората, изправени пред тези опустошения, няма как да не се развълнуваш от твърдостта им. Изпитваш почитание към силата, която намират да продължават да се борят с тъмнината“.

Много от звездите минаха по червения килим със значки или шалчета с флага на Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети ден "Речни ноти"

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" завършва в Тутракан. Финалът е от 19:30 ч. тази вечер в Амфитеатъра. „Война на гласовете” ще определи носителите на Гран При и на наградата на кмета на Община Тутракан, след което са награждаването на победителите в различните възрастови групи и категории и галаконцертът. Припомням, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:49

Засвириха речните ноти

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" ще бъде открит днес в Тутракан и ще продължи до 25 август.  Участие в 23-тото издание на конкурса са заявили над 200 изпълнители от България, Казахстан и Полша. След предварителна селекция, до втория присъствен етап са допуснати 80 от тях.  Те са разпределени в три категории –..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Започва "Преслав по ноти"

Тази вечер в центъра на Велики Преслав започват музикалните събития под надслова на утвърдилата се вече културна програма "Преслав по ноти". Тя се открива в края на лятото и продължава през септември. Тази вечер гости на старата столица ще бъдат младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.  Концертът е с начален час 19 ч. и ще се състои на..

публикувано на 22.08.24 в 09:40

Творецът Марин Калинов

Книги на Марин Калинов и фотографии, запазили спомени от участието му в живота на НЧ „Напредък-1869“- Шумен са подредени в залата на читалището.  Експозицията е под наслов „Творецът Марин Калинов“ и ни кара да си спомним и да се замислим.  И да почувстваме през словото неговата енергия и чувствителност.  Експозицията се открива точно в деня..

публикувано на 21.08.24 в 16:40

Абагар с нов албум

От поредното си удивително турне се върна вокалният квартет „Абагар“. Младите жени този път показаха друга страна на своя талант, като изпълняват църковно-славянски песнопения. Десислава Петрова, Стефка Будакова, София Генова-Митева, Христина Вълчанова – солистки в квартета и диригентът Момчил Генов получават неочаквана покана и поемат към поредното..

публикувано на 19.08.24 в 09:30

Художници рисуват Дунав

За 28-ми път красивото крайбрежие на силистренското село Ветрен ще събере художници за Националния пленер по изобразително изкуство „Човек и природа“.  Организаторите от община Силистра и Дружеството на художниците без особени затруднения избират деветимата участници в артистичния форум. Част от художниците вече са били част от пленера в предишни..

публикувано на 17.08.24 в 08:00

Читалище "Напредък" - на 155 години

Шуменското читалище „Напредък“ празнува днес 155 години от създаването си. To съществува от 15 август 1869г. Негов пръв председател е  Илия Рашков Блъсков- учител, писател и общественик.  По този повод в читалището е подредена експозиция с архивни снимки, материали, документи. През есента предстоят още събития, посветени на 155-тата годишнина от..

публикувано на 15.08.24 в 12:47