Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижа за света утре

Снимка: Личен архив

„Грижата за природата е грижа за света утре“. Това каза за Радио Шумен Александър Димитров от фондация „Подобри“.

Младежите, които провеждат редица събития, голяма част посветени на опазването на околната среда, отново поставят акцент върху красотата на шуменската природа.

В неделя, 10 април, те организират облагородяване на дендрологичната пътека на ПП „Шуменско плато“. Това е и заключителното събитие на проекта „Зелена академия“, който те започнаха преди няколко месеца.

Юриета Иванова разговаря с Александър Димитров от фондацията, който разказа повече за академията и финалното ѝ събитие в неделя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Проф. Милко Палангурски

Безкръвната ни независимост

22 септември 1908 година остава в нашата историография като едно от събитията, в които българският политически елит показва забележителни умения, като се възползва от благоприятната международна обстановка и успява да извлече максимума за държавата.  Всичко това е следствие от няколко различни условия. На първо място, желанието на Австро-Унгария да..

публикувано на 22.09.24 в 15:43

Картини с дъх на море

Астрономическата есен настъпва днес, точно в 15.43 часа следобед, но ние ви предлагаме идея как може да задържите лятото, морето и морския бряг до себе си. Преди 3 години Валентина Никова  е открила това за себе си – започнала да рисува картини с... пясък. Първо само ги подарявала на приятели, после интересът станал толкова голям, че..

публикувано на 22.09.24 в 09:05

Комитски събор в Червена вода

Хиляди ще се съберат днес в русенското село Червена вода за 8-мия Комитски събор.  Инициативата слави подвига на Червеноводската чета и включва възстановки, изложби, демонстрации, концерти и други атракции. Събитието започва в 10 часа с конкурса „Песни за комити и войводи“ и за народни танци, а в 11 часа е  ритуалът-възстановка с освещаване знамето на..

публикувано на 21.09.24 в 08:51

Аптеки, а не машини

„Има по-добри варианти за достъп до лекарства на хората от малките населени места от поставяне на вендинг автомати“. Това каза за Радио Шумен Евгени Панайотов - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Шумен по повод законопроекта за поставяне на автомати за медикаменти в селища без аптеки. Според Панайотов, държавата и общините трябва..

публикувано на 20.09.24 в 08:23

По-слабо търсене на дърва

Ритмично вървят доставките на дърва от страна на горските стопанства в Североизтока, преди зимата 90 000 кубика вече са стигнали до домакинствата. След бума на заявките през 2022 и 2023 г., тази година търсенето е по-слабо, въпреки че цените са с 20% ниски. Кубик "метровки" е между 55 и 62 лева кубика без ДДС. Преди две зими потреблението е..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Избирателите на ДПС – на кръстопът

Движението за права и свободи е неизменната първа политическа сила в Шуменска област през последните десетилетия, с изключение на 2017 година, когато първи и втори бяха ГЕРБ и БСП. В последното издание на предсрочния парламентарен вот през юни очаквано ДПС отново бяха първи с 15 861 гласа или 33,5% от гласувалите за национален парламент. За..

публикувано на 19.09.24 в 10:02

Увеличават се болните от грип

Със захлаждането на времето се увеличават   случаите на остри респираторни заболявания и грип, отчитат в Регионалните здравни инспекции в Североизточна България.  След тест всеки трети човек  с грипоподобни симтоми се оказва положителен за Covid-19. Продължава имунизационната кампания срещу Covid-19 за есенно-зимния сезон на 2024-2025 година...

публикувано на 18.09.24 в 08:42