Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не подкрепиха водния заем

Снимка: Радио Шумен

Представителят на Община Шумен в Общото събрание на ВиК-Шумен да гласува „въздържал се“ по всички точки в дневния ред от предстоящото заседание, което ще се проведе на 2 август. Това реши Общинският съвет в Шумен.

Сред въпросите, които ще бъдат обсъдени тогава, е и искането на ВиК-Шумен да вземе близо 29 млн. лв. заем от „Български ВиК Холдинг“. Според описаното в поканата за Общото събрание на водното дружество, парите са необходими за изпълнението на проект за подобряване на водния сектор в Шумен.

Не смятам, че ВиК могат да си позволят такива големи задължения. За мен е редно вече да имаме ясна представа какво се случва във водния сектор в Шумен“, заяви общинският съветник Добромир Драев. Той предложи да бъдат изпратени писма до КЕВР, „Български ВиК Холдниг“, МРРБ и ВиК-Шумен и да се настоява за среща между Общинския съвет и представителите на тези институции.

Да се сложат вече на масата нещата в истинския им вид“, добави още Драев. „Рискът става прекалено голям, за да си позволим да неглижираме този проблем“, допълни той.

Аргумент да не се подкрепя искането за вземане на такъв кредит от ВиК-Шумен изрази и съветникът от БСП Данаил Данчев.

Прекомерно голям е кредитът. Считам, че те с по-малко средства могат да се справят. Не трябва да даваме зелена светлина за заема в този размер“, каза той.

От ГЕРБ също изразиха мнение, че размерът на искания кредит е много голям.

За мен е необяснимо свръхувеличаването на сумата, която се иска по заемите. Преди 1 година говорихме за сума между 12 -13 млн. лв., сега говорим за повече от 29 млн. лв.“, каза Борислав Беджев.

По време на обсъждането в сесийна зала днес стана ясно, че до управителя на ВиК-Шумен инж. Емил Томов е била изпратена писмена показа да присъства на днешната сесия, той обаче не беше в залата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затвориха склад за трюфели в Ивански

Комплексна проверка в обект за трюфели извършват служители на Областната дирекция по безопасност на харните в Шумен, на Националната агенция за приходите, на МВР и на ДАНС, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При извършена проверка преди седмица е установена липса на документи за проследимост и..

публикувано на 12.07.24 в 17:44

Награди за шуменските грации

Четири първи и едно второ място за нашите грации от школата „Балет“ с ръководителки Светла Денчева и Юлия Николова в XVIII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в Созопол. Това съобщава на страницата си във Фейсбук Центърът за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс Шумен. В раздел „Танцово изкуство“ момичетата се..

публикувано на 12.07.24 в 15:22

Грижа за младежи в риск

Още две социални услуги разкри Община Разград, считано от 1 юни. Това са „Преходно жилище“ и „Наблюдавано жилище“. И двете са насочени предимно към млади хора.  Услугата „Преходното жилище“ ще се фокусира върху младежи от 15 до 18 години за осигуряване на 24-часова грижа.  Втората социална услуга „Наблюдавано жилище“ обхваща възрастовата група от 18..

публикувано на 12.07.24 в 13:13

Мъж пострада на пътя

65-годишен е катастрофирал с товарен автомобил около 7:30 часа вчера по пътя между Тутракан и Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Той изгубил управлението, напуснал платното и се ударил в няколко дървета.  Получил е фрактура на ребра и травма на таза.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.07.24 в 12:38

Опасност от пожари

С повишаването на дневните температури значително се увеличава рискът от пожари в природата, напомнят от Областната дирекция на МВР в Шумен.  За да не се допускат сериозни инциденти, е забранено изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда.  Всички моторни превозни средства, които влизат в горите..

публикувано на 12.07.24 в 12:29

Гасиха пламнала нива

9 сгради, мандра и овцеферма са спасени при пожар вчера в село Коньовец. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен около 13:00 часа. Съобщено било за пламнала нива с овес. При пристигане на място огнеборците заварили силно развит пожар на голяма площ след силен вятър. Установено било, че пламъците тръгнали, след като клони на дървета при..

публикувано на 12.07.24 в 12:10

Пиян вилнее на село

35-годишен мъж бе задържан за нарушаване на обществения ред, съобщават от шуменската полиция. Сигнал за скандал между баща и син в частен дом в село Вълнари бил приет в полицейското управление в Каолиново малко преди 17:00 часа вчера. Към адреса бил пратен екип.  В присъствието на униформените 35-годишен местен жител, във видимо нетрезво..

публикувано на 12.07.24 в 11:59