Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Семейството - тема за новия сезон

Сградата на Драматичния театър в Търговище

"Предизвикателен творчески сезон изпраща екипът на Драматичен театър  Търговище", заяви за Радио Шумен Денислав Янев, режисьор и заместник-директор на сценичната институция. Пет нови заглавия са представени на публиката. Три от тях се реализират за първи път в България. Припомняме, че през изминалия сезон драматичният театър в Търговище въведе възможността за купуване на онлайн билети. 

"Темата на изминалия сезон беше променящото се общество. Всяко едно премиерно заглавие беше по някакъв начин вариация или коментар към темата. Семейството ще бъде темата за новия творчески сезон", добави Денислав Янев.

Още чуйте от разговора с Денислав Янев.По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свекърва" с премиера в Разград

Първата за сезона премиера представя тази вечер Театрално-музикалният център в Разград. Режисьорът Таня Карбова избира класическия текст – „Свекърва“ на Антон Страшимиров, с който трупата отдава своята почит към 150-та годишнина от рождението на своя патрон. Заглавието на една от най-играните постановки у нас разкрива и един от феномените на..

публикувано на 04.10.22 в 15:53

Георги от Каспичан и докъдето си поиска

„От Каспичан докъдето си поискаш“ се казва първата книга на един млад мъж от Каспичан. 31-годишният Георги Георгиев е родом точно от този малък град, но съдбата и обстоятелствата са го отвели в Мадрид. А след това той, с подкрепата на най-близките си, поема накъдето си поиска, накъдето го поведат сърцето, любопитството и емоциите! Книгата си..

публикувано на 04.10.22 в 14:16

Театър спира работа по нови проекти

Нови творчески проекти няма да има до края на календарната година, обяви директорът на Драматично-куклен театър Силистра Златина Станева. Причината – финансовата ситуация в страната, ежедневното поскъпване на суровините, с които работят и цените на електроенергията. Средно 50 000 лв. са нужни на театъра, за да предложи на зрителите по една..

публикувано на 04.10.22 в 13:02

Фонтанът на желанията

Кукленото представлението "Фонтанът на желанията", продукция на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен задава няколко важни въпроса, сред които - Нужно ли е да имаме златна паричка, за да сбъднем мечтите си или е достатъчно силно да вярваме? Това е историята на Тим. Сираче, което няма дом и родители. Денем работи на площада, а нощем..

публикувано на 04.10.22 в 09:14
Сабина Донева

Есенни шуменски вечери

Сабина Донева от Търговище спечели първа награда с песента ,,Полет“ в категория „Авторска песен“ на международния фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери“, който се проведе в НЧ ,,Добри Войников – 1856“. Специална награда за изпълнение на българска песен получи Димитър Петков от Шумен, а наградата за артистично изпълнение бе дадена..

публикувано на 03.10.22 в 11:52
Елиас Канети, Русе

"Дъхът на Европа"

XV издание на международния литературен фестивал „Дъхът на Европа“ ще се състои от 3 до 9 октомври в Русе. Организатор е Международното дружество „Елиас Канети“. Форумът се осъществява с подкрепата на Община Русе. В програмата са включени представяния на книги с поезия и проза, изложби, пърформанси, прожекция на филм и концерт.  Участват творци от 7..

публикувано на 30.09.22 в 16:26

Нови актьори в трупата

Търговищкият драматичен театър продължава да подмладява трупата си. Най-новите попълнения в състава са Мартин Петков и Благица Стоименова. Актьорът е познат на публиката от телевизионния сериал “Братя”. Дамата е от Северна Македония, която преди месеци е завършила театралната ни академия. Благица вече има и роля в сериала „Войната на буквите”,..

публикувано на 30.09.22 в 09:00