Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебати по вота на недоверие

Снимка: БГНЕС

Дебатите по вота на недоверие към правителството ще се проведат днес. Извънредното заседание на парламента започва в 11 ч. Вотът е внесен от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС", а мотивът е "провал на кабинета във финансово-икономическата политика". 

За да бъде свалено правителството, са нужни 121 депутатски гласа. Към момента гласовете в Народното събрание за вота на недоверие са 125 – на депутатите от ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", които напуснаха управляващата коалиция и заявиха, че ще гласуват срещу кабинета на Кирил Петков. Гласовете в подкрепа на правителството са 115 заедно с отцепилите се шестима народни представители от партията на Слави Трифонов. 

Очаква се гласуването на вота на недоверие да бъде утре, но ако дебатите днес продължат до късно, точката може да бъде отложена за четвъртък.

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната. Ако не се състави правителство, втория мандат ще получи коалицията "ГЕРБ-СДС", а при неуспех и от тяхна страна, президентът ще връчи третия мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава ще трябва да разпусне парламента и да насрочи дата за предсрочни избори.

Президентът Румен Радев вече заяви, че нови избори са краен изход от ситуацията.

11 протеста „за“ и „против“ кабинета на Кирил Петков се очаква да се проведат от днес до четвъртък само в столицата. Демонстрации се планират и в други градове на страната. 

По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великденски концерт в Шумен

Химнът на Шумен „Оттука започва България“, в изпълнение на  Дария Стефанова от II ОУ „Д-р Петър Берон“, постави началото на Великденския концерт на пл. „Кристал“, организиран от Община Шумен. Кметът проф. Христо Христов и екипът му поздравиха гражданите с Възкресение Христово и отправиха послание за мир, доброта и разбирателство. „ Нека..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Топъл обяд в Разград

Безплатен топъл обяд на площад „Възраждане“ в Разград беше раздаден днес.  Порции с храна получиха 100 човека - хора с ниски доходи или без доходи, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях.  "Лудогорски братя" е сдружението, което събира средства през цялата година и решава в какво благородно начинание да ги вложи.  „Тази..

публикувано на 05.05.24 в 13:21

Великденско хоро в Русе

Над 70 награди от русенски фирми, ресторанти, магазини ще зарадват късметлиите от традиционната томбола Великденско хоро събра русенци на пл. „Свобода“ в града. Това е 33-тото издание на празника, организиран съвместно от община Русе и ФТТ „Найден Киров“. На сцената пред сградата на общината ще излязат формациите на танцовия..

публикувано на 05.05.24 в 11:14
Христо Христов - кмет на община Шумен

Кметът поздравява шуменци

Кметът проф. Христо Христов поздравява жителите на Шумен и областта з а Великден: Скъпи съграждани, Поздравявам ви с настъпването на Възкресение Христово – един от най-светлите християнски празници! На този ден отправяме най-силното си послание за мир, доброта и разбирателство. Нека се отърсим от делничното и се замислим за..

публикувано на 05.05.24 в 09:22

Слънчев Великден

Днес ще преобладава слънчево време.  Ще духа слаб вятър от север-североизток, следобед по крайбрежието ще се обърне от югоизток, вечерта, вече и във вътрешността, ще се ориентира от юг.  Преобладаващи максимални температури ще са  между   17° и 22°, за Шумен - около 20°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 14°-16°...

публикувано на 05.05.24 в 08:32
Куполът на храма „Възкресение Христово“ – Божи гроб, Йерусалим. Снимка: Димитрина Кюркчиева

Благодатният огън слезе в Йерусалим

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата "Възкресение Христово“ в Йерусалим. Тази година, заради усложнената обстановка в Израел, българска делегация нe пътува за посрещането на огъня. Но там ще са представители на Румънската църква. За десета поредна година, румънски духовници ще пренесат Благодатния..

публикувано на 04.05.24 в 16:42
Пъстри великденски яйца

Предвеликденско

"Великденска работилничка" за боядисване на яйца с децата организира читалище „Иван Вазов“ в силистренското село Срацимир . Ателието отваря врати от 10 ч. и 30 мин. в читалището. Общоселско площадно тържество „Люлка се залюля“ започва от 16 ч. след обяд в село Бабук , Силистренско. По време на празника ще се проведат конкурс „Да нашарим..

публикувано на 04.05.24 в 09:23